Skyline van Hong Kong City referend naar de HKEX

De Hong Kong Stock Exchange groeit gestaag

Hong Kong is een financiële hub in Azië en de thuisbasis van een van de grootste beurzen ter wereld, de Hong Kong Stock Exchange. Afgelopen april, oversteeg de hub zelfs Japan en werd daarmee de op twee na grootste aandelenmarkt ter wereld. In de afgelopen 8 jaar, is Hong Kong 5 keer nummer 1 geweest in het genereren van IPO’s. In dit artikel zoomen wij in op de Hong Kong Stock Exchange en presenteren wij de top-5 meest verhandelde aandelen van dit jaar.

De geschiedenis van de Hong Kong Stock Exchange

Hong Kong Stock Exchanges dateert al uit 1891 toen de eerste effectenbeurs genaamd 'The Association of Stockbrokers in Hong Kong' werd gevormd. Deze naam is later verandert in ‘’The Hong Kong Stock Exchange”. In het jaar 2000 werden de Hong Kong Stock Exchange, de Hong Kong Futures Exchange en de Hong Kong Securities Clearing Company samengevoegd onder de naam Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX). Ditzelfde jaar was de beursgang van de HKEX zelf, als een van de eerste beurzen wereldwijd. Nog steeds is de Hong Kong Stock Exchange beursgenoteerd. In 2012 verwierf de HKEX de London Metals Exchange, waardoor handelsmogelijkheden voor investeerders werden uitgebreid. De Hong Kong Stock Exchange kent 2.315 beursgenoteerde bedrijven en een marktkapitalisatie van $29,9 biljoen (per december 2018).

Top 5 bedrijven genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange

Alibaba heeft haar terugkeer naar de Hong Kong Stock Exchange uitgesteld vanwege de aanhoudende protesten in Hong Kong. Het grootste e-commercebedrijf van China werd naar verwachting eind 2019 weer naar de beurs gebracht. Maar besloot het uit te stellen vanwege de financiële turbulentie in het financiële centrum van Azië. Zorgen over een gebrek aan keuze, zijn niet nodig. De meeste grote Chinese bedrijven zijn genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange. Aziatische giganten zoals Tencent Holdings, China Mobile, Xiaomi Corporation en ICBC zijn hier te vinden. Wij hebben de vijf meest verhandelde bedrijven, via ons platform, die genoteerd staan aan de Hong Kong Stock Exchange voor u op een rijtje gezet:

Meest gehandelde aandelen op de HKEX via Degiro. Xiaomi, Tencent, Nine Dragons, Texhong and Keck Seng
1

Xiaomi

Het op ons platform, meest verhandelde aandeel in Hong Kong, is Xiaomi. Sinds 2010, richt dit Chinese internetbedrijf zich op de markt van smartphones en slimme hardware verbonden door een Internet of Things (IoT) -platform. De 'MI' in het bedrijfslogo, staat voor 'Mobiel internet'. Hoewel Xiaomi pas 9 jaar bestaat, zijn hun producten in meer dan 80 landen en regio’s te verkrijgen. Momenteel is dit zelfs het op drie na grootste smartphonemerk ter wereld.

Het bedrijf verdeelt haar omzet in vier categorieën: smartphones, IoT & Lifestyle-producten, internetdiensten en overig. In Q2 2019 rapporteerde Xiaomi een omzet van bijna RMB52 miljard (≈€6,6 miljard)[1], een stijging van 14,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Bij het schrijven van dit artikel handelde Xiaomi rond HK$9.04 (≈€1,05)[2] per aandeel.

2

Tencent Holdings Ltd.

Het tweede meest verhandelde aandeel op de Hong Kong Stock Exchange via ons platform is Tencent, gevestigd in Shenzhen. Tencent Holdings Limited is een Chinese holding met veel dochterondernemingen die gespecialiseerd zijn in het leveren van internet en mobiele diensten, e-commercetransacties en online advertenties. In hun brede productportfolio's staan bekende apps als WeChat en Clash of Clans. Tencent maakt deel uit van de BAT-aandelen, een Chinese variant van de Amerikaanse FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google). BAT is een acroniem voor drie grote Chinese internetaandelen: Baidu Inc., Alibaba Group Holding Ltd. en Tencent Holdings Ltd.

De omzet van Tencent bedroeg RMB174,3 miljard (≈€22,2 miljard) [1] voor de eerste helft van 2019, een stijging van 18% op jaarbasis. Het bedrijf verdeelt hun inkomsten in de categorieën: VAS, FinTech & Business Services, online adverteren en overig. In het tweede kwartaal stegen de opbrengsten voor elke categorie vanaf hetzelfde kwartaal in 2018. De opbrengsten van VAS stegen met 14%, de opbrengsten van FinTech en Business Services stegen met 37% en de opbrengsten van online adverteren stegen met 16%. De EBITDA steeg ook met 24% in Q2 van 2019 in vergelijking met Q2 in 2018. 24 october 19 was de prijs per aandeel van Tencent rond de HK$319 (≈€36,87)[2].

