De FAANG aandelen noteren aan beurzen op Wall Street.

Wat zijn FAANG aandelen?

In de afgelopen jaren waren de zogenaamde FAANG-aandelen de absolute sterren van de Amerikaanse aandelenmarkt. Het acroniem staat voor: Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google. Deze vijf prominente Amerikaanse tech aandelen hebben in het afgelopen decennium met hun almaar stijgende koersen het sentiment bepaald en een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het rendement van de veelgebruikte S&P 500.

De bekende belegger en televisiepersoonlijkheid Jim Cramer gebruikte de term voor het eerst in 2013 op de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Hij prees het selecte clubje van vier snelgroeiende techbedrijven, dat toen bestond uit Facebook, Amazon, Netflix en Google. Daarbij wees Cramer op hun dominante marktpositie en ongeëvenaarde groei. De term werd al snel overgenomen door beleggers en stond synoniem voor het enorme succes van de grote techbedrijven in de Verenigde Staten. In 2017 werd Apple toegevoegd aan de groep, waardoor het FANG-acroniem werd uitgebreid naar FAANG.

Inmiddels is de term wat verouderd, omdat Facebook zijn naam heeft veranderd in Meta en Google sinds de herstructurering in 2015 onderdeel is van moederbedrijf Alphabet. Vandaar dat Cramer met een nieuw acroniem is gekomen: MAMAA. Daarbij gaat het om de volgende vijf bedrijven: Meta, Alphabet, Microsoft, Amazon en Apple. Cramer heeft Netflix vervangen door Microsoft, omdat het aandeel Netflix is achtergebleven bij de overige namen uit de groep. Microsoft werd altijd al in een adem genoemd met de oorspronkelijke FAANG-aandelen, vanwege zijn enorme beurswaarde, marktdominantie en snelle groei. Ook werd al vaak van de FAAMG-aandelen gesproken.

FAANG-aandelen kopen

Het zal nog wel even duren voordat MAMAA net zo ingeburgerd raakt als FAANG. De media blijven het acroniem FAANG gebruiken en de betreffende aandelen zijn nog altijd erg populair bij beleggers. Ze behoren bovendien nog steeds tot de meest succesvolle en waardevolle bedrijven in de wereld. Elk FAANG-aandeel heeft een notering aan de NASDAQ en maakt deel uit van de S&P 500 index, waarin de vijfhonderd grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen. Gezamenlijk zijn de vijf FAANG-aandelen goed voor circa 15% van de marktkapitalisatie van de S&P 500 en daarmee hebben ze grote invloed op het koersverloop van de index. Bij het aankopen van een S&P 500 ETF bent u dus deels blootgesteld aan de koersontwikkeling van de vijf FAANG-aandelen.

In de NASDAQ-100 index, de honderd meest verhandelde bedrijven op de NASDAQ, zijn de FAANG-aandelen nog dominanter met een gewicht van in totaal circa 32%. Wie een hogere blootstelling wil krijgen aan het vijftal kan daarom een Exchange Traded Fund (ETF) kopen op de NASDAQ-100.

Uiteraard kunt u ook de individuele FAANG-aandelen kopen. We zetten de vijf tech stocks nog even voor u op een rij.

Facebook (Meta)

Facebook domineert de sociale media. Op 4 februari 2004 richtte Mark Zuckerberg samen met Dustin Moskovitz, Chris Hughes en Eduardo Saverin TheFacebook.com op, een netwerk voor Harvard-studenten. De populariteit van de site nam snel toe en eind 2004 waren er al 1 miljoen gebruikers. Daarna werd de naam veranderd in Facebook. Dit vormde het startsein van een ongekende groei, mede door het doen van overnames van concurrerende sociale media. Met Facebook, Instagram en WhatsApp heeft het bedrijf van Zuckerberg drie van de belangrijkste sociale apps in handen. Facebook blijft groeien en medio 2021 maken meer dan 3,5 miljard mensen in de wereld maandelijks gebruik van op z’n minst één van zijn diensten. Facebook alleen heeft al 2,9 miljard actieve gebruikers.

