overzicht van landen beschikbaar gesteld door DEGIRO februari 2020

Meest verhandelde aandelen per land: februari 2020

Nu weer een maand is verstreken, is het tijd om wat licht te werpen op waar andere klanten van DEGIRO in beleggen. Daarom maken wij aan het begin van de maand een overzicht van de meest verhandelde aandelen voor elk land waarin we actief zijn. Vorige maand werden aandelenmarkten over de hele wereld opgeschud door het coronavirus. De EURO STOXX 50 en de S&P 500 sloten de maand af met respectievelijk 8,55% en 8,41%. Voor beide indices was dit hun grootste wekelijkse verlies van het afgelopen decennium. Van de aandelen op de kaart hadden Tesla en Novacyt positieve prijsstijgingen, terwijl Eurobank Ergasias, Royal Dutch Shell en CD Projekt een daling laten zien.

Kaart met meest verhandelde aandelen per land via Degiro gedurende februari 2020

Meest verhandelde sector

De autosector bleek opnieuw het meest verhandeld in februari. Tesla (ISIN: US88160R1014) is hierin het meest verhandelde aandeel in veertien van de achttien landen waarin we actief zijn. In januari vestigde Tesla een nieuw record omdat de aandelenkoersen de prijs van $650 overstegen. Het momentum zette voort en de prijzen bereikten op 4 februari de recordhoogte van $968,99. De prijzen daalden echter de volgende dag weer na de aankondigde dat de leveringen van de Model 3-auto's zou worden vertraagd vanwege de uitbraak van het Corona-virus in China. De laatste handelsdag van de maand sloot Tesla op $667,99. Dit is een maandelijkse stijging van 2,61%, maar een daling van 31,06% ten opzichte van het hoogtepunt.

Tesla kondigde vorige maand ook aan dat het van plan is om $2 miljard te generen door middel van aandelenuitgifte. Voor sommigen was dit verrassend omdat Elon Musk eind januari zei dat het niet nuttig was om op deze manier meer geld te genereren. Van de $2 miljard zou Musk zelf voor maximaal $10 miljoen aan aandelen kopen. Larry Ellison, een bestuurslid en mede-oprichter van Oracle, zou voor maximaal $1 miljoen aan Tesla-aandelen kopen. De opbrengsten zullen worden gebruikt om zowel de balans van Tesla te versterken als voor overige algemene doeleinden.

Grootste koersveranderingen

Van de aandelen op de kaart zag het bedrijf Novacyt (ISIN: FR0010397232) de grootste koersbeweging, met een stijging van 73,47%. Novacyt is een Frans biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in klinische diagnostiek. Het heeft een marktkapitalisatie van ongeveer €110 miljoen en kan daarom worden gecategoriseerd als ‘micro-cap’. Aandelen van bedrijven uit deze categorie kunnen gepaard gaan met meer risico dan de aandelen van grotere bedrijven. Dit komt omdat zogenoemde ‘large-cap bedrijven’ (met een marktkapitalisatie van $10 miljard of meer) bijvoorbeeld doorgaans meer middelen hebben om economische achteruitgang te trotseren.

Op 31 januari kondigde Novacyt de lancering aan van een nieuwe moleculaire test voor het coronavirus die volgens haar specifieker is dan andere beschikbare tests. Het bedrijf lanceerde vervolgens op 17 februari zijn moleculaire test met CE-markering voor de klinische detectie van het coronavirus. De toekenning van de CE-markering betekent dat laboratoria en ziekenhuizen de test van Novacyt kunnen gebruiken zonder validatie door een arts. Aan het einde van de maand kondigde Novacyt ook aan een distributieovereenkomst ondertekend te hebben om haar test in twee gebieden buiten China te leveren en een productieovereenkomst met een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in één van de genoemde bedrijven? Zou het toevoegen van één van deze bedrijven helpen met het diversifiëren van uw portfolio? DEGIRO stimuleert het samenstellen van een gediversifieerde portefeuille. Een rekening geeft daarom toegang tot ruim 50 markten, verdeeld over 30 landen. Daarnaast profiteert u van ongekend lage tarieven, zodat de impact van transactiekosten op uw rendement geminimaliseerd is.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Tesla, Novacyt

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.