Fearless Girl standbeeld voor de Charging Bull in New York.

Fearless girl: beleg jij ook in haar?

Op zondag 7 maart 2017, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, verscheen een mysterieus standbeeld tegenover de beroemde ‘Stier van Wall Street’. Het bleek een klein meisje, compleet met jurkje aan en swingende paardenstaart, met haar armen in haar zij uitdagend opkijkend naar de stier. Ze heet ‘Fearless Girl’ (Onverschrokken Meisje) en is gemaakt door kunstenares Kristen Visbal, in opdracht van reclamebureau McMann en gesponsord door vermogensbeheerder State Street Global Advisors.

Het beeld, dat inmiddels verplaatst is naar een plekje recht tegenover het Beursgebouw in New York, was onderdeel van een campagne van State Street om gendergelijkheid binnen het bedrijfsleven en hun eigen inzet op dat gebied te promoten. Volgens de kunstenares staat het beeld niet alleen voor de ambities van één bedrijf, maar ook voor de wereldwijde vrouwenbeweging. Hieronder vallen het opkomen voor gelijke beloning tussen vrouwen en mannen, vrouwenrechten en meer vrouwen in machtsposities. "Voor het welzijn van de samenleving," zei Visbal, "moet ze blijven tot deze principes zijn doorgedrongen."

Het kleine meisje werd bejubeld als een krachtig symbool, en mensen staan vandaag de dag nog steeds in de rij naast het beeld om foto's te maken. Maar het beeld is ook controversieel. Een lokale blogger noemde het een voorbeeld van "nep bedrijfsfeminisme". Wat waren nou precies de intenties achter dit beeld?

State Street Gendergelijkheid Indexfonds

State Street, gevestigd in Boston, is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, met 3,8 biljoen dollar onder beheer. Het bedrijf gebruikte de ‘Fearless Girl’ deels om een nieuw indexfonds te promoten dat bedoeld is om genderdiversiteit in leidinggevende functies in het bedrijfsleven te ondersteunen. Ze besloten het standbeeld voor de ‘Charging Bull’ te plaatsen om aandacht te vragen voor het glazen plafond dat vrouwen vrouwen in de Wall Street-gemeenschap proberen te doorbreken met als doel gelijke beloning en promotiekansen. Zowel State Street als de kunstenares maakten een afspraak het standbeeld te gebruiken om een aantal ‘Genderdiversiteitsdoelen’ te bevorderen.

Kwam State Street eigen belofte wel na?

In september, enkele maanden na de plaatsing van het standbeeld, werd datzelfde bedrijf door het Amerikaanse ministerie van Arbeid ervan beschuldigd vrouwelijke en zwarte werknemers systematisch te hebben gediscrimineerd door oneerlijke beloningspraktijken en stemde State Street ermee in vijf miljoen dollar te betalen als compensatie van deze claims. State Street gaf een verklaring uit waarin het de bevindingen en de analyse van de regering van de hand wees, maar verklaarde dat het desondanks meewerkte. De schikking bracht mensen aan het twijfelen over de bedoelingen van State Street achter ‘Fearless Girl’: het initiatief kwam net op het moment dat het bedrijf zich zorgen maakte over het effect van de beschuldigingen van discriminatie op zijn reputatie. CNN kopte over het nieuws: "Gênant! Bedrijf achter 'Fearless Girl' schikt loongeschil."

Glazen plafonds doorbreken

Vier jaar later, in 2021, plaatste State Street Global Advisors gebroken glas rond het beeld als een nieuw symbool voor vooruitgang in het bereiken van doelstellingen van gendergelijkheid, en de plaquette leest: "Vandaag gebroken glazen plafonds zijn de stapstenen van morgen". Fearless Girl blijft het belang van vrouwen in leidinggevende posities en het effect daarvan op de bedrijfscultuur promoten.

Fearless Girl standbeeld met gebroken glas om haar heen.

Beleggen in gendergelijkheid

Is gendergelijkheid iets wat jou aan het hart gaat en waar je in wilt investeren? Dat kan door te beleggen in bedrijven die gendergelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Hier zijn verschillende manieren voor, maar dit zijn de twee gemakkelijkste:

Beleg in een gendergelijkheid-ETF

Een ETF is een indexfonds waarmee je stukjes van aandelen koopt, allemaal samen in één mandje. Je kunt ze uitkiezen op thema, zoals Duurzaamheid, of AI, maar dus ook gendergelijkheid! Op ons platform vind je bijvoorbeeld deze ETF’s:

  • UBS (Irl) ETF plc-Glbl Gndr Equal (IE00BDR5GV14)

    Deze ETF, met het toepasselijke tickersymbool ‘GENDER’, belegt in de Solactive Equileap Global Gender Equality 100 Leaders Net Total Return Index. Deze index volgt internationaal toonaangevende topondernemingen op het gebied van gendergelijkheid. Ondernemingen die het merendeel van hun inkomsten halen uit de controversiële wapen-, gok-, tabaks- of steenkoolwinning en energieopwekking zijn uitgesloten. Lees hier meer over wat ETF’s precies zijn.

  • Lyxor Global Gender Equality (LU1691909508)

    Deze ETF heeft ook al zo’n toepasselijk tickersymbool op sommige markten, namelijk ‘ELLE’.

Beleggen met ESG-scores

Op ons platform vind je voor elk bedrijf een ESG-score. Dit staat voor Environmental, Social and Governance. Deze score biedt dus inzicht in hoe goed bedrijven het op deze gebieden doen. Gendergelijkheid is een onderdeel van de Social-pijler, de ‘S’ in ESG. Om dit te vinden ga je naar een aandeel in de app, druk je op ‘ESG Risk Ratings’ en kijk je naar de samenstelling. Gendergelijkheid valt onder het kopje ‘Workforce’, dat naast factoren als ‘Human Rights’ de S-score bepaalt. Ook kun je in de Governance-pijler (Bestuur) kijken naar de ‘CSR Strategy Score’, gendergelijkheid binnen het bestuur is hier een onderdeel van. Zo kun je dus heel bewust je geld investeren in bedrijven die voor jouw waarden staan. Dit wordt ook wel impactbeleggen genoemd.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kun je terecht op onze tarievenpagina.

Je hebt toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan je helpen je risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en jouw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kun je terecht op onze beurzen pagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Weet dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen: The New Yorker, Refinitiv, State Street Global Advisors, Bloomberg

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.