Oktober 2019 kalender over de aandelen markten

Maandelijkse samenvatting: Oktober 2019

Aan het einde van elke maand kijken we naar de prestaties van de EURO STOXX 50, het sentiment dat is gerapporteerd door klanten en de meest verhandelde aandelen via ons platform.

Overzicht van de meest gehandelde aandelen in Oktober 2019 bij DEGIRO

Meest verhandelde aandelen

Via DEGIRO zijn deze maand Microsoft, Wirecard, ArcelorMittal en Santander het meest verhandeld. Dit is op basis van het aantal transacties in respectievelijk de S&P 500, DAX, AEX en IBEX index.

VS

Voor het eerst is Microsoft (ISIN: US5949181045) het meest verhandelde Amerikaanse aandeel op het DEGIRO-platform. Deze maand heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie, een 10-jarig cloud computing-contract toegekend aan Microsoft. De totale waarde van het contract genaamd JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), is $10 miljard. Dit is een grote overwinning voor Microsoft en hun cloud computing-software, Azure. Ze moesten het opnemen tegen zware concurrenten, waaronder Amazon, Google, IBM en Oracle. De verwachting van vele, was dat Amazon bovenaan zou komen. Amazon's Web Services (AWS) heeft momenteel namelijk ongeveer 32% van de cloud computing-markt in handen en Microsoft slechts 18%. De maandag na het besluit van het Amerikaanse ministerie van Defensie, stegen de aandelen van Microsoft met meer dan 3% tot een recordhoogte van $145,67 per aandeel.

DE

Wirecard (ISIN: DE0007472060) is deze maand wederom de meest verhandelde Duitse aandeel via ons platform. Wirecard is onlangs onder de loep genomen vanwege beschuldigingen van onnauwkeurige financiële rapportage. De Financial Times heeft medio oktober documenten vrijgegeven die nog meer twijfel doen rijzen over de boekhoudmethoden van Wirecard. Volgens de Financial Times lijken de documenten die ze hebben gepubliceerd een poging te tonen om de omzet en winst te verhogen. Na de publicatie van de Financial Times daalden het aandeel van Wirecard met ongeveer 20%. Wirecard reageerde door de aantijgingen van de Financial Times te ontkennen.

NL

ArcelorMittal (ISIN: LU1598757687) is voor de tweede keer op rij het meest verhandelde Nederlandse aandeel. Deze maand heeft de staalreus zich uitgesproken over de door de EU voorgestelde CO2-belasting. De CO2-belasting is bedoeld om Europese bedrijven te beschermen tegen concurrenten buiten de EU waar de voorschriften voor klimaatbescherming minder streng zijn. Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal, Europe Flat Products, gaf commentaar op deze belasting en zei dat het voor elk land een eerlijke manier is om zijn steentje bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Van Poelvoorde zegt dat staalproducenten zonder deze grens niet zouden kunnen concurreren. Arcelor merkte ook op dat verdere beleidsprikkels nodig zouden zijn om schonere technologie in haar tests te implementeren en dat groen staal naar verwachting op de lange termijn duurder zal zijn.

ES

De Spaanse bank Santander (ISIN: ES0113900J37) was ook deze maand het meest verhandelde Spaanse aandeel. Het bedrijf publiceerde hun resultaten van het derde kwartaal aan het einde van de maand, waaruit een daling van de nettowinst met 75% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018 bleek. Santander geeft aan dat de winstdaling voornamelijk wordt toegeschreven aan eenmalige kosten van verslechterede klandizie in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er een algehele daling van de nettowinst was, zag Santander nog steeds onderliggende winstgroei in acht van hun tien kernmarkten in het derde kwartaal.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in Microsoft, Wirecard, ArcelorMittal of Santander? Zou het toevoegen van één van deze bedrijven helpen met het diversifiëren van uw portfolio? DEGIRO stimuleert het samenstellen van een gediversifieerde portefeuille. Een rekening geeft daarom toegang tot ruim 50 markten, verdeeld over 30 landen. Daarnaast profiteert u van ongekend lage tarieven, zodat de impact van transactiekosten op uw rendement geminimaliseerd is.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, Microsoft, Wirecard, ArcelorMittal, Santander

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.