Een overzicht van de gaming industrie en hoe u erin kunt beleggen.

Beleggen in game-aandelen

De gaming industrie is een brede beleggingscategorie die is uitgegroeid tot één van de snelst groeiende entertainmentindustrieën. Volgens een rapport dat Accenture in april 2021 publiceerde, is de wereldwijde game-industrie meer dan $300 miljard waard. Dat is meer dan de film- en muziekindustrie samen.

Heeft u er ooit aan gedacht om gamingaandelen aan uw portefeuille toe te voegen? Lees verder om meer te leren over deze industrie en enkele van de grootste bedrijven in haar categorie.

De gamingindustrie in ontwikkeling

Mensen spelen al tientallen jaren videospelletjes. Eén van de eerste videospelletjes met commercieel succes was Pong, dat in 1972 door Atari werd uitgebracht. Het spel was een tweedimensionaal arcade-tennistafelspel, dat later werd omgevormd tot een spel voor thuisconsoles. Velen noemen Pong het spel dat de aanzet heeft gegeven tot de vorming van de gamingindustrie.

De game-industrie is sindsdien enorm veranderd. Vandaag de dag zien driedimensionale high-definition graphics er bijna levensecht uit. Wat ooit een nichemarkt was, is met 2,7 miljard gamers wereldwijd mainstream geworden. Ook de kosten voor de ontwikkeling van games zijn inmiddels de pan uit gerezen; sommige games kosten tientallen tot honderden miljoenen om te ontwikkelen. De technologische vooruitgang heeft de manier veranderd waarop mensen games spelen. Hoewel arcadespellen nog steeds bestaan, is gamen op mobiele apparaten, consoles en pc's veruit het populairst.

Nieuwe trends in de game-industrie zijn altijd in opkomst. Volgens een artikel gepubliceerd door Yahoo Finance zijn enkele van de toptrends op het gebied van gaming voor 2021: esports, cloud-based gaming, social gaming, virtual reality (VR) gaming en 'roguelike' gaming, wat een subgenre is van role-playing videogames.

Segmenten binnen het online gaming ecosysteem

De gamingindustrie creëert, dankzij zijn grote omvang en diversiteit, verschillende inkomstenstromen voor de sector en daarnaast vele investeringsmogelijkheden. Hieronder vindt u acht segmenten binnen de gamingindustrie met voorbeelden van bedrijven die in elk segment actief zijn. Sommige bedrijven kunnen in meerdere segmenten actief zijn; een bedrijf kan bijvoorbeeld zowel games ontwikkelen als uitgeven.

  • Hardwareontwikkelaars— Bedrijven die de infrastructuur bouwen die een consument nodig heeft om games op te spelen, zoals consoles, mobiele apparaten, pc's, grafische kaarten, toetsenborden en koptelefoons.

    Voorbeelden: Nintendo (JP3756600007), Nvidia (US67066G1040)

  • Softwareontwikkelaars— Bedrijven die toepassingen ontwikkelen om de game te laten werken zoals deze bedoeld is, zoals anti-cheatsystemen en communicatiesoftware.

    Voorbeelden: Discord (particulier bezit), OpenAI (particulier bezit)

  • Gameontwikkelaars— Bedrijven die games vanaf de grond opbouwen, van het bedenken van de verhaallijn tot het schrijven en implementeren van de code.

    Voorbeelden: Blizzard Entertainment (eigendom van Activision Blizzard US00507V1098), CD Projekt (PLOPTTC00011)

  • Uitgevers— Bedrijven die zorgen voor de financiering van games en de voltooide game op de markt brengen.

    Voorbeelden: Ubisoft (FR0000054470), Electronic Arts (US2855121099)

  • Distributeurs/detailhandelaren— Bedrijven en platforms die games verkopen en distribueren.

    Voorbeelden: GameStop (US36467W1099), Google Play (eigendom van Alphabet US02079K3059/US02079K1079)

  • Esports— Bedrijven die betrokken zijn bij georganiseerde multiplayer videogamecompetities, meestal gespeeld door professionals.

    Voorbeelden: Guild Esports (GB00BMWVF760), Enthusiast Gaming (CA29385B1094)

  • Gaming arena’s— Bedrijven die eigenaar zijn van indoorarena's en evenementencentra waar game-evenementen worden georganiseerd.

    Voorbeelden: Allied Esports Entertainment (US0191701095)

  • Streamingdiensten— Ondernemingen die diensten verlenen waarmee gebruikers games kunnen livestreamen.

    Voorbeelden: Twitch (eigendom van Amazon US0231351067), YouTube Gaming (eigendom van Alphabet US02079K3059/US02079K1079)

Top-10 bedrijven naar omzet

Newzoo, een onderzoeksbureau dat zich richt op games en esports analytics, publiceerde in juli 2021 hun 2021 Global Games Market Report. Daarin rapporteerde Newzoo de top-100 van publieke gamebedrijven op basis van omzet in 2020. Daarvan waren alle bedrijven in de top-10 ofwel Aziatisch ofwel Amerikaans:

Tencent is het grootste gaming bedrijf op basis van inkomsten in 2020.

*In gevallen waarin een bedrijf de inkomsten uit games niet expliciet apart van de totale omzet vermeldt, heeft Newzoo een schatting opgenomen. Esports, inkomsten uit de verkoop van hardware en andere niet-gameverkopen, werden niet meegerekend.

Meest verhandelde gamebedrijven

Van de bovenstaande top-10 zijn de volgende drie bedrijven het meest verhandeld via ons platform tussen 01.01.21 en 30.08.21:

Apple was het meest verhandelde gaming aandeel onder onze klanten.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Newzoo, Accenture, Visual Capitalist, Hackernoon, HP, Investopedia, World Economic Forum, Bloomberg, Yahoo! Finance

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.