Oktober 2019 kalender over de aandelen markten

Maandelijkse samenvatting: Oktober 2019

Aan het einde van elke maand kijken we naar de prestaties van de EURO STOXX 50, het sentiment dat is gerapporteerd door klanten en de meest verhandelde aandelen via ons platform.

Overzicht van de meest gehandelde aandelen in Oktober 2019 bij DEGIRO

Meest verhandelde aandelen

Via DEGIRO zijn deze maand Microsoft, Wirecard, ArcelorMittal en Santander het meest verhandeld. Dit is op basis van het aantal transacties in respectievelijk de S&P 500, DAX, AEX en IBEX index.

VS

Voor het eerst is Microsoft (ISIN: US5949181045) het meest verhandelde Amerikaanse aandeel op het DEGIRO-platform. Deze maand heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie, een 10-jarig cloud computing-contract toegekend aan Microsoft. De totale waarde van het contract genaamd JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), is $10 miljard. Dit is een grote overwinning voor Microsoft en hun cloud computing-software, Azure. Ze moesten het opnemen tegen zware concurrenten, waaronder Amazon, Google, IBM en Oracle. De verwachting van vele, was dat Amazon bovenaan zou komen. Amazon's Web Services (AWS) heeft momenteel namelijk ongeveer 32% van de cloud computing-markt in handen en Microsoft slechts 18%. De maandag na het besluit van het Amerikaanse ministerie van Defensie, stegen de aandelen van Microsoft met meer dan 3% tot een recordhoogte van $145,67 per aandeel.

DE

Wirecard (ISIN: DE0007472060) is deze maand wederom de meest verhandelde Duitse aandeel via ons platform. Wirecard is onlangs onder de loep genomen vanwege beschuldigingen van onnauwkeurige financiële rapportage. De Financial Times heeft medio oktober documenten vrijgegeven die nog meer twijfel doen rijzen over de boekhoudmethoden van Wirecard. Volgens de Financial Times lijken de documenten die ze hebben gepubliceerd een poging te tonen om de omzet en winst te verhogen. Na de publicatie van de Financial Times daalden het aandeel van Wirecard met ongeveer 20%. Wirecard reageerde door de aantijgingen van de Financial Times te ontkennen.

NL

ArcelorMittal (ISIN: LU1598757687) is voor de tweede keer op rij het meest verhandelde Nederlandse aandeel. Deze maand heeft de staalreus zich uitgesproken over de door de EU voorgestelde CO2-belasting. De CO2-belasting is bedoeld om Europese bedrijven te beschermen tegen concurrenten buiten de EU waar de voorschriften voor klimaatbescherming minder streng zijn. Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal, Europe Flat Products, gaf commentaar op deze belasting en zei dat het voor elk land een eerlijke manier is om zijn steentje bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Van Poelvoorde zegt dat staalproducenten zonder deze grens niet zouden kunnen concurreren. Arcelor merkte ook op dat verdere beleidsprikkels nodig zouden zijn om schonere technologie in haar tests te implementeren en dat groen staal naar verwachting op de lange termijn duurder zal zijn.

ES

De Spaanse bank Santander (ISIN: ES0113900J37) was ook deze maand het meest verhandelde Spaanse aandeel. Het bedrijf publiceerde hun resultaten van het derde kwartaal aan het einde van de maand, waaruit een daling van de nettowinst met 75% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018 bleek. Santander geeft aan dat de winstdaling voornamelijk wordt toegeschreven aan eenmalige kosten van verslechterede klandizie in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er een algehele daling van de nettowinst was, zag Santander nog steeds onderliggende winstgroei in acht van hun tien kernmarkten in het derde kwartaal.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, Microsoft, Wirecard, ArcelorMittal, Santander

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.