De verspreiding van COVID-19 heeft op wereldschaal een ongekende impact gehad op het dagelijkse leven, bedrijven en financiële markten. Terwijl de aandelenmarkten sinds het begin van het jaar de gevolgen van het virus hebben gemerkt, bleek vooral maart een turbulente tijd. De EURO STOXX 50 sloot de maand af met een daling van 16,30% en de S&P 500 daalde met 12,51%. Van de aandelen op de kaart had alleen CD Projekt Red aan het einde van de maand een positieve wijziging in de koers.

Meest verhandelde sector
Aangezien Tesla het meest verhandelde aandeel was in vijf van de achttien landen waarin wij actief zijn, was de auto-industrie opnieuw de meest verhandelde sector. Eerder in het jaar bereikte de aandelenkoers van Tesla een recordbedrag en oversteeg de aandelenkoers voor het eerst de grens van $900. Net als veel andere aandelen zag de autofabrikant in maart een koersdaling en eindigde de maand met een daling van 21,56%.
Als reactie op de verspreiding van het coronavirus heeft Tesla in maart de productie in de fabriek in Californië stopgezet. Daarnaast biedt het bedrijf op bepaalde locaties een contactloze leveringsoptie. Er wordt geschat dat de leveringen in het eerste kwartaal van 2020 met 30% zijn gedaald in vergelijking met de laatste drie maanden van 2019. Verwacht wordt echter, dat de pandemie alle autofabrikanten zal beïnvloeden, niet alleen Tesla.
Autofabrieken wereldwijd vertragen de productie of sluiten zelfs tijdelijk. Zo hebben Volkswagen, Renault, PSA Group, Fiat Chrysler, Ferrari, BMW, Toyota en Honda allemaal tijdelijk, minimaal een van hun fabrieken in Europa gesloten.
De auto-industrie heeft ook aanzienlijke inspanningen geleverd in de strijd tegen COVID-19 door de broodnodige benodigdheden en apparatuur voor de gezondheidszorg te produceren. Dergelijke industriële mobilisatie is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen. Enkele voorbeelden van bedrijven die in actie zijn gekomen zijn:
- General Motors, zij maken ventilatoren onder de Defensie Productiewet.
- Fiat Chrysler, zij breiden één van hun fabrieken uit om beschermende gezichtsmaskers te maken voor mensen die in de zorg werken.
- Toyota, zij maken gezichtsschilden, maskers en ventilatoren in enkele van de Noord- Amerikaanse vestigingen.
- Ford is gevraagd om ventilatoren te maken.
- Tesla, zij produceren en schenken ventilatoren aan ziekenhuizen.
Grootste koersveranderingen
Het aandeel met de grootste prijswijziging eind maart was Boeing, met een daling van 45,79%. Met bedrijven die sluiten, reisverboden en populaties over de hele wereld die inspanningen doen om de verspreiding van COVID-19 te beheersen, is de vraag naar vliegreizen aanzienlijk gedaald. Begin maart 2020 schatte de International Air Transport Association dat de wereldwijde luchtvaartsector tegen het einde van het jaar tot $113 miljard zou kunnen verliezen. De impact van het virus heeft zich verder verspreid dan luchtvaartmaatschappijen. Bouwers van vliegtuigen zoals Boeing, zien ook het gevolg van deze situatie.
Om werknemers, bedrijven en de economie te helpen, heeft de Amerikaanse regering $2 biljoen vrijgemaakt voor een stimuleringspakket. Hiervan gaat ongeveer $500 miljard naar de lucht- en ruimtevaartindustrie. Boeing heeft voor haarzelf en haar leveranciers $60 miljard gevraagd. De reus binnen deze industrie gaf aan dat het zonder overheidssteun niet in staat zal zijn om aan de liquiditeitsbehoeften te voldoen.
Als gevolg van de pandemie is Boeing aan het terugschroeven. Ten eerste kondigde Boeing op 23 maart 2020 aan dat het de productieactiviteiten in de Puget Sound-faciliteiten in Washington tijdelijk zou opschorten. Bijna de helft van het wereldwijde personeelsbestand van Boeing bevindt zich in deze Puget Sound. Bovendien wordt het salaris van de CEO en de bestuursvoorzitter niet uitbetaald voor de rest van het jaar. De onderneming heeft ook haar dividend opgeschort en de onderbreking van de inkoop van eigen aandelen verlengd tot nader order.
Beleggen via DEGIRO
Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.
Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, Boeing, Fortune, BBC, Forbes