Overzicht van de aandelen die het meest verhandeld werden door DEGIRO-klanten in de eerste helft van 2021.

Meest verhandelde aandelen per land: H1 2021

Gewoonlijk geven wij een samenvatting van de afgelopen maand, maar deze keer nemen we de gehele eerste helft van 2021 in beschouwing.

De EURO STOXX 50 overschreed in mei 2021 voor het eerst een niveau van 4.000, sloot in juni 2021 op een recordhoogte van 4.158,12 en eindigde de eerste helft van het jaar met een winst van 14,4%. Aan de andere kant van de oceaan overschreed de S&P 500 in mei 2021 eveneens voor het eerst het 4.000-niveau, sloot op een recordhoogte van 4.297,50 in juni 2021 en sloot de eerste helft van het jaar af met een stijging van 14,41%.

In dit artikel vindt u de meest verhandelde aandelen in alle landen waar wij actief zijn. Normaliter bekijken we alle aandelen, maar deze keer hebben we alleen de aandelen in de belangrijkste Amerikaanse en Europese indexen opgenomen om zo in te zoomen op de grootste spelers op de markt. Daarnaast bespreken we het meest verhandelde aandeel onder onze beleggers en de aandelen die de grootste koersbewegingen maakten in de eerste helft van 2021.

Apple was het dominante aandeel onder onze beleggers en Shell zag de grootste koersstijging van de aandelen op de kaart in de eerste helft van 2021.

Apple was het populairste aandeel

In de eerste helft van 2021 was Apple het populairste aandeel in het merendeel van de landen waar wij actief zijn, het werd namelijk het meest verhandeld in 11 van de 18 landen. In H1 2021 steeg de koers van Apple met 3,22%.

Apple begon het jaar sterk, met een koers die in januari 2021 recordhoogtes bereikte. Enkele andere hoogtepunten uit de eerste helft van het jaar waren:

  • De resultaten van Apple over het eerste kwartaal overtroffen de schattingen van analisten aanzienlijk, dankzij de verkoop van 5G-iPhones en van iPads en Macs. De omzet bedroeg 89,6 miljard dollar, een stijging van 54% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.
  • In april 2021 lanceerde Apple een nieuw product, de AirTag, dat aan voorwerpen zoals sleutels, portefeuilles en tassen kan worden bevestigd om hun locatie te traceren.

Apple kreeg echter ook te maken met uitdagingen. Zo kreeg het bedrijf te maken met verschillende mededingingskwesties, waaronder een rechtszaak met Epic Games en een klacht van de Europese Commissie over Apple’s betalingsregels voor apps. Ook ondervond het bedrijf de gevolgen van het wereldwijde tekort aan microchips, waardoor het te maken kreeg met leveringsbeperkingen.

Op het moment van schrijven heeft Apple zijn winstrapport voor het tweede kwartaal van 2021 nog niet vrijgegeven, maar het aandeel is de tweede helft van het jaar sterk begonnen en heeft het koersrecord van januari 2021 al overtroffen.

Grootste koersbewegingen

Van de aandelen op de kaart was Shell de winnaar in de eerste helft van 2021 en de verliezer was CD Projekt Red.

Royal Dutch Shell

Shell, het meest verhandelde aandeel onder onze Nederlandse klanten, zag een koersstijging van 16,36% in H1 2021. De olieprijzen daalden sterk in 2020 door implicaties van COVID-19 en prijsoorlogen tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Beide ontwikkelingen hadden een negatief effect op veel bedrijven binnen de olie-industrie. De situatie werd zo nijpend dat Shell in april 2020 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dividend verlaagde om geld te besparen.

De situatie voor de olie-industrie is, hoewel nog steeds herstellende, drastisch verbeterd sinds eind 2020. De vraag is toegenomen naarmate de economieën zich begonnen te herstellen en het aanbod is tot dusver strak in de hand gehouden door de raffinaderijen. Dit heeft een positief effect op de olieprijzen en dus op de oliemaatschappijen. Deze ontwikkeling was dan ook te zien in het winstrapport van Shell over het eerste kwartaal van 2021. Shell boekte over het geheel genomen in 2020 winst dankzij haar verdiensten op andere gebieden, zoals aardgas, maar in Q1 2021 draaide het voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer winst uit de olieproductie.

CD Projekt Red

De koersen van de Poolse videogamemaker CD Projekt Red zijn in de eerste helft van 2021 met 32,65% gedaald. De start van 2021 ziet er voor het bedrijf heel anders uit dan de start van 2020. In april 2020 was CD Projekt Red het meest waardevolle bedrijf dat genoteerd was aan de beurs van Warschau. In december 2020 maakte de koers echter een duikvlucht.

CD Projekt lanceerde zijn langverwachte videogame Cyberpunk 2077 op 10 december 2020. Na de lancering daalden de prijzen omdat spelers talrijke storingen meldden en ze daalden nog verder toen Sony het spel op 18 december 2020 uit zijn PlayStation Store haalde. Terwijl het bedrijf bezig was met het oplossen van de problemen, werd het in februari 2021 geconfronteerd met een ransomware-aanval, waardoor de vertragingen nog verder opliepen. Sindsdien heeft het bedrijf enkele problemen met Cyberpunk 2077 opgelost, en heeft Sony de game in juni 2021 weer in de PlayStation Store opgenomen. De aandelenkoers steeg in juni 2021 met 9,65%, maar heeft nog een lange weg af te leggen vanaf de record slotkoers die het bedrijf in augustus 2020 behaalde.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Investing.com, Yahoo! Finance

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.