Overzicht van de halfgeleiderindustrie, het huidige tekort en de grootste bedrijven in deze industrie.

De halfgeleiderindustrie en chipaandelen waarin je kunt investeren.

Halfgeleiders, ook wel geïntegreerde schakelingen, microchips of chips genoemd, maken deel uit van ons dagelijks leven. Of je dit artikel nu leest op een smartphone, laptop, tablet of pc, er zijn halfgeleiders bij betrokken.

Vanwege hun brede gebruik bieden halfgeleiders veel beleggingskansen, vooral nu nieuwe kunstmatige intelligentie (AI)-technologie, zoals ChatGPT, er sterk op leunt. We zullen het hier straks meer over hebben, maar eerst geven we je wat achtergrondinformatie over halfgeleiders en de chipindustrie.

Wat zijn halfgeleiders?

Halfgeleiders zijn materialen met elektrische eigenschappen tussen die van geleiders (bijvoorbeeld koper) en isolatoren (bijvoorbeeld rubber). Dit maakt dat ze elektrische stromen kunnen reguleren. Halfgeleiderapparaten worden onder andere gebruikt om te schakelen, signalen te versterken en energie om te zetten.

Het meest voorkomende halfgeleidermateriaal is silicium (‘silicon’ in het Engels). Silicon Valley, het epicentrum van innovatieve technologiebedrijven in de VS, dankt zijn naam dan ook aan het aantal halfgeleider- en computergerelateerde bedrijven in het gebied.

Hoewel de chips klein van formaat zijn, zijn ze het brein van moderne elektrische apparaten. Smartphones, computers, led-lampen, medische apparatuur en auto's zijn bijvoorbeeld allemaal afhankelijk van halfgeleiders om te functioneren. Een auto alleen al heeft ongeveer honderd chips, die alle systemen binnen de auto (denk aan remsystemen, stuurinrichting, displays, airbags en bijvoorbeeld ruitenwissers) draaiende houden.

De halfgeleiderindustrie verklaard

Binnen de halfgeleiderindustrie heerst veel concurrentie, waarbij een handvol bedrijven domineren. Chipfabrieken kosten miljarden om te bouwen en te voorzien van de juiste materialen. Om de chips continu te verbeteren zijn grote budgetten nodig voor onderzoek en ontwikkeling. Hierdoor kunnen chips steeds kleiner, goedkoper en sneller worden.

Sommige bedrijven zijn van begin tot eind bij het productieproces betrokken. Anderen besteden echter een deel van het proces uit, zoals het ontwerpen of testen. Bedrijven die zich richten op de productie van halfgeleiders worden gieterijen genoemd, zoals de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

De winstmarges zijn in dit geval klein en bovendien moeten bedrijven 24/7 actief zijn om hun investering terug te verdienen. Ook moeten ze ‘yields’ (het aantal werkende chips per batch) van 80-90% behouden om concurrerend te zijn, wat jarenlange ervaring vereist. Daarnaast duurt het proces behoorlijk lang. Het kan tot wel een half jaar duren om een chip voor een consument te maken.

De halfgeleiderindustrie is zeer cyclisch en reageert op bewegingen uit vraag en aanbod. In economisch goede tijden, neemt de vraag naar chipproducten toe en hebben chipmakers vaak moeite om de vraag bij te houden. Dan kunnen de prijzen stijgen. Aan de andere kant, wanneer de omstandigheden minder gunstig zijn, kan er juist een overschot ontstaan en kunnen de prijzen dalen.

Zijn halfgeleiders een goede investering in 2023?

Niemand kan de koers van aandelen voorspellen. Er is altijd een risico aan verbonden. Zoals gezegd, de halfgeleiderindustrie is cyclisch. En het kan soms behoorlijk volatiel zijn. Aan de andere kant is er veel potentieel in deze sector vanwege het wijdverbreide gebruik en de technologische ontwikkelingen die op chips zullen blijven steunen. Of ze een goede investering zijn, hangt dus af van jouw situatie en risicotolerantie als belegger.

Terugkijkend op de afgelopen jaren stormde de halfgeleiderindustrie in 2020 en 2021 vooruit, gedreven door een golf van investeringen van beide bedrijven en consumenten in de halfgeleidertechnologie. In die periode was er zelfs een tekort aan chips omdat de productie de vraag niet kon bijhouden. 2022 was echter moeilijk voor chipaandelen om vele redenen, waaronder toenemende geopolitieke spanningen, stijgende rente en hoge inflatie. Dit resulteerde in overtollige voorraden en een lager consumentenvertrouwen. Sommige van deze problemen zijn ook overgegaan naar 2023.

