Overzicht van de aandelen die het meest verhandeld werden door klanten van DEGIRO in juni 2020

Meest verhandelde aandeel per land: juni 2020

Met het afronden van de maand juni is niet alleen een handelsmaand afgesloten, maar ook het tweede kwartaal van 2020. De Europese en Amerikaanse beurzen boekten voor de derde maand op rij winst na de marktcrash in maart. De EURO STOXX 50 en S&P 500 zijn in juni met respectievelijk 6,03% en 1,84% gestegen. Rekening houdend met het volledige kwartaal is de EURO STOXX 50 met 16,05% gestegen en had de S&P 500 zijn beste kwartaal in meer dan 20 jaar, met een stijging van bijna 20%. Wanneer echter wordt gekeken naar het begin van 2020, bevinden beide indices zich nog steeds op een lager niveau, waarbij de EURO STOXX 50 en S&P 500 met respectievelijk 13,65% en 4,04% zijn gedaald.

In dit artikel bespreken wij de sector die het meest werd verhandeld en de grootste winnaar en verliezer.

Kaart van de meest verhandelde aandelen via DEGIRO in juni 2020

Meest verhandelde sector

Voor het eerst in maanden was Tesla niet dominant op de kaart. In plaats van de auto-industrie, was het deze maand de financiële sector waarin de meeste aandelen werden verhandeld. In acht landen stond deze sector bovenaan. Het veelbesproken Wirecard nam de helft voor zijn rekening en de overige vier waren banken, waaronder Danske Bank, Alpha Bank, Bank of Ireland en Banco Comercial Português.

Vanwege de economische gevolgen van COVID-19 zijn veel banken financieel getroffen. Voor sommigen heeft dit geleid tot het verlagen van de kredietstatus. S&P Global meldde in juni dat het negatieve momentum van ratings sinds mei is vertraagd. Na de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal zal er echter een duidelijker beeld ontstaan. S&P Global merkte ook op dat de versterkte balansen van banken in de afgelopen tien jaar en de hulp van regeringen aan huishoudens en zakelijke markten kunnen helpen de negatieve ratings te beperken.

Grootste koersverandering

De bedrijven met de grootste prijsbeweging in juni waren Nikola Corporation en Wirecard. Nikola was deze maand de winnaar en eindigde de maand met een prijsstijging van 135,30%. Wirecard bevond zich aan de andere kant van het spectrum, met een prijsdaling van 93,94%.

Nikola

Nikola is een Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen en waterstofvrachtwagens. Op 3 juni ging Nikola naar de beurs door een omgekeerde fusie met VectoIQ Acquisition Corp. Op de derde handelsdag stegen de aandelenkoersen met 104%.

Het bedrijf heeft nog geen vrachtwagens op de markt of enige gerapporteerde inkomsten, maar verwacht de eerste verkopen in 2021. De voorzitter en oprichter, Trevor Milton, zei echter dat het bedrijf is begonnen met het nemen van voorbestellingen ter waarde van ruim $10 miljard. In 2019 werd het bedrijf in een fondsenwervingsronde gewaardeerd op ongeveer $3 miljard. Eind juni is de waardering aanzienlijk gegroeid met een marktkapitalisatie van $24,37 miljard.

Wirecard

Het zal voor de meesten misschien geen verrassing zijn dat Wirecard, een Duitse aanbieder van elektronische betalingsoplossingen, de grootste verliezer was van de aandelen op de kaart.

De boekhoudpraktijken van Wirecard worden al maanden onder de loep genomen en onderzocht. Op 18 juni kondigde het bedrijf aan dat €1,9 miljard in contanten ‘’ontbrak’’ op de rekeningen. Daarnaast publiceerde het bedrijf ook geen resultaten van 2019, terwijl dit wel op de planning stond. Dit significante bedrag is ongeveer een kwart van de balans van Wirecard. De aandelen daalden meer dan 60% nadat het publiek op de hoogte was gebracht, waardoor €8 miljard aan marktkapitalisatie werd weggevaagd. De toenmalige CEO, Markus Braun, nam een dag later ontslag en werd op 23 juni gearresteerd wegens beschuldigingen van marktmanipulatie en het vermoeden van valse boekhouding. Het fintech-bedrijf vroeg aan het einde van de maand faillissement aan, wat leidde tot een daling van de aandelenkoersen met 93,94%. Op het moment van schrijven hebben werknemers hun salaris over juni nog niet ontvangen.

De belangrijkste beursnotering van Wirecard is aan de Börse Frankfurt. Om van deze beurs te worden geschrapt, moet een uitgevende onderneming herhaaldelijk geen jaarresultaten presenteren. Bloomberg zei eind juni dat het onwaarschijnlijk is dat Wirecard op dit moment van de lijst wordt geschrapt, omdat het tot nu toe slechts één jaarverslag niet heeft ingediend.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u een van de bedrijven die op de kaart van mei staan toevoegen aan uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, bieden wij de lage vergoeding van €0,50 + $0,004 per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Financial Times, S&P Global

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.