Apple

Apple is de trendsetter in de technologiesector. Op 1 april 1976 richtte Steve Jobs samen met zijn goede vriend Steve Wozniak het bedrijf op. Met de lancering van de in vrolijke kleuren behuisde alles-in-één computer iMac in 1998 had het bedrijf een enorm succesnummer in huis. Daarna volgden de muziekspeler iPod in 2001, de iPhone in 2007 en de iPad in 2010. Ook kwam het concern met de digitale muziekbibliotheek iTunes en de mobiele betaaldienst Apple Pay. Vooral de iPhone, die als eerste telefoon met een goed werkend aanraakscherm (touchscreen) kon worden bediend, ontwikkelde zich tot een enorme melkkoe voor Apple. Sinds de lancering zijn er meer dan 1,9 miljard iPhones verkocht. De smartphone maakte van Apple ‘s werelds grootste technologiebedrijf, gemeten naar omzet. Ook qua market cap behoort Apple al jaren tot de grootste bedrijven in de wereld.

Amazon

Amazon heeft zich in een kwarteeuw ontwikkeld van online boekenwinkel tot een internetconglomeraat met een astronomische beurswaarde. In de webwinkel zijn miljoenen producten te vinden. Daarnaast behoren supermarktketen Whole Foods, videostreamingdienst Amazon Prime Video en clouddienst Amazon Web Services (AWS) tot het concern. AWS werd in 2003 opgericht en is op dit moment de belangrijkste steunpilaar van Amazon. Grote bedrijven als McDonalds, Volkswagen en Airbnb zijn klant. Naast de clouddiensten verdient Amazon veel met Prime abonnementen en advertenties. Die activiteiten overtreffen de winst van de e-commercetak. Toch blijft ook de webwinkel stormachtig groeien.

Netflix

Netflix groeit al jaren als kool, maar heeft steeds meer moeite om zijn hoge groei vast te houden. Het bedrijf had eind 2021 bijna 222 miljoen abonnees en wil dit op termijn verder uitbreiden naar 500 miljoen. De groei moet vooral komen van Azië, want in Noord-Amerika stabiliseert het abonneebestand. De streamingdienst had lange tijd een voorsprong op de concurrentie, maar ziet inmiddels steeds meer partijen de markt betreden. Het bedrijf krijgt bijvoorbeeld in Azië steeds meer concurrentie van regionale of grote buitenlandse spelers. Zo lanceert ook Disney diverse lokaal geproduceerde series voor de Aziatische markten. Ook Amazon en Apple bieden inmiddels videodiensten aan en hebben diepe zakken om topproducties binnen te halen. En dat heeft Netflix gemerkt. Voor het eerst in ruim tien jaar tijd ervaarde Netflix namelijk een daling in het aantal abonnees. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal wereldwijd met 200.000 af.

Google (Alphabet)

Als de geuzennaam Big Tech ergens van toepassing is, dan is het wel op Google. Met zijn gelijknamige zoekmachine en internetbrowser Chrome heeft het bedrijf een overheersende marktpositie. Bovendien staat het gratis mobiele besturingssysteem Android op circa 80% van de wereldwijd verkochte smartphones. Samen met Facebook en Amazon slokte Google in 2021 74% van de wereldwijde onlinereclamebestedingen op. Naast de zoekmachines levert ook YouTube, waar Alphabet ook eigenaar van is, veel reclame-inkomsten op. Het bedrijf werkt hier aan nieuwe contentvormen, zoals Shorts. Dit is de TikTok-variant van YouTube. Zoals altijd richt Alphabet zich eerste op maximalisatie van het gebruikersgemak en daarna op de implementatie van een verdienmodel.

FAANG aandelen kopen

Wilt u beleggen in een van de FAANG-aandelen? Zou het toevoegen van FAANG-aandelen bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? U kunt beleggen in elk van de bedrijven afzonderlijk door specifieke aandelen te kopen. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Ook bieden wij u de optie om te beleggen in FAANG-aandelen middels een ETF, bijvoorbeeld een NASDAQ ETF of S&P 500 ETF. We hebben zelfs een ETF Kernselectie waarvan de commissiekosten van het huis zijn. Bekijk hier de selectie en de voorwaarden.

Waarom beleggen in FAANG aandelen bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform en ongekend lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Investopedia, CNBC.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.