Het goede nieuws is dat veel analisten en financiële bedrijven, waaronder JP Morgan en Allianz Global Investors, geloven dat halfgeleiders in 2023 een comeback kunnen maken. Degenen die inzetten op chipbedrijven begrijpen dat er in de nabije toekomst uitdagingen zullen zijn voor de industrie, maar geloven dat datacenters en halfgeleiders voor auto's de groei in de toekomst zullen stimuleren. Chipaandelen zijn dit jaar ook gestegen door de belangstelling voor AI en ChatGPT die de vraag naar halfgeleiders en de uitgaven voor datacenters stimuleert. Tot nu toe presteert de iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF (IE000I8KRLL9) dit jaar beter dan de S&P 500 en de EURO STOXX 50. De tijd zal leren of de halfgeleideraandelen die nu aan het stijgen zijn, in de opwaartse richting zullen blijven gaan, maar ze hebben nog ver te gaan van het bereiken van de highs van 2021.

Welke aandelen zitten er in de chipindustrie?

Er zijn veel halfgeleiderbedrijven over de hele wereld. Hier zijn de vijf grootste naar beurswaarde per april 2023:

Nvidia

Nvidia is een leider in de halfgeleiderindustrie en heeft sterk geprofiteerd van de AI-rage omdat zijn producten worden gebruikt om chatbots en andere technologie aan te drijven. Sinds het begin van het jaar is de aandelenkoers van Nvidia bijna verdubbeld. Het was ook de grootste winnaar van de S&P 500 en Nasdaq 100 in Q1 2023 en schoof voor het eerst op naar de top vijf weging van de S&P 500.

TSMC

Een van de grootste Taiwanese bedrijven TSMC was 's werelds eerste specifieke halfgeleiderfabriek. Als je nog nooit van het bedrijf hebt gehoord, het is een van de grootste leveranciers van chips aan Apple. TSMC is getroffen door de ineenstorting van de halfgeleiderindustrie en voorspelde onlangs dat de verkoop in het tweede kwartaal van 2023 met 16% zal dalen. Het bedrijf verwacht echter dat de voorraadniveaus in het derde kwartaal van 2023 weer in evenwicht zullen komen.

Samsung

In tegenstelling tot sommige bedrijven die zich alleen op halfgeleiders richten, maakt Samsung heel veel verschillende elektronische producten. Hoewel hun productlijn gediversifieerd is, vormen halfgeleiders nog steeds een enorme inkomstenstroom, en het bedrijf voelt de gevolgen van de daling van voorraden en vraag. Samsung kondigde aan dat zijn geschatte winst in het eerste kwartaal van 2023 de laagste was in 14 jaar. Als gevolg daarvan zei Samsung dat het de productie van zijn geheugenchips aanzienlijk zou verlagen.

Broadcom

Broadcom is een andere grote speler in de halfgeleiderindustrie. Hun halfgeleiderproducten worden veel gebruikt, bijvoorbeeld voor draadloze, cybersecurity- en opslagoplossingen. Nu de ontwikkelingen op het gebied van AI steeds geavanceerder worden, worden ook de chips die nodig zijn om deze technologie aan te drijven steeds geavanceerder. Broadcom heeft onlangs een nieuw product uitgebracht dat speciaal is ontworpen voor AI en dat de concurrentie met Nvidia aangaat. De aandelenkoers van Broadcom is niet omhooggeschoten zoals die van Nvidia, maar het bedrijf heeft sinds het begin van het jaar aanzienlijke winsten geboekt.

ASML

Het Nederlandse ASML ontwerpt en produceert de lithografiemachines die nodig zijn om halfgeleiders te produceren. Dit betekent dat het niet zelf chips maakt, maar bedrijven als TSMC en Samsung de middelen geeft om hun producten in massa te produceren. De resultaten van ASML voor het eerste kwartaal van 2023 overtroffen de prognoses van analisten. Zijn kwartaalorders lagen echter op het laagste niveau sinds 2020, wat tot bezorgdheid leidde bij beleggers.

Belangrijkste conclusies

  • De halfgeleiderindustrie is cyclisch en zeer competitief, met een handvol bedrijven die de sector domineren.
  • De vraag naar halfgeleiders nam in 2020 en 2021 een hoge vlucht, maar begon in 2022 en tot in 2023 te dalen.
  • Sommige chipaandelen, zoals Nvidia, hebben hun aandelenkoersen zien stijgen dankzij de AI-rage. Andere hebben het nog steeds moeilijk door de huidige economische omstandigheden die leiden tot overaanbod.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Sources: Financial Times, Bloomberg, Reuters, The Washington Post, Harvard Business Review, South China Morning Post, Investopedia, Investor's Business Daily, Barron's, Forbes, Volkswagen, Intel, Semiconductor Industry Association, AMD, Japan Times, TSMC

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.