Overzicht van de aandelen die in 2021 het meest zijn verhandeld door DEGIRO-klanten.

Meest verhandelde aandelen per land: 2021

2021 was opnieuw een interessant jaar in de beleggingswereld, aangezien de Covid-pandemie in sommige sectoren problemen bleef veroorzaken en in andere sectoren de trends versnelde. Europese en Amerikaanse aandelen sloten het jaar positief af, met een winst van de EURO STOXX 50 en de S&P 500 van respectievelijk 20,99% en 26,89%.

In dit artikel vindt u de meest verhandelde aandelen in alle landen waar wij actief zijn voor het hele jaar 2021. Normaal gesproken kijken we naar alle aandelen, maar deze keer hebben we alleen de aandelen in de belangrijkste Amerikaanse en Europese indexen opgenomen om in te zoomen op de grootste spelers op de markt. Vervolgens bespreken we het meest dominante aandeel onder onze beleggers en de aandelen die in 2021 de grootste koersbewegingen vertoonden.

Tesla was in 2021 het populairste aandeel onder DEGIRO-beleggers.

Tesla neemt de kaart over

Tesla was veruit het populairste grote aandeel onder onze beleggers en werd het meest verhandeld in 11 van onze 18 landen.

2021 was een uitdagend jaar voor veel bedrijven in de auto-industrie, omdat een wereldwijd tekort aan chips ertoe leidde dat sommige bedrijven hun productie moesten onderbreken of verminderen, waaronder Tesla. In februari 2021 werd de productie in de Tesla-fabriek in Fremont, Californië, twee dagen stilgelegd wegens een tekort aan onderdelen. Tesla is er echter in geslaagd om het tekort op te vangen. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het in het vierde kwartaal van 2021 een recordaantal van 308.600 voertuigen heeft afgeleverd. Dit bracht Tesla's totale verkoop in 2021 op 936.000, een stijging van 87% jaar-op-jaar, waarmee het de schattingen van analisten versloeg.

Naast de beter dan verwachte resultaten werd Tesla in oktober 2021 één van de vijf beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven met een waardering van meer dan 1 biljoen dollar. Met deze waardering is het meer waard dan vijf van de andere toonaangevende autofabrikanten, namelijk General Motors, Daimler, BYD, Volkswagen en Toyota, samen.

Hoewel de koers van Tesla het jaar eindigde met een stijging van 53,92%, waren de koersen het hele jaar door volatiel. Volgens Bloomberg zijn de koersschommelingen van Tesla op een doorsnee dag vier keer groter dan die van de S&P 500.

Grootste koersbewegingen

De bedrijven die de grootste koersbewegingen vertoonden tijdens 2021 waren SSAB en CD Projekt.

SSAB

SSAB stond aan de winnende kant van de aandelen op de kaart, met een koersstijging van 77,08%. SSAB is een Zweedse multinational die actief is in de staalindustrie.

Omdat SSAB in de staalindustrie werkzaam is, kan de staalprijs van invloed zijn op de aandelenkoers van SSAB. Na een aanvankelijke inzinking van de vraag aan het begin van de pandemie, heeft het economisch herstel de vraag naar en de prijzen van staalproducten doen stijgen. In het derde kwartaal van 2021 rapporteerde SSAB een kwartaalrecord voor de bedrijfswinst van 5.800 miljoen SEK (~€565 miljoen). In 2021 maakte SSAB ook het eerste fossielvrije staal en leverde dat aan Volvo Group.

CD Projekt

CD Projekt was aan de verliezende hand, met koersen die met 30,79% daalden. CD Projekt is een Poolse ontwikkelaar, uitgever en distributeur van videogames. Enkele spellen waar het bekend om staat zijn Cyberpunk 2077 en The Witcher.

In april 2020 was CD Projekt het meest waardevolle bedrijf op de beurs van Warschau. In december 2020 maakten de koersen echter een duikvlucht en kostte het moeite om terug te keren naar waar ze ooit waren.

CD Projekt lanceerde zijn langverwachte videogame Cyberpunk 2077 in december 2020. Na de lancering meldden spelers veel haperingen, wat ertoe leidde dat Sony het spel uit zijn PlayStation Store haalde. Analisten verwachtten eerst dat de verkoop van Cyberpunk 2077 in het jaar na de release 30 miljoen zou bereiken, maar verlaagden deze schatting eind 2021 met ongeveer 65%.

Het bedrijf kreeg ook te maken met juridische problemen als gevolg van het Cyberpunk debacle, toen het voor een rechtbank in Californië werd aangeklaagd door beleggers die American Depository Receipts (ADR's) in het bedrijf bezaten. De aanklagers beweerden dat het bedrijf de investeerders misleidde door te zeggen dat het spel al speelbaar was voor zijn debuut.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële producten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Tesla, SSAB, CD Projekt

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.