Met het afronden van de maand juni is niet alleen een handelsmaand afgesloten, maar ook het tweede kwartaal van 2020. De Europese en Amerikaanse beurzen boekten voor de derde maand op rij winst na de marktcrash in maart. De EURO STOXX 50 en S&P 500 zijn in juni met respectievelijk 6,03% en 1,84% gestegen. Rekening houdend met het volledige kwartaal is de EURO STOXX 50 met 16,05% gestegen en had de S&P 500 zijn beste kwartaal in meer dan 20 jaar, met een stijging van bijna 20%. Wanneer echter wordt gekeken naar het begin van 2020, bevinden beide indices zich nog steeds op een lager niveau, waarbij de EURO STOXX 50 en S&P 500 met respectievelijk 13,65% en 4,04% zijn gedaald.
In dit artikel bespreken wij de sector die het meest werd verhandeld en de grootste winnaar en verliezer.

Meest verhandelde sector
Voor het eerst in maanden was Tesla niet dominant op de kaart. In plaats van de auto-industrie, was het deze maand de financiële sector waarin de meeste aandelen werden verhandeld. In acht landen stond deze sector bovenaan. Het veelbesproken Wirecard nam de helft voor zijn rekening en de overige vier waren banken, waaronder Danske Bank, Alpha Bank, Bank of Ireland en Banco Comercial Português.
Vanwege de economische gevolgen van COVID-19 zijn veel banken financieel getroffen. Voor sommigen heeft dit geleid tot het verlagen van de kredietstatus. S&P Global meldde in juni dat het negatieve momentum van ratings sinds mei is vertraagd. Na de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal zal er echter een duidelijker beeld ontstaan. S&P Global merkte ook op dat de versterkte balansen van banken in de afgelopen tien jaar en de hulp van regeringen aan huishoudens en zakelijke markten kunnen helpen de negatieve ratings te beperken.
Grootste koersverandering
De bedrijven met de grootste prijsbeweging in juni waren Nikola Corporation en Wirecard. Nikola was deze maand de winnaar en eindigde de maand met een prijsstijging van 135,30%. Wirecard bevond zich aan de andere kant van het spectrum, met een prijsdaling van 93,94%.
Nikola
Nikola is een Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen en waterstofvrachtwagens. Op 3 juni ging Nikola naar de beurs door een omgekeerde fusie met VectoIQ Acquisition Corp. Op de derde handelsdag stegen de aandelenkoersen met 104%.
Het bedrijf heeft nog geen vrachtwagens op de markt of enige gerapporteerde inkomsten, maar verwacht de eerste verkopen in 2021. De voorzitter en oprichter, Trevor Milton, zei echter dat het bedrijf is begonnen met het nemen van voorbestellingen ter waarde van ruim $10 miljard. In 2019 werd het bedrijf in een fondsenwervingsronde gewaardeerd op ongeveer $3 miljard. Eind juni is de waardering aanzienlijk gegroeid met een marktkapitalisatie van $24,37 miljard.
Wirecard
Het zal voor de meesten misschien geen verrassing zijn dat Wirecard, een Duitse aanbieder van elektronische betalingsoplossingen, de grootste verliezer was van de aandelen op de kaart.
De boekhoudpraktijken van Wirecard worden al maanden onder de loep genomen en onderzocht. Op 18 juni kondigde het bedrijf aan dat €1,9 miljard in contanten ‘’ontbrak’’ op de rekeningen. Daarnaast publiceerde het bedrijf ook geen resultaten van 2019, terwijl dit wel op de planning stond. Dit significante bedrag is ongeveer een kwart van de balans van Wirecard. De aandelen daalden meer dan 60% nadat het publiek op de hoogte was gebracht, waardoor €8 miljard aan marktkapitalisatie werd weggevaagd. De toenmalige CEO, Markus Braun, nam een dag later ontslag en werd op 23 juni gearresteerd wegens beschuldigingen van marktmanipulatie en het vermoeden van valse boekhouding. Het fintech-bedrijf vroeg aan het einde van de maand faillissement aan, wat leidde tot een daling van de aandelenkoersen met 93,94%. Op het moment van schrijven hebben werknemers hun salaris over juni nog niet ontvangen.
De belangrijkste beursnotering van Wirecard is aan de Börse Frankfurt. Om van deze beurs te worden geschrapt, moet een uitgevende onderneming herhaaldelijk geen jaarresultaten presenteren. Bloomberg zei eind juni dat het onwaarschijnlijk is dat Wirecard op dit moment van de lijst wordt geschrapt, omdat het tot nu toe slechts één jaarverslag niet heeft ingediend.
Beleggen via DEGIRO
Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.
Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, Financial Times, S&P Global