Overzicht van de aandelen die het meest zijn verhandeld door DEGIRO-klanten in april 2021.

Meest verhandelde aandeel per land: april 2021

April is historisch gezien een sterke maand voor de aandelenmarkten. Ook dit jaar blijkt dat het geval. De EURO STOXX 50 sloot voor het eerst sinds de financiële crisis van 2007-2008 boven de 4.000 en eindigde de maand 1,42% hoger. De S&P 500 klom 5,24% in april en brak records door voor het eerst boven de 4.000 uit te stijgen.

In dit artikel bespreken we de aandelen met de grootste koersstijgingen in de maand april en belichten we de bedrijven die voor het eerst op onze kaart verschenen.

Van alle aandelen op de kaart had Ocugen de grootste koersstijging in april.

Nieuwkomers op de kaart

Vaak zien we een klein aantal bedrijven steeds weer op de kaart van de maand verschijnen. Maar dit keer werden maar liefst vier bedrijven voor het eerst het meest verhandeld, allemaal Amerikaanse bedrijven:

Coinbase

Coinbase maakte niet alleen haar debuut op onze kaart, maar ook op de aandelenmarkt. Op 14 april werd Coinbase via een directe plaatsing aan de NASDAQ genoteerd. Een minder traditionele route in vergelijking met een IPO (Initial Public Offering).

Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptomunten, schreef geschiedenis als het eerste grote cryptobedrijf dat naar de beurs ging. Aangezien het bedrijf via een directe plaatsing naar de beurs ging, was er geen officiële prijsbepaling van de aandelen voordat ze werden verhandeld. Om beleggers te helpen werd ter indicatie van de waarde van het bedrijf op 13 april een referentieprijs van $250 per aandeel vastgesteld.

Op de eerste handelsdag had Coinbase een openingsprijs van $381. De koers klom tot $429,54 maar eindigden de dag op $328,28. Eind april daalden de aandelen met 21,88% ten opzichte van de openingskoers en sloten op $297,64. Die slotkoers leverde het bedrijf een waardering van $59,29 miljard op.

Ocugen

Ocugen werd het meest verhandeld door onze Spaanse, Italiaanse en Zweedse klanten. Dit biofarmaceutische bedrijf is gevestigd in Pennsylvania en richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van therapieën voor oogziekten.

Ocugen is ook betrokken bij de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin. Eind 2020 ging Ocugen een samenwerking aan met de Indiase geneesmiddelenfabrikant Bharat Biotech om het vaccin Covaxin van de fabrikant op de Amerikaanse markt te brengen. Op 21 april maakte Bharat Biotech de tweede tussentijdse resultaten bekend uit een laat stadium van een onderzoek in India naar zijn vaccin. De resultaten wezen op een werkzaamheid van 78% tegen COVID-19. Eind april steeg de aandelenkoers van Ocugen met 86,60%.

Palantir Technologies

Een andere nieuwkomer op de kaart is Palantir, een softwarebedrijf uit Colorado dat gespecialiseerd is in big data-analyse. Het werd het meest verhandeld door onze Tsjechische klanten. Het bedrijf is opgericht in 2003 en vernoemd naar de magische ‘zienende steen’ in Lord of the Rings. Met zijn drie hoofdproducten Gotham, Foundry en Apollo bedient Palantir een breed scala aan klanten, waaronder overheidsinstanties, financiële bedrijven en fabrikanten.

Begin april kondigde Palantir aan dat het door de National Nuclear Security Administration (NNSA) was geselecteerd om zijn beveiligingsplatform aan te bieden in een 5-jarige deal ter waarde van maximaal $89,9 miljoen. Dit nieuws leek echter geen positieve invloed te hebben op de aandelenkoersen, aangezien deze gedurende de maand met 1,07% daalden.

MicroVision

Ten slotte heeft ook MicroVision voor het eerst onze kaart gehaald. Het was het meest verhandelde aandeel onder onze Deense en Noorse klanten. Het bedrijf ontwikkelt laserstraal-scantechnologie en heeft haar hoofdkantoor in Washington.

MicroVision is één van de nieuwste zogenaamde meme-aandelen. Op 26 april was MicroVision het meest genoemde aandeel op het WallStreetBets-forum van Reddit, waarna de koers steeg met 47,13%. De koers daalde de volgende dag echter met 23,75%.

De aandelenkoers van MicroVision daalde verder na de aankondiging van de resultaten over het eerste kwartaal van 2021 op 29 april. Hieruit bleek dat de winst-per-aandeel (EPS) en de verkoopcijfers niet zo hoog waren als de schattingen van analisten. De aandelenkoers sloot de maand met een daling van 17,79%.

Grootste koersbewegingen

Van de aandelen op de kaart is Ocugen de winnaar van april, met een stijging van 86,60%. Het kleine Franse biotechnologiebedrijf Novacyt was de verliezer, met een koersdaling van 37,61%. Novacyt is gespecialiseerd in klinische diagnostiek en vervaardigt ook COVID-19 testkits. Op 9 april maakte het bedrijf bekend dat het zijn contract met het Britse Department of Health and Social Care (DHSC) niet had weten te verlengen. Na deze aankondiging daalden de aandelenkoersen fors, met 38,41%.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in één van de bedrijven die op de kaart van april staan? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €0,50 + $0,004 per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, FX Street, Motley Fool, New York Times, Forbes, Coinbase, Ocugen, Palantir, MicroVision, The Street, Reuters

Terug
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.