Vanguard Group

Meest verhandelde Vanguard ETF’s 2022

The Vanguard Group is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf is vooral bekend van de ETF’s die het uitgeeft, maar het beheert bijvoorbeeld ook vermogens van pensioenfondsen en verzekeraars.

Een ETF is een financieel product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Doordat u met een ETF eigenlijk in een “mandje” van verschillende beleggingsproducten belegt, belegt u automatisch meer gespreid, wat uw risico verlaagt. Benieuwd hoe het beheren en samenstellen van ETF’s in zijn werk gaat en welke Vanguard ETF’s op ons platform het meest verhandeld worden? Lees dan verder.?

Meest verhandelde Vanguard ETF’s

Vanguard S&P 500 ETF USD

Het is een distribuerende ETF waarbij het dividend aan u als koper wordt uitgekeerd. Ieder kwartaal vindt er een herbalancering plaats waarbij gekeken wordt of de ETF de onderliggende waarde van de index nog nauwkeurig volgt.

Deze ETF van Vanguard is veruit de meest verhandelde Vanguard ETF op ons platform. Zoals de naam van deze ETF al aangeeft, volgt het de S&P 500 index. Met een investering in deze ETF spreidt u uw investering over de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis

Met deze ETF van Vanguard investeert u in bedrijven van over de hele wereld. De ETF volgt de FTSE All-World index. Een index waar o.a. bedrijven uit de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, China, Zwitserland, Canada en Frankrijk in zijn opgenomen.

De total expense ratio die Vanguard rekent over de ETF ligt op 0.22%. Dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc

Deze All-World ETF volgt dezelfde index als de eerdergenoemde ETF hierboven. Het verschil zit hem in het dividend dat niet uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders, maar geherinvesteerd wordt. Het idee hierachter is dat u hiermee uw positie binnen de ETF vergroot en op lange termijn een hoger rendement haalt.

De total expense ratio die Vanguard rekent over deze ETF ligt ook op 0.22%.

Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS USD

Deze ETF van Vanguard volgt de FTSE All-World High Div Yield index. Een index die, in tegenstelling tot de ‘reguliere’ All-World index, gericht is op bedrijven die een relatief hoog percentage dividend uitkeren.

Waar de FTSE All-World index een totaal van 3784 bedrijven (op 31 mei 2022) volgt, volgt de FTSE All-World High Dividend Yield index 1781 bedrijven (op 31 mei 2022). Dat maakt dat er dus flink wat bedrijven afvallen die in de op dividend gerichte All-World High Dividend Yield index niet zijn meegenomen.

Ieder kwartaal wordt het dividend dat binnenkomt uitgekeerd. De total expense ratio staat op 0.29%.

Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF USD

Deze ETF van Vanguard volgt de FTSE Emerging Index. Een index die zicht richt op opkomende economieën. De bedrijven die opgenomen zijn in deze index komen onder andere uit China, Taiwan, India, Brazilië, Zuid-Afrika en Mexico.

Opkomende economieën kunnen binnen een korte tijdsperiode sterk groeien. Als u hier als belegger vertrouwen in heeft, kunt u beleggen in deze opkomende markten met bijvoorbeeld deze ETF.

De total expense ratio van deze ETF staat op 0.29%.

Hoe stelt Vanguard een ETF samen?

ETF’s zijn beleggingsproducten die bijvoorbeeld een index volgen. Om een index te mogen volgen met een samengesteld product, zoals een ETF, moet een vermogensbeheerder licentiekosten betalen aan de uitgever van de index. De AEX wordt bijvoorbeeld samengesteld door Euronext. Wanneer Vanguard een ETF wil uitgeven gebaseerd op de AEX zullen ze daarvoor een licentie moeten afsluiten met Euronext.

Het is dus de indexuitgever die bepaalt welke bedrijven, grondstoffen, obligaties of andere effecten er in zijn indices (meervoud van index) worden opgenomen. Dat maakt niet dat indexuitgevers niet openstaan voor suggesties van vermogensbeheerders. In sommige gevallen worden indicies speciaal opgezet in samenspraak tussen indexuitgevers en vermogensbeheerders. Vaak gaat het dan om indices die bijvoorbeeld een specifieke branche of bedrijfstak volgen, zich richten op een werelddeel of grondstof, of inzetten op ‘moreel verantwoord’ beleggen (denk aan groene of ‘gender equality’ ETF’s).

Bij de opzet van de index kan een vermogensbeheerder dan bepalen of ze hier een ETF aan willen koppelen die voor investeerders interessant is om te kopen.

Dividend herbeleggen of uitkeren

Een vermogensbeheerder zoals Vanguard bepaalt zelf, los van de index, hoe de ETF met dividend omgaat. Een accumulerende ETF herinvesteert het ontvangen dividend, een distribuerende ETF keert het dividend uit aan de investeerders. Achter de naam van de ETF staat vaak of het een accumulerende (Acc) of distribuerende (Dist) ETF is. In dit artikel leest u meer over het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s.

Fysieke en synthetische ETF

Om de ETF op te zetten moeten aandelen worden aangekocht of swap-constructies worden gebruikt. Bij een Fysieke ETF koopt Vanguard de aandelen uit een index. Eenmaal in bezit maakt men hier de ETF van. Bij een synthetische ETF wordt een ruilconstructie opgezet waarbij de vermogensbeheerder met een derde partij (vaak een bank of een andere financiële instelling) afspreekt dat het de waarde overneemt van aandelen zonder deze zelf in bezit te krijgen.

Welke kosten rekent vanguard over een ETF?

De kosten die Vanguard maakt voor het beheren van de ETF wordt aan u als koper doorberekend. Daarnaast wil een vermogensbeheerder natuurlijk ook een stukje winst maken. Als voorbeeld nemen we de Vanguard S&P 500 UCITS ETF. De ‘Total Expense Ratio’ (TOR) voor deze ETF ligt op 0.07%. Dat wil zeggen dat als u €1000 investeert in deze ETF, u jaarlijks €0,70 afdraagt aan Vanguard.

De opzet van een ETF bepaalt uiteindelijk hoeveel kosten u kwijt bent aan Vanguard. Bij iedere ETF is het de bedoeling dat het beleggingsproduct de waarde van een index zo goed mogelijk volgt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een equal weight ETF, is er meer werk nodig om periodiek aandelen binnen een ETF te herbalanceren. In dat geval zal Vanguard een hogere TOR berekenen.

Vanguard ETF’s kopen bij DEGIRO

Wilt u ook investeren in ETF’s van Vanguard? In onze kernselectie staan verschillende Vanguard ETF’s die u zonder commissiekosten kunt aankopen. Je betaalt enkel €1 aan handlingskosten. De ETF kernselectie is aan verandering onderhevig en valt onder een Fair Use Policy. Valuta-, externe product- en spreadkosten kunnen van toepassing zijn.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.