Een overzicht van het gewicht van de FAAMG-aandelen in de S&P 500 en hun prestaties in vergelijking met de algemene index.

FAAMG domineert de S&P 500

Vóór de marktcrash in maart als gevolg van de Covid-19-pandemie, had de S&P 500 een sterke jaarstart met zelfs recordhoogtes in februari achter de rug. Sinds midden maart klimt de index weer omhoog en op 18 augustus sloot de S&P 500 op een recordhoogte, dat sindsdien nog meerdere keren overtroffen is.

Hoewel dit momentum positief is, moet het met een korreltje zout worden genomen. De S&P 500 maakt gebruik van een zogeheten free-float-methode voor marktkapitalisatie. Dit betekent dat grotere bedrijven zwaarder wegen dan kleinere bedrijven en dat prijsbewegingen van grotere bedrijven een grotere impact hebben op de prestatie van de index. Bloomberg gaf op 12 augustus aan dat sinds het vorige record midden februari slechts ongeveer een derde van de S&P 500-bedrijven in het groen stond. De grootste bedrijven van de index hebben het goed gedaan tijdens de pandemie en waren een drijvende kracht achter het herstel van de S&P 500.

De tech-top

De vijf grootste bedrijven van de S&P 500 gemeten aan de hand van hun marktkapitalisatie zijn Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Google (Alphabet). Gezamenlijk staat deze groep bekend als FAAMG. De index wordt regelmatig opnieuw gebalanceerd, waardoor de wegingen van bedrijven en sectoren veranderen. Op het moment van schrijven vertegenwoordigen de FAAMG-aandelen bijna 25% van de marktkapitalisatie van de index. In ieder geval sinds de jaren tachtig is het niet meer voorgekomen dat vijf bedrijven zo een groot aandeel hebben in de S&P 500.

In ieder geval sinds de jaren tachtig, is het niet meer voorgekomen dat vijf bedrijven zo een groot aandeel hebben in de S&P 500

FAAMG-aandelen overtreffen index

De FAAMG-aandelen hebben niet alleen een aanzienlijk gewicht in de index, maar ze presteren sinds het begin van het jaar ook beter dan de algemene index. De gevolgen van de pandemie hebben sommige beleggers ertoe aangezet om te kiezen voor grote bedrijven die inkomsten genereren uit online bedrijven. Dit komt de FAAMG-aandelen ten goede.

Op basis van data van de Financial Times, zijn de FAAMG-aandelen in de periode vanaf het begin van het jaar 2020 tot 1 augustus met 33% gestegen, terwijl de overige 495 aandelen met ongeveer 5% zijn gedaald.

The FAAMG stocks have outperformed the broader index so far this year.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.