Overzicht van inflatie en beleggen met hoge inflatie.

Wat u moet weten over inflatie

Waarschijnlijk heeft u het woord ‘inflatie’ de laatste tijd vaak gehoord en merkt u er ook de gevolgen van. Zo betaalt u wellicht al meer voor dagelijkse uitgaven, zoals gas, levensmiddelen of zelfs huur. In de eurozone bedroeg de inflatie in januari 2022 5,1%, terwijl dat in januari 2021 slechts 0,9% was. Andere delen van de wereld ervaren de inflatie ook. In de VS liep de inflatie in januari 2022 op tot 7,5%, de grootste jaarlijkse stijging sinds 1982.

Maar wat betekent inflatie voor u als belegger? En wat is het precies?

Beleggen in tijden van hoge inflatie

Als u uw geld tijdens een hoge inflatie onder uw matras laat liggen of op een bank laat staan, zal de waarde ervan dalen. Afhankelijk van het type belegging, kan inflatie ook invloed hebben op uw beleggingen. Neem bijvoorbeeld obligaties. Als u een obligatie met coupon heeft, zal u een coupon van bijvoorbeeld €5 ontvangen, die tot de vervaldatum hetzelfde blijft. Maar als er inflatie in het spel is, is de coupon van €5 die u ontvangt, nu minder waard dan voorheen. Hetzelfde geldt voor de hoofdsom. Ook die zal op de eindvervaldag minder waard zijn dan vóór de inflatie. Sommige obligaties zijn echter gekoppeld aan het inflatiecijfer, wat beleggers kan helpen beschermen tegen inflatie.

Ook beleggen in aandelen kan helpen u te beschermen tegen inflatie. Maar nogmaals, sommige typen aandelen meer dan andere. Zo kunnen bedrijven met prijskracht bijvoorbeeld beter presteren in tijden van hoge inflatie. Bedrijven met prijskracht kunnen hun prijzen gemakkelijk verhogen wanneer de productiekosten stijgen, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de afzet of winstmarges.

Historisch gezien hebben sommige activaklassen het in tijden van inflatie doorgaans ook beter gedaan dan andere. Grondstoffen, bijvoorbeeld, vertonen doorgaans prijsstijgingen wanneer de inflatie toeneemt. Hetzelfde geldt voor onroerend goed. Inflatie en huizenprijzen hebben de neiging om op de lange termijn in dezelfde richting te bewegen.

Wanneer u belegt in tijden van hoge inflatie, is het belangrijk dat u niet overdreven reageert. Het feit dat de inflatie nu hoog is, betekent niet dat dit eeuwig zal duren. Overweeg uw beleggingsplan voordat u een beleggingsbeslissing neemt, om er zeker van te zijn dat deze overeenstemt met uw doelstellingen en risicotolerantie.

Wat is inflatie?

We hebben allemaal wel eens het woord 'inflatie' gehoord, maar weten misschien niet wat het eigenlijk betekent. Eenvoudig gezegd is inflatie de stijging van de prijzen in de loop van de tijd. De British Beer & Pub Association meldt bijvoorbeeld dat een glas bier in 2000 gemiddeld £1,90 kostte, terwijl dat in 2020 in het Verenigd Koninkrijk £3,59 was. Dat is inflatie. Inflatie leidt tot een daling van de koopkracht, wat betekent dat er meer munteenheden nodig zijn om dezelfde goederen en diensten te kopen dan in perioden daarvoor.

Hoe wordt de inflatie gemeten?

Inflatie wordt overal ter wereld op verschillende manieren gemeten en er worden vele metrieken gebruikt. In de eurozone bijvoorbeeld is het geharmoniseerde indexcijfer van de consumptieprijzen (HIPC) de belangrijkste maatstaf om de inflatie te meten. Het wordt berekend op basis van een ‘boodschappenmandje’ met goederen en diensten, zoals voedsel, kleding, treinkaartjes, huishuur enzovoort. Deze metriek is 'geharmoniseerd' omdat het alle landen van de eurozone omvat. Maar dat is dus alleen de eurozone. In de VS wordt bijvoorbeeld de consumentenprijsindex (CPI) gebruikt om de inflatie te meten, en in het VK wordt de inflatie gemeten met de Britse versie van de CPI.

Wat veroorzaakt inflatie?

De oorzaken van inflatie kunnen in het algemeen in twee categorieën worden onderverdeeld: bestedingsinflatie en kosteninflatie.

  • Bestedingsinflatie of vraaginflatie: Dit wordt veroorzaakt door een sterke toename van de vraag naar een product of dienst, waardoor de prijzen stijgen. Vraaginflatie kan bijvoorbeeld ontstaan door de algemene economische groei, stijgende inflatiecijfers en technologische innovaties.
  • Kosteninflatie: Dit doet zich voor wanneer de prijzen stijgen door het omhooggaan van lonen en de prijzen van materialen. In dit geval blijft de vraag meestal onveranderd, maar omdat de productiekosten zijn gestegen, daalt het aanbod. De extra kosten worden doorberekend aan de consument in de vorm van hogere prijzen voor de eindproducten. Enkele van de belangrijkste oorzaken van inflatie door kostenstijging zijn hogere arbeidskosten, hogere belastingen en schaarste van grondstoffen.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kun u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, British Beer & Pub Association, Pimco, Seeking Alpha, Investopedia

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.