Overzicht van de meest verhandelde aandelen in mei 2020

Meest verhandelde aandeel per land: Mei 2020

Het optimisme dat is aangewakkerd door heropening van economieën en stimuleringsprogramma’s zorgde ervoor dat Europese en Amerikaanse aandelen voor de tweede maand op rij winst boekten. De EURO STOXX 50 en S&P 500 zijn in mei met respectievelijk 4,18% en 4,92% gestegen. Deze twee grote indices boekten winsten, maar daartegenover staat dat bijna de helft van de aandelen op onze kaart van deze maand, te maken hadden met een prijsdaling. In dit artikel bespreken wij de sector die het meest werd verhandeld en de grootste winnaar en verliezer.

kaar van de meest verhandelde aandelen via DEGIRO in mei 2020

Meest verhandelde sector

Opnieuw is de autosector het meest verhandeld doordat Tesla het meest verhandelde aandeel was in zes van de achttien landen waarin wij actief zijn. Tesla-CEO Elon Musk tweette begin mei dat het bedrijf naar zijn mening overgewaardeerd was. Vervolgens daalde de aandelenkoersen diezelfde dag met 10%. De prijzen herstelden zich echter snel en sloten de maand met 6,8%.

In mei kon de belangrijkste productiefabriek van Tesla in California weer open na een lock-downperiode. Elon Musk is hiervoor zelf in discussie gegaan met de lokale overheid. Hoewel de productie op andere plekken heeft kunnen doorgaan, is de vraag nog steeds gedaald. Verwacht wordt dat het aantal autoleveringen dit jaar wereldwijd met 22% zal krimpen. Om de verkoop te stimuleren, verlaagde Tesla de autoprijzen met ongeveer 6% in Noord-Amerika en China.

De auto-industrie is, net als vele andere sectoren, enorm getroffen door de pandemie. Zowel de productie als de vraag is gedaald en dit heeft invloed op talloze banen. In mei werden de lock-downmaatregelen in sommige delen van Europa versoepeld en konden de showrooms weer open. Autoregistraties zijn nog steeds lager dan vorig jaar, maar in Frankrijk en Spanje is al verbetering te zien tussen april en mei. Bloomberg New Energy Finance verwacht echter niet dat de wereldwijde autoverkopen de aankomende vijf jaar zullen herstellen.

Grootste koersverandering

De bedrijven met de grootste prijsbeweging in mei, zijn Outokumpu Oyj en Alpha Bank. Outokumpu Oyj, sloot de maand met een stijging van 9,61%. Aan de andere kant sloot Alpha Bank, de maand mei met een daling van 16,79%.

Outokumpu Oyj

Outokumpu Oyj is een small-cap bedrijf waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Helsinki. De waarde van het bedrijf is ongeveer €1,13 miljard. In de productielocaties in het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Zweden en de Verenigde Staten maken zij een breed scala aan roestvrijstalen producten. Outokumpu Oyj publiceerde in mei de resultaten voor het eerste kwartaal van 2020. Het bedrijfsresultaat verdubbelde bijna op jaarbasis. Dit is te verklaren door kostenverlagingen en groei in het zakelijke segment van het Amerikaanse district. Het bedrijf waarschuwde echter dat de afnemende vraag in april 2020 toonbaar is geworden en zei dat het verwacht dat de leveringen in het tweede kwartaal met 10-20% zullen dalen in vergelijking met het eerste.

Alpha Bank

Alpha Bank is de op drie na grootste kredietverstrekker van Griekenland. Een small-cap met een marktkapitalisatie van ongeveer €858,30 miljoen. Net als Outokumpu Oyj heeft Alpha Bank deze maand haar resultaten over het eerste kwartaal bekendgemaakt. Het bedrijf rapporteerde een verlies van €10,90 miljoen uit voortgezette activiteiten. Dit in vergelijking met €5,40 miljoen winst uit het voorgaande kwartaal. Ondanks de uitdagingen die COVID-19 met zich meebracht, meldde het bedrijf dat het nog steeds van plan is zijn ‘Galaxy-project’ in het tweede kwartaal opnieuw te lanceren. Het Galaxy-project is gericht op het verkleinen van de stapel slechte leningen door €12 miljard aan leningen te verkopen.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u een van de bedrijven die op de kaart van mei staan toevoegen aan uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, bieden wij de lage vergoeding van €0,50 + $0,004 per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar onze pagina Producten en beurzen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Tesla, Outokumpu Oyj, Alpha Bank, S&P Global, Forbes

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.