Voorkant gebouw New York Stock Exchange

Meest verhandelde IPO's van 2019

IPO staat voor Initial Public Offering, (beursgang). Dit is het proces waarbij een particulier bedrijf aandelen verkoop op de aandelenmarkt, waardoor het een beursgenoteerd bedrijf wordt. Ons eigen kikkerlandje was het eerste land ter wereld met een officiële beursvloer. In 1602 werd de effectenbeurs van Amsterdam geopend. De Nederlandse Oost-Indische Compagnie deed de aftrap door publiekelijk aandelen aan te bieden om kapitaal te genereren. Tot op de dag van vandaag, is een beursgang een manier waarop bedrijven toegang krijgen tot kapitaal waarmee ze hun onderneming kunnen laten groeien. Veel bekende bedrijven hebben dit jaar al hun IPO gelanceerd en er staan nog een aantal bedrijven op de planning voor 2019. Wij keken naar de meest verhandelde bedrijven die dit jaar naar de beurs zijn gegaan.

IPO's gelanceerd dit jaar

2019 was een groot jaar voor IPO's. Enkele populaire voorbeelden zijn: Beyond Meat, Uber, Pinterest, Slack, Lyft, Cloudflare, Crowdstrike Holdings, Zoom, PagerDuty, Jumia Technologies, Revolve en Levi Strauss & Co.

Meest verhandeld in augustus

Van alle IPO’s uit 2019 werden respectievelijk Beyond Meat, Uber en Pinterest het meest verhandeld in augustus. Voor deze drie bedrijven hebben wij ook gekeken naar de prijsverandering sinds de dag dat ze openbaar verhandelbaar werden. Wat maakt deze drie zo populair?

Uber, Pinterest and Beyond meat year to date stock value
1

Beyond Meat

Van de bedrijven die in 2019 naar de beurs zijn gegaan, is Beyond Meat in Augustus het meest verhandeld via DEGIRO. Beyond Meat, opgericht in 2009, produceert plantaardige alternatieven voor vleesproducten. De producten van het bedrijf worden internationaal verkocht in supermarkten, restaurants en eetgelegenheden. Vanaf 2 mei 2019 zij ze verhandelbaar op de NASDAQ. De IPO-prijs was $25 per aandeel, maar het aandeel begon uiteindelijk 165% boven de IPO-prijs te handelen met een bedrag van $65,75. Sinds de lancering is de prijs van Beyond Meat enorm gestegen. Een aandeel is nu rond de $142, waardoor de marktkapitalisatie $8,66 miljard is. Uit de best verhandelde IPO's via ons platform, heeft Beyond Meat met 117,48%, de grootste procentuele prijsverandering.

2

Uber

Nummer twee in deze top-verhandelde bedrijven die dit jaar hun IPO lanceerde, is Uber. Dit transportnetwerkbedrijf, biedt met haar technologie diensten aan zoals het delen van autoritten, het bezorgen van eten, fietsverhuur en verzending. De langverwachte beursgang bleek niet zo succesvol als verwacht. De IPO van Uber was geprijsd op $45 per aandeel, maar de handelsprijs begon op $42. Vanaf de eerste handelsdag tot 24 september 2019, kent het bedrijf een prijsdaling van -24,71%. Uber heeft wel een aanzienlijke marktkapitalisatie van $53,21 miljard.

3

Pinterest

Op nummer drie staat Pinterest. Pinterest is een Social Media kanaal, dat sinds de lancering in 2010 sterk in populariteit is gegroeid. Het bedrijf biedt een digitaal ‘prikbord’ waar gebruikers afbeeldingen van goederen, diensten, projecten en eten kunnen delen of vastpinnen. Gebruikers kunnen afbeeldingen indelen in verschillende categorieën, zodat deze makkelijk terug te vinden zijn. Het is voor velen een bron van inspiratie geworden. De IPO-prijs van Pinterest was $19 per aandeel en begon op 18 april 2019 met een handelsprijs van $23,75. Op ons meetpunt, 24 september 2019, was de aandelenkoers met 11,11% gestegen en was marktkapitalisatie $14,71 miljard.

Wat staat er nog op de planning?

The We Company, Postmates Inc. en Peloton Interactive zijn langverwachte IPO’s, die naar verwachting voor het einde van het jaar worden gelanceerd. The We Company, moederbedrijf van WeWork, is de laatste tijd veel in het nieuws over zijn IPO. De waardering van het bedrijf is aanzienlijk gedaald en de IPO-datum is uitgesteld. CEO van WeWork, Adam Neumann, is zelfs teruggetreden onder druk van investeerders. The We Company meldt dat de IPO nog steeds voor dit jaar op de planning staat.

Beleggen in IPO's via DEGIRO

Via ons platform kunt u beleggen in IPO's zodra het product verhandelbaar is op een beurs die wij aanbieden. Voor beursgangen naar Euronext Amsterdam, kunnen Nederlandse klanten van DEGIRO zich vaak zelfs al voorafgaand aan de IPO inschrijven. Voor bedrijven die zich noteren aan andere beurzen is dat helaas niet mogelijk. Zowel Beyond Meat, Uber en Pinterest, zijn verhandelbaar op Amerikaanse beurzen. Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, rekenen wij geen commissie.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Uber, Beyond Meat, Pinterest, Reuters

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.