Een overzicht van de meest gedownloade apps en informatie over hun moederbedrijven

De meest gedownloade apps van Q1 2020

Kunt u raden wat de meest gedownloade app in Europa in het eerste kwartaal van 2020 was? Een rapport dat recent gepubliceerd is door SensorTower, een app-analysebedrijf aangehaald door Bloomberg, onthulde deze kennis. Evenals andere trends uit het eerste kwartaal van 2020, die te maken hebben met het downloaden van apps. In deze abnormale tijd van reisverboden, lock-downs en thuisblijfmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden er meer apps gedownload. Wereldwijd is het aantal app-downloads met 20,3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In dit artikel delen wij welke apps het meest zijn gedownload en geven wij informatie over de moederbedrijven van de desbetreffende apps.

Welke apps zijn het meest gedownload?

Uit het rapport van SensorTower bleken TikTok, WhatsApp, Facebook, Instagram en Messenger de vijf meest gedownloade apps in Europa te zijn gedurende het eerste kwartaal van 2020. Aangezien WhatsApp, Facebook, Instagram en Messenger eigendom zijn van hetzelfde moederbedrijf, Facebook, Inc., hebben we alle Facebook-apps gegroepeerd. TikTok bleek afzonderlijk de meest gedownloade app, maar de Facebook-apps samen overtroffen dit aantal downloads. Daarom staan ​​de Facebook-apps op nummer één in de lijst, gevolgd door TikTok, Telegram, Netflix en Snapchat.

1

Facebook apps (WhatsApp, Instagram, Messenger, Facebook)

Facebook is u waarschijnlijk niet onbekend. Het bedrijf startte aanvankelijk in 2004 met haar sociale netwerkdienst, die toen TheFacebook heette. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste technologiebedrijven ter wereld.

Zeven jaar na de lancering van het Facebook-platform bracht Facebook de Messenger-app uit. In tegenstelling tot het Facebook-platform en de Messenger-app heeft het bedrijf Instagram en WhatsApp niet zelf ontwikkeld. Facebook kocht Instagram, de app voor het delen van foto's en video's, in 2012 voor $1 miljard. De overname van WhatsApp, de dienst voor het versturen van berichten en bellen, is de grootste deal tot nu toe. De deal werd in 2014 gesloten voor $22 miljard. De Facebook-apps hadden gezamenlijk in maart 2020 gemiddeld 2,36 miljard dagelijkse gebruikers, een stijging, ten opzichte van de 2,26 miljard die in december 2019 werd gerapporteerd.

Veel bedrijven ondervinden negatieve gevolgen van de pandemie. Voor sommigen kan dit resulteren in lagere aandelenkoersen. Bij Facebook is dit echter niet het geval. Het bedrijf rapporteerde winst over het eerste kwartaal van 2020 die de schattingen van analisten overtrof. De aandelenkoersen bereikten op 20 mei zelfs een recordhoogte van $229,97. Dit kwam een ​​dag de aankondiging van Facebook Shops, een service waarmee kleine bedrijven hun producten gemakkelijker op Facebook-platforms kunnen verkopen. Het vorige record was gevestigd op 29 januari van dit jaar met $223,23.

2

TikTok

Vanwege de groeiende populariteit is het voor sommigen misschien geen verrassing dat TikTok in het eerste kwartaal van 2020 individueel de meest gedownloade app in Europa was. De app staat echter op de tweede plaats op onze lijst omdat we de Facebook-apps hebben gegroepeerd, zoals hierboven vermeld. TikTok is een app voor sociale media waarmee gebruikers korte video's kunnen maken en delen. Volgens SensorTower werd de app in het eerste kwartaal van 2020 315 miljoen keer geïnstalleerd. Hiermee verbreken ze het record voor de meeste installaties van een app in één kwartaal. Het record was eerder in handen van Pokémon Go met 308 miljoen in het derde kwartaal van 2016.

TikTok is eigendom van een in Peking gevestigd bedrijf genaamd ByteDance. Het werd gelanceerd in 2012 en bracht in datzelfde jaar zijn eerste product uit, genaamd Toutiao. Vier jaar later bracht ByteDance Douyin uit. Dit is equivalent van TikTok voor de Chinese markt. TikTok werd vervolgens in 2017 gelanceerd buiten China. Afgezien van het bovengenoemde, heeft ByteDance verschillende andere producten en services, waaronder Xigua Video, Helo en Lark.

