Amerikaanse technologiebedrijven

De 5 grootste Amerikaanse technologiebedrijven

Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We winkelen er online op los, communiceren via sociale media en bestellen een pizza of taxi per app. Dat is ook terug te zien op de beurs. Technologie-aandelen blinken al jaren uit op de aandelenmarkt. Zo boekte de Amerikaanse technologiesector een positief totaalrendement over de afgelopen tien jaar (per 9 maart 2022) van gemiddeld 20,2% per jaar. Daarmee deed de sector het beduidend beter dan de brede Amerikaanse aandelenmarkt, weerspiegeld door de veelgebruikte S&P 500. Die pluste gemiddeld 14,6% per jaar.

Anders dan tijdens de dot-com-zeepbel begin deze eeuw zijn de meeste technologiebedrijven de startup-fase al lang voorbij en zijn ze structureel winstgevend. Waar in 2000 vooral hardwarebedrijven een hoofdrol speelden in de sector, zijn nu software, communicatiediensten en fintech bedrijven dominant. Slechts een handjevol techreuzen is verantwoordelijk voor de outperformance van de sector op de Amerikaanse beurs. Zij hebben een dominante positie verworven in specifieke segmenten van de digitale economie. We zetten de 5 grootste Amerikaanse techbedrijven op basis van hun beurswaarde op een rij.

Apple (AAPL)

Apple is al sinds jaar en dag het grootste beursfonds ter wereld. In 2018 wist de Amerikaanse iPhone-fabrikant als eerste bedrijf de grens van $1 biljoen beurswaarde te slechten. Het aandeel ging begin 2022 zelfs even door de barrière van $3 biljoen, maar kon dat niveau niet vasthouden. Momenteel bedraagt de beurswaarde $2,66 biljoen. Daarmee is Apple nog altijd met afstand het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De onderneming uit Cupertino profiteert van de aanhoudende populariteit van de iPhone, de iPad, de Mac en haar apps uit de Apple Store. Tijdens de coronacrisis waren de apparaten en gadgets van Apple niet aan te slepen, omdat mensen vanwege het thuiswerken nog meer afhankelijk werden van technologie.

Microsoft (MSFT)

Met een marktkapitalisatie van $2,16 biljoen nestelt Microsoft zich stevig op de tweede plaats. De oudgediende teert nog steeds op het succes van Windows en het kantoorsoftwarepakket Office. Maar de laatste jaren heeft Microsoft ook voet aan de grond gekregen in de markt voor clouddiensten, waarbij klanten de software en onderliggende infrastructuur zoals servers via het internet afnemen onder een abonnementsformule. De opmars in de cloud legt het bedrijf geen windeieren: de beurswaarde is in tien jaar tijd vertienvoudigd.

Alphabet (GOOGL)

Nummer 3 op de lijst is Alphabet. Het moederconcern van Google is op de beurs $1,77 biljoen waard. Als de geuzennaam Big Tech ergens van toepassing is, dan is het wel op Google. Met zijn gelijknamige zoekmachine en internetbrowser Chrome heeft het bedrijf een overheersende marktpositie. Bovendien staat het gratis mobiele besturingssysteem Android op circa 80% van de wereldwijd verkochte smartphones. Samen met Facebook en Amazon slokte Google in 2021 74% van de wereldwijde onlinereclamebestedingen op. Niet voor niets is Alphabet dan ook regelmatig betrokken bij antitrustzaken. In 2018 legde de Europese Commissie Google een megaboete op van €4,34 miljard wegens overtreding van de EU-concurrentieregels. Beleggers lijken zich er weinig zorgen om te maken: de koers van Alphabet zit al jaren in een opwaartse trend.

Amazon (AMZN)

Op de vierde plaats staat Amazon. De onderneming heeft zich in een kwarteeuw ontwikkeld van online boekenwinkel tot een internetconglomeraat met een astronomische beurswaarde van momenteel $1,42 biljoen. In Amazon’s webwinkel zijn miljoenen producten te vinden. Daarnaast behoren supermarktketen Whole Foods, videostreamingdienst Amazon Prime Video en web- en clouddienst Amazon Web Services (AWS) tot het concern. AWS werd in 2003 opgericht en is op dit moment de belangrijke steunpilaar van Amazon. Grote bedrijven als McDonalds, Volkswagen en Airbnb zijn klant. Naast de clouddiensten verdient Amazon veel met Prime abonnementen en advertenties. Die activiteiten overtreffen de winst van de e-commercetak. Toch blijft ook de webwinkel stormachtig groeien. Het succes van Amazon is beleggers niet ontgaan: begin deze eeuw was het bedrijf nog ‘slechts’ $4 miljard waard.

Tesla (TSLA)

Een nieuwkomer in de Top 5 isTesla. Het bedrijf heeft zich in relatief korte tijd ontwikkeld tot ’s werelds grootste producent van elektrische auto’s. Met zijn hoogstaande batterijtechnologie en software heeft Tesla een duidelijke voorsprong op de gevestigde orde. Na enige haperingen komt de productie inmiddels goed op stoom en daardoor zijn ook de verliezen omgeslagen in winst. Dankzij de positieve vrije kasstroom kan Tesla verder investeren en tegelijkertijd zijn schulden afbouwen. Beleggers zien het helemaal zitten met dit kindje van Elon Musk en hebben de koers van het aandeel tot grote hoogte gedreven. Hierdoor is de beurswaarde gestegen naar $887,8 miljard.

Beleggen in Amerikaanse technologie via DEGIRO

Wilt u beleggen in een van de bedrijven uit dit artikel? Zou het toevoegen van Amerikaanse techaandelen bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, rekenen wij geen commissie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Amerikaanse techbedrijven bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: SSGA, companiesmarketcap.com, Digiday.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.