Overzicht van de aandelen die het meest zijn verhandeld door DEGIRO-klanten in maart 2022.

Meest verhandelde aandelen per land: maart 2022

Het eerste kwartaal van 2022 is alweer ten einde. Maart was opnieuw een grimmige maand door het voortduren van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, met onvoorstelbare verwoestingen voor de Oekraïense bevolking tot gevolg. We kunnen alleen maar hopen dat er een einde komt aan de oorlog en dat de vrede in Oekraïne wordt hersteld.

Vorige maand zagen we meer van de gevolgen van de oorlog op de financiële markten. Zo schommelden de grondstoffenprijzen flink omdat de sancties tegen Rusland tot verdere aanbodbeperkingen hebben geleid. Aandelen uit de VS deden het beter dan die uit Europa, waarbij de S&P 500 met 3,58% steeg en de EURO STOXX 50 met 0,55% daalde.

De meeste van deze aandelen behoren tot de financiële sector.

Nieuwkomers op de kaart

In maart werden drie bedrijven voor het eerst het meest verhandeld, waarmee ze hun debuut op onze kaart maakten. Omdat ze nieuw zijn geven we van elk een korte introductie.

Jastrzebska Spolka Weglowa

Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW) is een Pools steenkoolbedrijf. De onderneming is een van de grootste producenten van hoogwaardige harde cokeskolen in de Europese Unie. De bedrijfsactiviteiten van de onderneming zijn onderverdeeld in twee hoofdsegmenten: Steenkool en Cokes. Het segment Steenkool omvat de winning en verkoop van zwarte steenkool, en het segment Cokes omvat de productie en verkoop van cokes en koolwaterstoffen. JSW is betrokken bij de staalindustrie, aangezien zijn producten veel worden gebruikt voor de staalproductie.

De aandelenkoers van JSW is in maart met 58,07% gestegen en bereikte op 30 maart het hoogste punt in drie jaar met 79 Poolse złoty.

Banco Comercial Portugues

Banco Comercial Portugues (BPC) is een van de grootste particuliere banken in Portugal. De groep is actief via verschillende dochterondernemingen, zoals Millennium bcp, ActivoBank en Millenniumbcp Ageas. BPC is actief in Portugal, Polen, Mozambique, Angola en China.

Eind maart kondigde BCP aan dat het opnieuw dividenden zou uitkeren nadat het die twee jaar had stopgezet. De aandelenkoersen waren aan het eind van de maand met 4,85% gestegen.

Nordex

Nordex is een in Duitsland gevestigd bedrijf dat windturbines ontwikkelt, vervaardigt en distribueert. Het heeft productiefaciliteiten verspreid over de hele wereld, waaronder in Duitsland, Spanje, India, Mexico en de VS.

Hoewel de aandelenkoers van Nordex in maart licht daalde met 0,31%, zijn de koersen gestegen sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februarith . Aandelen in schone energie, waar Nordex er een van is, hebben over het algemeen goed gepresteerd tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, omdat regeringen inspanningen leveren om minder afhankelijk te worden van ingevoerde fossiele brandstoffen uit Rusland.

Société Générale

Société Générale, vaak SocGen genoemd, is een in Frankrijk gevestigde financiële dienstengroep. De onderneming opereert via drie hoofdsegmenten: French Retail Banking; International Retail Banking, Insurance & Financial Services to Corporates; en Global Banking & Investor Solutions.

SocGen heeft een van de hoogste blootstellingen aan Rusland in vergelijking met andere grote Europese banken. SocGen meldde eind 2021 een blootstelling van 18,6 miljard euro aan tegenpartijen in Rusland te hebben, wat neerkomt op 1,7% van de totale blootstelling van de groep. Begin maart waarschuwde het bedrijf dat het van zijn activiteiten in Rusland zou kunnen worden ontdaan, maar geeft daarbij aan dat het meer dan genoeg heeft om 'de gevolgen van een mogelijk extreem scenario op te vangen'. De aandelenkoers van SocGen eindigde in maart 4,60% lager.

Intesa Sanpaolo

Een andere onderneming uit de financiële sector die nieuw is op de kaart, is Intesa Sanpaolo, naar totale activa de grootste bank van Italië. De grootste markt van de groep bevindt zich in Italië, maar het bedrijf biedt ook diensten aan klanten in heel Europa, alsook in Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.

Net als SocGen heeft ook Intesa een blootstelling aan Rusland en Oekraïne, die volgens de onderneming medio maart €5,7 miljard bedroeg. Intesa zei dat het bezig is met een strategische herziening van zijn aanwezigheid in Rusland en dat het op dit moment niet kan bevestigen of de bank zijn winstdoelstelling van €5 miljard voor 2022 zal halen. De prijzen daalden in maart met 4,60%.

Meest verhandelde sector

De financiële sector was in maart sterk vertegenwoordigd op onze kaart: zeven van de achttien aandelen bevonden zich in deze sector. Dit waren flatexDEGIRO, Société Générale, Alpha Services and Holdings, OTP Bank Nyrt, Intesa, ING en BCP. Al deze aandelen eindigden in maart in het rood, op BCP na.

Grootste koersbewegingen

De bedrijven die afgelopen maand de grootste koersbewegingen zagen van alle aandelen op de kaart waren JSW en ING. Met een koersstijging van 58,07% was JSW de winnaar van maart. ING was aan de verliezende hand, met een koersdaling van 9,43%.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Investing.com, JSW, BCP, SocGen, Intesa Sanpaolo, Nordex

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.