Behalve dat het de meest gedownloade afzonderlijke app in Europa was, was het in het eerste kwartaal ook de meest gedownloade app in de VS. Dit komt ondanks de bezorgdheid van de Amerikaanse regering over privacy en censuur. Vorig jaar bestempelden Amerikaanse functionarissen de app als een bedreiging voor de nationale veiligheid. ByteDance heeft gereageerd door het management van TikTok te scheiden tussen de VS en China. Daarnaast hebben zij in Amerika lokale experts aangenomen. ByteDance heeft onlangs bijvoorbeeld het voormalige hoofd streaming van The Walt Disney Co., Kevin Mayer, aangesteld als CEO van TikTok.

ByteDance is momenteel in privébezit, wat betekent dat u op dit moment niet kunt beleggen in het bedrijf. Dit betekent ook dat ByteDance geen financiële rapporten hoeft te publiceren. Op basis van recente transacties met privé-aandelen werd echter in mei 2020 geschat dat ByteDance ergens tussen de $105 miljard en $140 miljard wordt gewaardeerd, waarmee het de meest waardevolle startup ter wereld is. In maart 2020 zei de oprichter van ByteDance, Zhang Yiming, dat het bedrijf geen plannen heeft voor een beursgang (IPO), maar dat het intern wel voorbereidingen treft.

3

Telegram

Ook Telegram staat op het lijstje van meest gedownloade apps in Europa tijdens Q1 2020. Het is een non-profit, cloudbased berichtendienst die op verschillende apparaten kan worden gebruikt. In tegenstelling tot andere berichten-apps en -diensten, verkoopt Telegram geen persoonlijke gegevens van gebruikers. Daarnaast maakt het bedrijf ook geen gebruik van gerichte advertenties. Het bedrijf hecht veel waarde aan internetprivacy en gegevensbeveiliging en heeft zijn infrastructuur om deze pilaren heen gebouwd. Telegram heeft zelfs een speciale functie genaamd 'geheime chats' die end-to-end-codering gebruikt, zodat berichten niet kunnen worden herleid tot servers en de berichten zichzelf kunnen verwijderen.

De app is snel gegroeid sinds de lancering in 2013. Telegram rapporteerde vanaf april 2020, 400 miljoen maandelijkse gebruikers. Het bedrijf is opgericht door de broers Pavel en Nikolai Durov. Pavel Durov wordt de ‘Mark Zuckerberg van Rusland’ genoemd. Dit komt doordat hij voordat hij Telegram oprichtte, Vkontakte ontwikkelde, wat het meest populaire sociale netwerken in Rusland werd. Hoewel het bedrijf oorspronkelijk in Rusland werd opgericht, is het verhuisd vanwege de "lokale IT-regelgeving" in Rusland. Tegenwoordig is het gevestigd in Dubai en beweert het bedrijf geen banden met Rusland te hebben.

Telegram is in de loop der jaren bekritiseerd vanwege zijn censuurbeleid met betrekking tot terroristische groeperingen en extremisten die de app gebruiken. In 2015 werd vastgesteld dat ISIS sommige Telegrams-kanalen gebruikte om propaganda te verspreiden, tussen leden te communiceren en officiële verklaringen te publiceren, zoals het claimen van verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs. Telegram reageerde door 78 ISIS-gerelateerde kanalen te blokkeren en het voor gebruikers gemakkelijker te maken om berichten te rapporteren. Meer recentelijk, in maart 2020, werd een man in de VS door de politie doodgeschoten toen hij een aanval op een ziekenhuis plande waar slachtoffers van het coronavirus werden behandeld. Uren eerder had de man antisemitische opmerkingen geplaatst over twee groepen over blanke heerschappij. In dezelfde maand groeiden het aantal kanalen met betrekking tot racisme en blanke sheerschappij met meer dan 6000 gebruikers. De website van het bedrijf zegt dat het terroristische berichten verwijdert, maar berichten die alternatieve opvattingen uitdrukken niet. Critici, zoals de Anti-Defamation League, zeggen dat er meer moet gebeuren.

Telegram is niet beursgenoteerd. Daarom kunt u dus niet beleggen in dit bedrijf. In 2017 zei Durov dat hij het bedrijf voor geen enkele prijs zou verkopen, zelfs niet voor $20 miljard. Op dat moment werd geschat dat het bedrijf $5 miljard waard was.

4

Netflix

Op nummer vier staat Netflix. Zoals u vast weet, is Netflix een op abonnementen gebaseerde streamingdienst waarmee gebruikers films en series op verschillende apparaten kunnen bekijken. Het bedrijf biedt via haar platform zowel gelicentieerde als zelfgeproduceerde films en serie.

