Wat is de verwachte goudprijs voor 2020

Wat zijn de goudprijs verwachtingen voor 2020

Nu het nieuwe jaar is ingegaan zijn er veel voorspellingen gedaan over de toekomstige prestaties van goud. In dit artikel bespreken wij de invloeden op de goudprijs en een aantal voorspellingen voor 2020. Tot slot bespreken wij een aantal veelgebruikte manieren om te beleggen in deze grondstof.

Factoren die de goudprijs beïnvloeden

Voordat we de verwachtingen voor 2020 bespreken, lichten wij enkele factoren toe die de goudprijs beïnvloeden.

US dollar

Valutakoersen hebben een sterke invloed op de goudprijs. Met name de prestaties van de US dollar (USD) kunnen de goudprijs aanzienlijk beïnvloeden. Lange tijd was de dollar verbonden aan een specifieke hoeveelheid goud. In 1970 is deze ‘goudstandaard’ afgeschaft en vervangen door een fiat-systeem.

Over het algemeen hebben de USD- en goudprijzen een tegengestelde werking op elkaar. Wanneer de dollar in waarde daalt, stijgen de goudprijzen meestal omdat het goedkoper wordt om in andere valuta te kopen. De vraag naar goud neemt dan toe en daarmee ook de prijs. Aan de andere kant dalen de goudprijzen meestal wanneer de dollar in waarde stijgt, omdat deze voor buitenlandse investeerders duurder wordt.

De dollar en de goudprijs bewegen vaak tegenovergesteld van elkaar

De Amerikaanse dollar en het goud hebben over het algemeen een tegengestelde werking op elkaar.

Monetair beleid

Een andere factor die de prijs van goud op lange termijn kan beïnvloeden, is het monetair beleid. In de Verenigde Staten (VS) wordt het monetair beleid gecontroleerd door de Federal Reserve. Daarnaast is het Federal Open Market Committee (FOMC) het monetaire beleidsorgaan van de Federal Reserve en bepalen zij de rentetarieven in de VS. Rentetarieven spelen een rol vanwege eventuele opportuniteitskosten. Het rentetarief is het voordeel van één investering dat u opgeeft wanneer u voor een andere investering kiest.

Wanneer lage rentetarieven bijvoorbeeld nominale rendementen opleveren die lager zijn dan de nationale inflatie, dan kan het aantrekkelijker worden om in goud te investering, ondanks het rendement van 0%. Dit scenario leidt tot nominale winsten, maar verliezen in daadwerkelijk geld. Daarom zijn de opportuniteitskosten voor het passeren van op rente gebaseerde investeringen laag. In dit geval reageren goudprijzen meestal positief.

Ook andersom werkt dit principe. Wanneer de rentetarieven stijgen, verhoogt dit de opbrengsten van rentedragende investeringen. Dit maakt deze investeringen aantrekkelijker dan goud. Omdat de opportuniteitskosten van het afzien van rentedragende investeringen stijgen, kunnen de goudprijzen dalen.

Economische data

Wereldwijde economische data kunnen ook de prijs van goud sturen. Taakrapporten, loonsgegevens, productiegegevens en bbp-groei kunnen bijvoorbeeld allemaal een rol spelen bij de beslissingen van het land over het monetair beleid. Zoals eerder besproken, kunnen deze monetaire beslissingen ook de goudprijzen beïnvloeden.

Voor het grootste deel, in een sterkere economie met indicatoren zoals lage werkgelegenheid, banengroei, industriële expansie en BBP-groei, kunnen goudprijzen naar beneden worden gedrukt. Dit komt omdat monetair beleid kan krimpen wanneer de economische groei sterk is. Wanneer de economie zwakker is, kan dit de goudkoers verhogen.

Onzekerheid

Hoewel zeer algemeen, kan onzekerheid een rol spelen in de prijs van goud. In het bijzonder politieke onzekerheid. Dit is deels te wijten aan het feit dat goud vaak als een veilige haven wordt beschouwd. Investeringen in veilige havens zijn investeringen die naar verwachting hun waarde blijven behouden of toenemen in tijden van marktvolatiliteit en daling. Metalen, zoals goud en zilver, kunnen worden gebruikt als hulpmiddel om zich tegen inflatie in te dekken. Bovendien kan de waarde van goud stijgen wanneer er inflatie dreigt.

De verwachtingen van de goudprijs

De prestaties van goud waren positief in 2019. Handelsoorlogen, zoals die tussen de VS en China, een eenvoudiger monetair beleid en een verduurzamingsslag bij centrale banken, hebben hier grote invloed op gehad. Ze eindigden 2019 met een stijging van bijna 20%. Citigroup, UBS Group AB en Goldman Sachs verwachtten dat de goudkoers op enig moment in 2020 $1.600 per ‘‘troy ounce’’ (31.1034768 gram) zal zijn. Andere analisten verwachten dat goud $2.000 per ons gaat kosten. Met een flexibeler monetair beleid in 2020 en een eventueel zakkende obligatierente, zou de aantrekkingskracht voor het gele metaal verder kunnen toenemen.