3

Nine Dragons Paper Holdings

Nine Dragons is een papierfabrikant die voornamelijk verschillende soorten karton produceert. Ze produceren ook print-, schrijf- en speciaal papier, evenals pulp. Het bedrijf heeft productie-eenheden in Dongguan, Taucang, Chongqing, Tianjin, Quanzhou, Shenyang, Leshan, Hebei en Vietnam, en pulp- en papierfabrieken in de Verenigde Staten. De filosofie van het bedrijf is: 'Geen milieubeheer, geen papier productie.' Nine Dragons Paper Holdings heeft gezegd dat ze zich inzetten voor het gebruik van teruggewonnen papier voor hun papierproductie en ervoor zorgen dat hun milieu- en energieverbruik beter zijn dan de overheidsnormen.

Het fiscale jaar van Nine Dragon eindigde op 30 juni 2019. Voor het fiscale jaar 2019 (FY2019) steeg de omzet van Nine Dragon tot RMB3,86 miljard (≈€491,18 miljoen)[1], ongeveer 3,5% in vergelijking met FY2018. Nine Dragon’s is een dividend betaalbaar aandeel. Aan het einde van FY2019 rapporteerden zij een dividenduitkeringsratio van 34,0%. Aandelen van Nine Dragons Paper Holdings handelden op het moment van dit schrijven rond HK$6.96 (≈€0,80)[2].

4

Texhong Textile Group Ltd.

Texhong Textile Group Ltd. is een investeringsholding die zich bezighoudt met de productie en distributie van garen en stoffen voor de textiel industrie. Sinds het bedrijf in 1997 werd opgericht, is Texhong Textile Group Ltd. uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van katoentextiel ter wereld. De naam Texhong is een combinatie van ‘Tex’, voor textiel en Hong, de achternaam van de oprichter, de heer Tianzhu Hong.

De omzetsegmenten van Texhong zijn: garen, kleding stoffen & kleding en grijze stoffen. In het tussentijdse rapport van Texhong voor 2019 rapporteerden ze een toename van de omzet in alle sectoren behalve grijze stoffen. In vergelijking met de eerste helft van 2018 steeg de totale omzet met ongeveer 15,7%, in totaal ongeveer RMB 10,19 miljard (≈€1,30 billion)[1]. De winst per aandeel daalde de eerste helft van 2019 op jaarbasis van RMB0,66(≈€0,08)[1][2] naar RMB0,51 (≈€0.06)[1]. Texhong heeft deze daling toegeschreven aan de handelswrijving tussen China en de Verenigde Staten. Een aandeel van Texhong werd eind october verhandeld rond HK$7.95 (≈€0,92)[2].

5

Keck Seng Investments

Keck Seng Investments is een holding die primair actief is in de onroerend goed en hotel industrie. Het bedrijf is actief in drie segmenten: hotel, onroerend goed en investeren in ondernemingen. Keck Seng Investments is onder andere actief in Vietnam, Macau, de Verenigde Staten, China, Japan, Canada en andere landen. Enkele van de bekendere hotels die ze bezitten, zijn het W Hotel in San Francisco en het Sheraton Hotel en de Towers in Saigon.

De omzet van Keck Seng voor het eerste halfjaar van 2019 bedroeg HK $ 916,1 miljoen (≈€105,9 miljoen)[2]. Dit is een daling van 7,1% in vergelijking met de eerste helft van 2018. In het tussentijdse rapport van het bedrijf gaven zij aan dat deze daling voornamelijk te wijten is aan een daling van de hotelactiviteiten. Het W Hotel in San Francisco en het Sheraton Hotel en Towers in Saigon werden in 2019 gerenoveerd, wat het bedrijf toeschrijft aan de 7,9% lagere omzet uit hotelactiviteiten. De prijs van een Keck Seng aandeel, was bij het schrijven van dit artikel rond HK$4.45 (≈€0,51)[2].

Waarom beleggen via de Hong Kong Stock Exchange

Naast het feit dat de meeste grote Chinese beursgenoteerde bedrijven zijn genoteerd in Hong Kong, kan ook diversificatie een belangrijke reden zijn. Zoals u weet, is beleggen niet zonder risico. Om risico's te verminderen, is het belangrijk om te diversifiëren. Stel, uw gehele portfolio bestaat uit producten in één land. Mocht dat land dan lijden aan een nationale recessie, dan zal uw gehele beleggingsportefeuille een aanzienlijk verlies lijden. Maar met een goed gespreide portefeuille kunnen de verliezen van de ene positie worden gecompenseerd door de winst in een andere. Dit is het belangrijkste voordeel van diversificatie: de vermindering van het risico. DEGIRO biedt handel op meer dan 50 beurzen in 30 verschillende landen, waardoor het gemakkelijk is om uw portefeuille te diversifiëren.

Hoe kunt u beleggen via de HKEX?

Zoals u wellicht weet, is het verwerven van aandelen op de SEHK niet eenvoudig, omdat slechts enkele Europese brokers toegang bieden. DEGIRO zorgt voor een echte wereldwijde beleggingservaring en biedt handel op de SEHK voor de lage vergoeding van € 10,00 + 0,068% per order. Op dit moment bieden wij geen live prijsinformatie voor de SEHK. Daarom worden alleen de dagprijzen weergegeven. Hoewel live prijsinformatie niet beschikbaar is, kunt u nog steeds uw bestellingen plaatsen via DEGIRO, maar mogelijk moet u prijsinformatie van een derde partij verkrijgen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Xiaomi, Tencent, Nine Dragons Paper Holdings Limited, Texhong, Keck Send, Yahoo Finance, Bloomberg, Reuters

Peildatum wisselkoersen: 10/10/19

1 1 RMB = 0.127297 EUR

2 1 HKD = 0.115631 EUR

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.