Overzicht van de aandelen die het meest zijn verhandeld door DEGIRO-klanten in januari 2021

Meest verhandelde aandeel per land: januari 2021

Eind januari markeert het einde van de eerste handelsmaand van het jaar. Zowel de S&P 500 als de EURO STOXX 50 leden verliezen en eindigden in januari respectievelijk 1,11% en 2,52% lager.

In dit artikel bespreken we de bedrijven die dit jaar voor het eerst op de kaart verschenen en delen we de grootste winnaar en verliezer van januari.

GameStop was het overheersende aandeel onder onze klanten en had de grootste prijsstijging in januari.

Nieuwkomers op de kaart

Meestal zien we een klein aantal bedrijven maand-in-maand-uit steeds op de kaart verschijnen. Maar dit keer zagen wij twee bedrijven die voor het eerst het meest verhandeld werden. Daarmee maakten ze dus hun debuut op onze kaart.

GameStop

GameStop haalde in januari menig krantenkop toen het de financiële markten opschudde. De koers van de Amerikaanse gaming-retailer steeg vorige maand met maar liefst 1.625,05%. Wij geven u een korte uitleg voor het geval dat u de wilde rit van GameStop niet hebt gevolgd.

Om te begrijpen wat er gaande is, is het belangrijk eerst te weten wat een ‘short squeeze’ is. Een short squeeze heeft voornamelijk een negatief effect op ‘short sellers’. Short sellers zijn beleggers die aandelen hebben verkocht zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Deze beleggers zijn in de veronderstelling dat de aandelenkoersen zullen dalen en hopen ze dan tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil in prijs is dan de winst. Wanneer de prijzen sterk stijgen als gevolg van bepaald nieuws of een andere reden, koopt een groot aantal short-sellers de aandelen terug om verliezen te minimaliseren. Door deze grote ‘koopgolf’ stijgt de prijs van de aandelen nog meer. In wezen worden de short-sellers uit hun positie geknepen, 'gesqueezed'.

In het geval van GameStop had een aantal hedgefondsen erop ingezet dat de aandelenkoers van GameStop zou dalen. Het bedrijf had het namelijk moeilijk gehad, vooral tijdens de COVID-19-pandemie. Meer dan 100% van de aandelen van GameStop was op een gegeven moment short, wat betekent dat er meer mensen short gingen op de aandelen dan er aandelen op de markt beschikbaar waren.

Op een Redditforum met meer dan 3,4 miljoen gebruikers ontstond een conversatie over GameStop nadat Ryan Cohen, de oprichter van de dierenwinkelketen Chewy, in GameStop investeerde en er vervolgens bestuurslid werd. Reddit-gebruikers en andere particuliere beleggers kochten vervolgens GameStop-aandelen of -opties, waardoor de prijs steeg. De marktkapitalisatie van GameStop steeg in januari van €1,16 miljard naar bijna €19 miljard[1].

Via ons platform kunt u beleggen in GameStop met de ordertypes limit order en stoplimit order. Vanwege de extreme volatiliteit kan het plaatsen van een market order leiden tot executies tegen onbedoelde prijzen. Dit is de reden waarom market orders voor deze producten tijdelijk zijn uitgeschakeld.

Beleggen in dergelijke volatiele aandelen brengt een hoog risico met zich mee. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die passen bij uw kennis en ervaring. Bekijk voor meer informatie onze pagina over beleggingsrisico.

Solutions 30

Ook Solutions 30 verscheen voor het eerst op onze kaart. Dit in Luxemburg gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in IT-reparatiediensten voor particulieren en bedrijven. Solutions 30 is in Frankrijk genoteerd. Eind januari daalden de prijzen met 3,61%.

Grootste koersverandering

Zoals eerder vermeld, stegen de prijzen van GameStock met 1.625,05%, wat het de winnaar van januari maakt onder de aandelen op de kaart. Aan de verliezende kant staat Alpha Bank, met een koersdaling van 20,86%.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, New York Times, Morningstar, Forbes

Wisselkoers per 02.2021:

[1]1 USD=0,83 EUR

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.