overzicht van landen beschikbaar gesteld door DEGIRO februari 2020

Meest verhandelde aandelen per land: februari 2020

Nu weer een maand is verstreken, is het tijd om wat licht te werpen op waar andere klanten van DEGIRO in beleggen. Daarom maken wij aan het begin van de maand een overzicht van de meest verhandelde aandelen voor elk land waarin we actief zijn. Vorige maand werden aandelenmarkten over de hele wereld opgeschud door het coronavirus. De EURO STOXX 50 en de S&P 500 sloten de maand af met respectievelijk 8,55% en 8,41%. Voor beide indices was dit hun grootste wekelijkse verlies van het afgelopen decennium. Van de aandelen op de kaart hadden Tesla en Novacyt positieve prijsstijgingen, terwijl Eurobank Ergasias, Royal Dutch Shell en CD Projekt een daling laten zien.

Kaart met meest verhandelde aandelen per land via Degiro gedurende februari 2020

Meest verhandelde sector

De autosector bleek opnieuw het meest verhandeld in februari. Tesla (ISIN: US88160R1014) is hierin het meest verhandelde aandeel in veertien van de achttien landen waarin we actief zijn. In januari vestigde Tesla een nieuw record omdat de aandelenkoersen de prijs van $650 overstegen. Het momentum zette voort en de prijzen bereikten op 4 februari de recordhoogte van $968,99. De prijzen daalden echter de volgende dag weer na de aankondigde dat de leveringen van de Model 3-auto's zou worden vertraagd vanwege de uitbraak van het Corona-virus in China. De laatste handelsdag van de maand sloot Tesla op $667,99. Dit is een maandelijkse stijging van 2,61%, maar een daling van 31,06% ten opzichte van het hoogtepunt.

Tesla kondigde vorige maand ook aan dat het van plan is om $2 miljard te generen door middel van aandelenuitgifte. Voor sommigen was dit verrassend omdat Elon Musk eind januari zei dat het niet nuttig was om op deze manier meer geld te genereren. Van de $2 miljard zou Musk zelf voor maximaal $10 miljoen aan aandelen kopen. Larry Ellison, een bestuurslid en mede-oprichter van Oracle, zou voor maximaal $1 miljoen aan Tesla-aandelen kopen. De opbrengsten zullen worden gebruikt om zowel de balans van Tesla te versterken als voor overige algemene doeleinden.

Grootste koersveranderingen

Van de aandelen op de kaart zag het bedrijf Novacyt (ISIN: FR0010397232) de grootste koersbeweging, met een stijging van 73,47%. Novacyt is een Frans biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in klinische diagnostiek. Het heeft een marktkapitalisatie van ongeveer €110 miljoen en kan daarom worden gecategoriseerd als ‘micro-cap’. Aandelen van bedrijven uit deze categorie kunnen gepaard gaan met meer risico dan de aandelen van grotere bedrijven. Dit komt omdat zogenoemde ‘large-cap bedrijven’ (met een marktkapitalisatie van $10 miljard of meer) bijvoorbeeld doorgaans meer middelen hebben om economische achteruitgang te trotseren.

Op 31 januari kondigde Novacyt de lancering aan van een nieuwe moleculaire test voor het coronavirus die volgens haar specifieker is dan andere beschikbare tests. Het bedrijf lanceerde vervolgens op 17 februari zijn moleculaire test met CE-markering voor de klinische detectie van het coronavirus. De toekenning van de CE-markering betekent dat laboratoria en ziekenhuizen de test van Novacyt kunnen gebruiken zonder validatie door een arts. Aan het einde van de maand kondigde Novacyt ook aan een distributieovereenkomst ondertekend te hebben om haar test in twee gebieden buiten China te leveren en een productieovereenkomst met een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Tesla, Novacyt

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.