Groen beleggen via DEGIRO

Wat is groen beleggen?

Groen beleggen groeit hard. Als u belegt in groene bedrijven of beleggingsfondsen draagt u bij aan een schonere en duurzamer wereld. Daarnaast kunt u in Nederland belastingvoordelen krijgen als u in bepaalde groenfondsen belegt.

Hoe kunt u groen beleggen?

De meest directe manier om groen te beleggen is door aandelen te kopen in bedrijven die actief zijn in verduurzaming. Denk aan bedrijven die inspelen op de energietransitie, zoals de bouw van elektrische auto’s door Tesla. Aan de Amsterdamse beurs is er bijvoorbeeld Alfen, dat laadpalen levert voor het laden van elektrische auto’s. Een ander voorbeeld is SIF Group, dat de palen voor windmolens op zee produceert.

Groen beleggen in groenfondsen algemeen

Een interessante manier van groen beleggen is door te beleggen in fondsen met een groene beleggingsstrategie. Dit kunt u fiscaal voordelig doen. U krijgt op twee manieren belastingvoordeel voor groene beleggingen. Er is een vrijstelling voor groene beleggingen voor de heffing in box 3. Daarnaast is er een extra heffingskorting voor groene beleggingen.

Groen beleggen in groenfondsen met fiscale voordelen

Groen beleggen wordt in Nederland fiscaal gestimuleerd via een vrijstelling voor groenbeleggingen in Box 3 (van de inkomstenbelasting) en een met die vrijstelling samenhangende zogeheten specifieke heffingskorting. Voor een alleenstaande is de vrijstelling in box 3 maximaal € 60.429. Heeft u een fiscale partner, dan is de vrijstelling € 120.858. De heffingskorting is 0,7% van de vrijstelling die u feitelijk geniet voor uw groene beleggingen en daarmee voor maximaal € 423 (of € 846) verrekenbaar met het bedrag af dat u moet betalen aan inkomstenbelasting.

Een voorwaarde voor deze fiscale voordelen is dat u belegt in een fonds dat op een lijst staat die door de Belastingdienst is opgesteld. Voor 2021 staan deze fondsen op de lijst:

  • ABN AMRO Groenbank
  • ASN Groenprojectenfonds
  • Ecowoningen Fonds
  • Groenwoningen Fonds
  • ING Groenbank
  • Rabo Groen Bank
  • Regionaal Duurzaam 1
  • Stichting Groenfonds
  • Stichting NOTS RE Investments
  • Triodos Groenfonds

Let op: fondsen die voor de regeling in aanmerking komen, zijn soms tijdelijk gesloten voor nieuwe beleggers. De aanbieders van de fondsen hebben namelijk niet altijd voldoende groene projecten om in te investeren. Het is ook belangrijk dat u op de hoogte bent van de spelregels die de belastingdienst hanteert. Zo kan de fiscale behandeling per individu verschillen en is het mogelijk dat fiscale regels in de toekomst wijzigen.

Beleggen in het Triodos groenfonds

Via ons platform kunt u beleggen in het Triodos Groenfonds. Dit fonds belegt in meer dan driehonderd verschillende projecten op het gebied van duurzame energie, biologische landbouw, natuurontwikkeling en duurzaam bouwen. Iets meer dan de helft van de investeringen doet het fonds in groene energie in Nederland. Het gaat dan vooral om zonne- en windenergie.

Groen beleggen zonder belastingvoordelen

Niet alle groene beleggingen komen in aanmerking voor fiscale voordelen. Er zijn wereldwijd veel aanbieders van ETF’s die bestaan uit duurzame fondsen. Een voorbeeld hiervan is de VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF. Deze ETF belegt in 250 bedrijven die zijn geselecteerd door een extern onderzoeksbureau.

Een ander voorbeeld is het Kempen Global Sustainable Equity Fund. Dit fonds belegt volgens ESG-criteria. ESG is een beleggingsstrategie die bij het nemen van beleggingsbeslissingen naast financiële factoren, ook de mate waarin een bedrijf rekening houdt met milieu-, sociale- en bestuursfactoren in overweging neemt.

Rendement groen beleggen niet slechter dan gewoon beleggen

Of bedrijven met hogere ESG-scores beter presteren of niet, is een veelbesproken onderwerp. Hoewel sommigen beweren dat het opnemen van ESG-factoren de algehele prestaties kan schaden en de resultaten negatief kan beïnvloeden, is er een groeiend aantal onderzoeken dat suggereert dat dit niet het geval is. Uit onderzoek van Morningstar bleek bijvoorbeeld dat de rendementen van fondsen die beleggen volgens ESG-criteria in 2020 hoger waren dan die van andere fondsen.

Via uw DEGIRO-rekening kunt u beleggen in het Triodos Groenfonds en zo in aanmerking komen voor belastingvoordelen. Ook in het VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF en het Kempen Global Sustainable Equity Fund kunt u via ons platform beleggen.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.