Netflix, Inc. werd in 1997 opgericht als een onlinefilmverhuurdienst, een concept dat voor sommigen tot het verleden behoort. De abonnementsdienst van Netflix werd vervolgens gelanceerd in 1999, waar abonnees een vast maandelijks bedrag betalen voor onbeperkte dvd-verhuur. De streamingdiensten zoals we die nu kennen, werden later geïntroduceerd in 2007. Volgens de financiële resultaten van het eerste kwartaal van Netflix heeft het bedrijf meer dan 167 miljoen betaalde lidmaatschappen in meer dan 190 landen.

In de brief aan aandeelhouders van Q1 2020 zei Netflix dat de groei van het lidmaatschap in het eerste kwartaal versnelde en dat dit te danken was aan het feit dat meer mensen thuis moesten blijven als gevolg van COVID-19. De streaminggigant kondigde ook aan dat het gebruikers die hun account langer dan een jaar niet hebben gebruikt, zou vragen of ze hun abonnementen willen voortzetten. Als gebruikers niet reageren, annuleert Netflix de inactieve accounts. Dit is ongeveer 0,05% van het ledenbestand. Dit lijkt misschien contra-intuïtief voor een bedrijf dat zijn inkomsten voornamelijk uit maandelijkse kosten haalt. Het bedrijf zegt echter dat het niet wil dat mensen betalen voor iets dat ze niet gebruiken.

5

Snapchat

Laatste op de lijst is Snapchat, eigendom van Snap Inc. Met de Snapchat-app kunnen gebruikers met elkaar communiceren door foto's en video's genaamd ‘Snaps’ te verzenden en te plaatsen. De app bevat ook een aantal andere functies, zoals augmented reality-filters genaamd ‘Lenzen’ en een pagina genaamd ‘Discover’, een pagina waarop verschillende kanalen te zien zijn.

Het bedrijf werd opgericht in 2011. De eerste versie van de app heette Picaboo, maar werd kort daarna omgedoopt tot Snapchat. Ook Snap Inc. gebruikte vroeger een andere naam. Het bedrijf heette aanvankelijk Snapchat Inc. maar veranderde in 2016 naar het moederbedrijf genaamd Snap Inc. De naam werd gewijzigd omdat nieuwe producten naast de sociale app aan het portfolio van het bedrijf werden toegevoegd.

Tegenwoordig zijn de drie belangrijkste producten van Snap Inc. Snapchat, Spectacles en Bitmoji. Spectacles zijn slimme lenzen die zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met Snapchat. Bitmoji is een app waarmee gebruikers stripfiguren van zichzelf kunnen ontwerpen.

Net als Facebook meldde Snap Inc. een toename van Snapchat-gebruikers tijdens het eerste kwartaal van 2020. Er waren in deze periode 229 miljoen dagelijkse gebruikers, een stijging van 20% op jaarbasis. Een belangrijke bron van inkomsten van Snap Inc. is afkomstig van advertenties in de Snapchat-app. Het bedrijf zei dat sterke inkomsten in de eerste twee maanden van Q1 2020 de tragere groei van de advertentie-inkomsten in maart compenseerden. Het verlies aan advertentie-inkomsten zal naar verwachting echter lager zijn voor Snap Inc. in vergelijking met sommige andere bedrijven, omdat het niet zoveel kleine adverteerders heeft, wat mogelijk gevoeliger is voor het verlagen van advertentiebudgetten vanwege de implicaties van COVID-19.

De apps van Facebook zijn het meest gedownload, gevolgd door TikTok, Telegram, Netflix en Snapchat.
Beleggen via DEGIRO

Zoals besproken zijn ByteDance en Telegram momenteel particuliere bedrijven. Hierdoor kunt u niet beleggen in deze bedrijven. Facebook, Netflix en Snap Inc. zijn wel beursgenoteerd en beschikbaar op ons beleggingsplatform. Zowel Facebook als Netflix zijn beschikbaar via DEGIRO op de NASDAQ, Xetra en Börse Frankfurt. In Snap Inc. kunt u beleggen via de New York Stock Exchange en Xetra. Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen staan genoteerd, bieden wij de lage transactiekosten van €0,50 + $0,004 per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast biedt DEGIRO een groot aantal andere bedrijven en financiële producten om in te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar onze pagina Producten en beurzen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: SensorTower, Bloomberg, Reuters, Facebook, ByteDance, Netflix, Telegram, Snap Inc., The New York Times, CB Insights, Time

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.