5 beleggingsmythen ontkracht

Vijf veelvoorkomende beleggingsmythen ontkracht voor beginnende beleggers

Als het gaat om beleggen, raken veel mensen geïntimideerd door de verhalen die zij hierover horen. Veelgehoorde opvattingen over beleggen, zoals dat men een professional nodig heeft om te kunnen beleggen, zijn echter niet juist. In dit artikel zullen we vijf veelvoorkomende misvattingen over beleggen bespreken en ontkrachten.

1. Om te beleggen is professionele hulp nodig

Een veel voorkomende beleggingsmythe is dat beleggers een professionele vermogensbeheerder nodig hebben om hen financieel advies te geven. Wanneer u ervoor kiest om te beginnen met beleggen, hebt u meestal een broker nodig om uw order op de beurs te plaatsen. Een financiële planner is niet meer nodig, zoals in het verleden wel vaak het geval was. Voor sommigen is hulp zelfs helemaal niet nodig. Met het ruime kennisaanbod dat beschikbaar is op internet, kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Voorheen moesten beleggers naar de bibliotheek om financiële literatuur te vinden en te leren over beleggen. Destijds was er ook geen real-time koersinformatie beschikbaar. Vandaag de dag kunt u de koers van een aandeel in enkele seconden vinden.

Ook met alle beschikbare informatie, geldt nog steeds dat u alleen moet beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. Met geduld en discipline is het mogelijk om voldoende kennis op te doen. Beleggen zonder tussenpersoon is meestal goedkoper omdat u geen professional hoeft te betalen om uw beleggingen actief te beheren. DEGIRO is een zogeheten execution only broker. Dit betekent dat we geen enkel beleggingsadvies kunnen geven. Dit is één van de manieren waarmee wij onze kosten laag kunnen houden. Als u nieuw bent met beleggen of net begint met beleggen, bekijk dan deze video over verschillende beleggingsstrategieën en financiële producten.

2. Je hebt veel geld nodig om te beleggen

Een tweede misvatting is dat je veel geld nodig hebt om te kunnen beleggen. Beleggen is geëvolueerd en toegankelijker dan ooit tevoren, vooral nu de kosten zo laag kunnen zijn. Lage kosten hebben een kleinere impact op het rendement, wat beleggen met kleine bedragen ook mogelijk maakt. Lagere kosten maken het ook mogelijk om meerdere kleine investeringen te doen en deze posities gaandeweg uit te breiden, in plaats van één groot bedrag te moeten investeren. Zelfs bescheiden investeringen kunnen over de jaren heen tot aanzienlijke rendementen leiden.

3. Niet de juiste leeftijd om te beleggen

Sommige mensen denken misschien dat ze te jong of te oud zijn om te beginnen met beleggen. Hoewel leeftijd van invloed kan zijn op uw beleggingsstrategie, beleggingsdoelstellingen of risicoprofiel, hebben beleggen en persoonlijke financiering geen leeftijdsgrens. Jongeren kunnen bijvoorbeeld beleggen voor hun pensioen uitstellen, omdat het ver weg lijkt. Door op jonge leeftijd te beleggen, kunt u echter profiteren van samengestelde rente en heeft u meer tijd om te herstellen van eventuele verliezen. Oudere beleggers daarentegen nemen mogelijk minder risico omdat ze minder tijd hebben om te herstellen van potentiële verliezen. Toch kunt u op oudere leeftijd bijvoorbeeld kiezen om te beleggen om een hoger rendement te behalen dan een spaarrekening biedt. Of uw beleggingsplan nu gericht is op de korte of de lange termijn, het is raadzaam om nooit geld te beleggen dat u direct nodig kunt hebben of posities aan te nemen die financiële problemen kunnen veroorzaken. Hebt u nog geen beleggingsplan? Bekijk dan deze video om te zien hoe u uw beleggingsdoelen kunt definiëren en een gezonde portefeuille kunt opbouwen.

4. Beleggen kost veel tijd

Het is een algemeen misverstand dat beleggen veel tijd kost. Wanneer u begint met beleggen is het absoluut verstandig om ‘‘uw huiswerk te doen’’ en vertrouwd te raken met het onderwerp. Wanneer u dit hebt gedaan, is de hoeveelheid tijd die nodig is om te investeren afhankelijk van uw strategie en doelen. Het verschil tussen beleggen en speculeren is bijvoorbeeld groot. Het doel van beleggen is om een positief rendement te genereren door een gemiddeld of onder gemiddeld risico te nemen. Beleggen is meestal in lijn met een langetermijnstrategie van het kopen en vasthouden van producten. Deze aanpak is meer hands-off en u kunt uw beleggingen in intervallen volgen in plaats van te moeten reageren op constante marktschommelingen. Wanneer u daarentegen speculeert, voert u transacties uit waarmee u een aanzienlijk risico loopt om de ingelegde waarde te verliezen, in de hoop dat u hogere winst zult ontvangen. Vanwege het verhoogde risico, doen speculanten vaak korte termijn beleggingen met een tijdshorizon die korter dan een jaar is. Speculeren kost doorgaans meer tijd in vergelijking met beleggen, omdat dit nauwlettende monitoring en reacties op de markt kan vereisten.

5. Aandelen zijn de enige optie

Hoewel aandelen een van de meest voorkomende soorten financiële producten zijn om in te beleggen, zijn er tal van andere soorten beleggingsproducten om uit te kiezen. Exchange Traded Funds (ETF's) kunnen bijvoorbeeld geschikt zijn voor veel verschillende typen beleggers. Een ETF is een financieel product dat bestaat uit een verzameling effecten die doorgaans verschillende benchmarks volgen, zoals bijvoorbeeld een index. Een ETF is te beschouwen als een mandje met goederen. Ze zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen, maar zijn genoteerd aan een beurs, hebben het handelsgedrag van een aandeel en zijn over het algemeen goedkoper. ETF's hebben meerdere onderliggende activa, terwijl aandelen er slechts één hebben. Daarom helpen ETF’s bij risicobeheer door middel van diversificatie.

Afgezien van het bovengenoemde, zijn er helaas nog veel andere misvattingen en verkeerde informatie over beleggen. Of u nu nieuw bent in de wereld van beleggen of al jaren belegd, het is belangrijk om te blijven leren en feiten van fictie te scheiden om succesvol te zijn.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.