Amerikaanse technologiebedrijven

De 5 grootste Amerikaanse technologiebedrijven

Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Online winkelen we erop los, we communiceren via sociale media en bestellen een pizza of taxi per app. Dit is ook terug te zien op de beurs, waar technologie-aandelen al jaren uitblinken - tot 2022 -toen ze plotseling in prijs daalden. De Amerikaanse technologiesector werd zwaar getroffen door hogere rentetarieven, hoge inflatie en de onzekere economische omstandigheden. Miljarden dollars verdwenen en veel mensen verloren hun baan.

Anders dan tijdens de dot-com bubble begin deze eeuw, zijn de meeste technologiebedrijven de startup-fase al lang voorbij en zijn ze structureel winstgevend. Veel mensen vertrouwen op de technologie die ze maken. In 2000 speelden vooral hardwarebedrijven een hoofdrol in de sector, maar nu zijn software-, chip-, communicatiediensten en fintechbedrijven dominant. Slechts een handjevol techreuzen is verantwoordelijk voor de outperformance van de sector op de Amerikaanse beurs. Ze hebben een dominante positie verworven in specifieke segmenten van de digitale economie. We zetten de 5 grootste Amerikaanse techbedrijven op basis van hun beurswaarde op een rij (per augustus 2023).

Apple (AAPL)

Apple is al jaren een van de grootste bedrijven ter wereld. In 2018 wist de Amerikaanse iPhone-fabrikant als eerste bedrijf de grens van $1 biljoen beurswaarde doorbreken. Het aandeel ging begin 2022 zelfs even door de barrière van $3 biljoen, maar kon dat niveau niet vasthouden. Momenteel bedraagt de beurswaarde $2,77 biljoen. Daarmee is Apple nog altijd met afstand het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De onderneming uit Cupertino profiteert van de aanhoudende populariteit van de iPhone, de iPad, de Mac, Apple watch, haar apps uit de Apple Store en andere diensten. Tijdens de coronacrisis waren de apparaten en gadgets van Apple niet aan te slepen, omdat mensen vanwege het thuiswerken afhankelijker werden van technologie.

Microsoft (MSFT)

Met een marktkapitalisatie van $2,41 biljoen nestelt Microsoft zich stevig op de tweede plaats. De oudgediende teert nog steeds op het succes van Windows en softwarepakket Office. Maar de laatste jaren heeft Microsoft ook voet aan de grond gekregen in de markt voor clouddiensten, waarbij klanten de software en onderliggende infrastructuur zoals servers afnemen met abonnement. De opmars in de cloud legt het bedrijf geen windeieren: de beurswaarde is in tien jaar tijd vertienvoudigd.

Alphabet (GOOGL)

Nummer 3 op de lijst is Alphabet. Het moederconcern van Google is op de beurs $1,64 biljoen waard. Als de geuzennaam Big Tech ergens op van toepassing is, dan is het wel op Google. Met hun mobiele besturingssysteem Android, dat op 71% van alle verkochte smartphones wereldwijd zit, hun zoekmachine Google en internetbrowser Chrome. Alphabet heeft een overheersende marktpositie. Niet verrassend, zijn ze dan ook regelmatig betrokken bij antitrustzaken. In 2018 legde de Europese Commissie Google een megaboete op van €4,34 miljard wegens overtreding van de EU-concurrentieregels. Aan het einde van 2022 en aan het begin van 2023 daalde de aandelenkoers van Alphabet sterk. Beleggers maakten zich zorgen over de positie van Google in de zoekmarkt en of ze voorbereid waren op de komst van nieuwe technologieën zoals AI. Het vertrouwen lijkt hersteld te zijn, aangezien de aandelenkoers sindsdien weer is gestegen.

Amazon (AMZN)

Op de vierde plaats staat Amazon. De onderneming heeft zich in een kwarteeuw ontwikkeld van online boekenwinkel tot een internetconglomeraat met een astronomische beurswaarde van momenteel $1,39 biljoen. In Amazon’s webwinkel zijn miljoenen producten te vinden, en de groep heeft vele dochterondernemingen, zoals de supermarktketen Whole Foods, de videostreamingdienst Amazon Prime Video en de web- en cloudservice Amazon Web Services (AWS). AWS werd in 2003 opgericht en is op dit moment de meest winstgevende afdeling van Amazon. Naast de clouddiensten verdient Amazon veel met Prime abonnementen en advertenties. Aan het einde van 2022 verloor Amazon de helft van haar waarde en de aandelenkoers daalde met maar liefst 51%. Hierdoor verliet Amazon de 'trillion-dollar club'. Dit was te wijten aan inflatie, stijgende rentetarieven en het resultaat van een post-Covid wereld. Tijdens lockdowns waren mensen afhankelijk van online retailers, zoals Amazon. Maar met de heropening van de economie keerden ze terug naar winkels en gaven hun geld ergens anders uit. Het bedrijf is sindsdien weer opgekrabbeld en trad in 2023 opnieuw toe tot de 'trillion-dollar club'.

NVIDIA (NVDA)

De laatste op de lijst is NVIDIA. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren snel, boekte veel omzet en klom op naar bekendheid. Hun spurt is indrukwekkend, want aan het einde van 2019 hadden ze een marktkapitalisatie van 'slechts' $100 miljard terwijl ze in 2023 de $1,16 biljoen al aantikten. Door deze sterkte stijging heeft NVIDIA Tesla en Meta uit de top 5 gestoten. Opgericht in 1993 en genoteerd aan de beurs in 1999, is het bedrijf al meer dan 20 jaar een gamechanger. NVIDIA is erin geslaagd haar concurrenten te slim af te zijn met hun innovatieve producten en bedrijfsmodel. Bovendien hebben ze het vertrouwen van beleggers wereldwijd gewonnen. NVIDIA richt zich op het bouwen van grafische processoren voor computers, chipsets en andere multimediasoftware. Hun topproducten zijn de grafische verwerkingseenheid (GPU) en de Tegra-processor, deze twee hebben de gaming-industrie veranderd. Ze hebben ook de opkomst van AI versneld en zijn ze de drijvende kracht achter supercomputing, robots, drones, auto's, gameconsoles en entertainmentapparaten. De topproducten van NVIDIA beïnvloeden technologische ontwikkeling op grote schaal. Doordat het bedrijf blijft innoveren, uitbreiden en nieuwe markten betreden, blijft het ook een populair aandeel voor beleggers.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen: SSGA, companiesmarketcap.com, Digiday. Wall Street Journal, CNBC, Forbes

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.