Goud veilige haven voor beleggers tijdens VS en China handelsoorlog

Naarmate de spanningen tussen de VS en China toenemen, kan het zijn dat beleggers investeringen in bijvoorbeeld goud interessanter gaan vinden

Sinds 2013, is de goudprijs nog nooit zo hoog geweest als in de eerste week van januari 2020. Reden hiervoor zijn de spanningen in het Midden-Oosten. De situatie is verandert na de luchtaanval die de VS heeft uitgevoerd op Bagdad International Airport, waarbij hun belangrijkste generaal, Qasem Soleimani, werd vermoord. Deze groeiende spanningen hebben ertoe geleid dat sommige beleggers zijn overgestapt op goud. Hierdoor is de prijs omhoog gegaan. Goudprijzen stegen nog meer toen Iran wraak nam met een raketaanval op VS-Iraakse legerbases. Hierna overstegen de goudprijzen voor het eerst sinds 2013 de prijs van $1.600 per ons. Deze prijs hield niet lang aan na de raketaanvallen.

Het blijft moeilijk om te voorspellen wat er met de prijs van goud zal gebeuren in 2020. Zelfs als handelsoorlogen naar verwachting aanhouden, de spanningen tussen de VS en het Midden-Oosten naar verwachting zullen toenemen en de waarde van de USD op korte termijn niet zal keren. Vooral omdat de prestaties van goud ook gedeeltelijk afhankelijk zijn van wat centrale banken zullen doen en dat blijft onduidelijk. Analisten geven tegenstrijdige voorspellingen. Sommigen zeggen dat goud of zilver een effectievere dekking kan bieden dan olie met betrekking tot de crisis tussen de VS en het Midden-Oosten. Andere analisten hebben aangegeven dat markten de neiging hebben om te overreageren en dat deze opwaartse schommeling misschien niet aanhoudt.

Beleggen in goud

Fysiek goud kopen

Een manier om in goud te beleggen, is door de grondstof fysiek te kopen. Goud kopen kan altijd. Bijvoorbeeld door edelmetaal (goud, zilver of andere edelmetalen in de vorm van staven of gouden munten) of sieraden te kopen. Volgens de World Gold Council vertegenwoordigen sieraden ongeveer 50% van de totale vraag naar goud. Over het algemeen komt het vaker voor dat overheden in goudstaven investeren, maar ook voor particulieren beleggers is dit mogelijk.

Goudmijn aandelen zijn een manier van beleggen om het fysiek aankopen van goud te voorkomen

U kunt beleggen in goud via goudmijnaandelen, zoals Barrick Gold en Newmont Goldcorp.

Beleggen in goudmijnaandelen

U kunt ook beleggen in goudmijnaandelen. Dit is een indirecte manier om in goud te beleggen, aangezien de belegger het goud niet persoonlijk bezit. De waarde van goudmijnaandelen schommelt doorgaans rondom de prijs van goud. Er kunnen echter ook prijsschommelingen en aanvullende overwegingen zijn, zoals de financiële gezondheid van het bedrijf of bijvoorbeeld mijnbouw gerelateerde problemen.

Beleggen in Exchange Traded Funds

Een andere manier om te beleggen in goud, is via Exchange Traded Funds (ETF’s). De afgelopen jaren zijn ETF's populairder geworden omdat ze flexibiliteit en diversificatie bieden voor een relatief lage prijs. ETF’s die in goud beleggen zijn vaak op te delen in twee categorieën. Sommigen concentreren zich op de grondstoffenaspecten van goud, zoals prijsschommelingen. Anderen zullen investeren in bedrijven die in de goudindustrie actief zijn. U kunt informatie over het fonds en de samenstelling ervan vinden in het document met essentiële beleggersinformatie (KIID). Met beide soorten ETF's, bezit u niet de fysieke grondstof.

Beleggen in goud futures

Beleggers kunnen ook kiezen voor goud futures. Een future is een termijncontract. Het is een verhandelbaar contract dat betrekking heeft op de koop (long) of verkoop (short) van een onderliggende waarde. De levering vindt op termijn plaats. Per definitie gaan bij dit contract zowel de koper als de verkoper een verplichting aan. Net als veel andere derivaten, hebben futures een contractgrootte waarbij elke future een vastgesteld aantal van het onderliggende product als onderliggende waarde heeft. Futures zijn complexe instrumenten. Als belegger, kunt u een groot risico lopen uw investering, of zelfs meer te verliezen. Vanwege het hoge risico en de complexiteit zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers. Wij adviseren alleen te beleggen in producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring en waarvan u de risico's begrijpt.

Beleggen bij DEGIRO

Wilt u beleggen in goud? Zou het toevoegen van een dergelijke belegging aan uw portfolio helpen bij diversificatie? Of u nu geïnteresseerd bent in beleggen in goud of gewoon in het algemeen, wij maken het u gemakkelijk en betaalbaar. DEGIRO heeft zelfs een kernselectie van ongeveer 200 ETF’s, waarvoor u geen transactiekosten betaalt. Hiervoor ontvangt DEGIRO op geen enkele manier betalingen van ETF-providers. Raadpleeg deze PDF voor de volledige lijst en de Fair Use Policy.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Investopedia, Motley Fool, World Gold Council, Zacks, Forbes

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.