Overzicht van de aandelen die het meest zijn verhandeld door DEGIRO-klanten in mei 2021.

Meest verhandelde aandelen per land: mei 2021

In de financiële wereld bestaat een adagium dat luidt: 'sell in may and go away” (verkoop in mei en vertrek). Deze uitspraak is gebaseerd op een theorie dat aandelen minder goed presteren gedurende een periode van zes maanden, van mei tot oktober. Of de theorie ook op dit jaar goed toepasbaar is, weten we nog niet. Dat is immers afhankelijk van wat er in de komende maanden zal gebeuren. Vorige maand (mei dus) hebben Europese en Amerikaanse aandelen in ieder geval winsten geboekt.

De EURO STOXX 50 en de S&P 500 stegen respectievelijk met 1,63% en 0,55%, en op 7 mei sloot de S&P 500 een recordhoogte van 4.232,60. Van begin dit jaar tot eind mei is de EURO STOXX 50 met 13,70% gestegen. De S&P 500 liet een stijging zien van 11,93%. Dit is de eerste keer sinds 2017 dat de EURO STOXX 50 in de eerste vijf maanden beter presteert dan de S&P 500.

In dit artikel delen wij de aandelen die voor het eerst op onze kaart verschenen en de aandelen die de grootste koersbewegingen doormaakten.

GameStop was het overheersende aandeel onder onze klanten en had de grootste koersstijging in mei.

Nieuwkomers op de kaart

Terwijl we sommige bedrijven maand na maand op de kaart zien verschijnen, maakten twee (beide Amerikaanse) bedrijven hun kaartdebuut:

AMC Entertainment Holdings

AMC, 's werelds grootste bioscoopketen, was het populairste aandeel onder onze beleggers in mei. Het was het meest verhandelde aandeel in tien van onze achttien landen, en verscheen daarmee voor het eerst op onze kaart.

AMC is dit jaar in het nieuws gekomen als één van de zogenaamde meme-aandelen nadat het de aandacht trok van particuliere beleggers op Reddit-forums. Net zoals bij GameStop hebben beleggers zich sinds januari verenigd om de prijs van AMC aandelen op te drijven, in de hoop een short squeeze aan te wakkeren.

Een short squeeze heeft voornamelijk een negatief effect op ‘short sellers’. Short sellers zijn beleggers die aandelen hebben verkocht zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Deze beleggers zijn in de veronderstelling dat de aandelenkoersen zullen dalen en hopen ze dan tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil in prijs is dan de winst. Wanneer de prijzen sterk stijgen als gevolg van bepaald nieuws of een andere reden, koopt een groot aantal short-sellers de aandelen terug om verliezen te minimaliseren. Door deze grote ‘koopgolf’ stijgt de prijs van de aandelen nog meer. In wezen worden de short-sellers uit hun positie geknepen, 'gesqueezed'. Het kunstmatig opblazen van een aandeelkoers weerspiegelt niet de werkelijke waarde van een bedrijf. AMC heeft het bijvoorbeeld moeilijk gehad tijdens de COVID-19 pandemie waarbij bioscopen maandenlang gesloten waren. Door het opdrijven van de aandelen is dit niet te zien in de koers.

Op 6 mei publiceerde AMC zijn resultaten voor het eerste kwartaal en rapporteerde een verlies van $567,2 miljoen, meer dan wat analisten hadden verwacht. Desondanks steeg de koers in de loop van de maand en eindigden ze de maand mei 160,42% hoger. Eén dag die in het bijzonder opviel, was 27 mei. Op die dag maakte het AMC-aandeel een koerssprong van 35,58%, en had het aandeel het hoogste handelsvolume van alle aandelen op de Amerikaanse beurzen.

Marathon Digital Holdings

Ook Marathon is een nieuwkomer op de kaart. Dit aandeel is het meest verhandeld onder onze Deense beleggers. Het is een mid-cap digital asset technologiebedrijf en is betrokken bij het delven van cryptomunten, zoals Bitcoin.

Het bedrijf maakte zijn winst over het eerste kwartaal bekend op 10 mei en rapporteerde daarbij een stijging van de totale inkomsten van 1.454% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei bracht de totale inkomsten naar $9,2 miljoen. Marathon merkte op dat dit voornamelijk te danken was aan winsten uit een investering van $150 miljoen in Bitcoin die in januari werd gedaan. Hoewel het bedrijf hoge winst maakte, eindigde de aandelenkoers de maand mei 32,65% lager.

Crypto-gerelateerde aandelen, zoals bitcoin delver Marathon, zijn gecorreleerd aan de Bitcoin en andere cryptocurrency prijzen, die zeer volatiel zijn. Vorige maand kondigde Tesla CEO Elon Musk aan dat het bedrijf het aankopen van voertuigen met behulp van Bitcoin zou opschorten vanwege milieubezwaren. Rond dezelfde tijd herhaalde China zijn intentie om hard op te treden tegen het ontginnen van cryptocurrencies. Als gevolg daarvan tuimelden de cryptoprijzen omlaag.

Grootste koersbewegingen

Van alle aandelen op de kaart is AMC met een stijging van 160,42% de winnaar van mei. Dit jaar is de koers tot nu toe gestegen met maar liefst 1.132,08%.

Aan de verliezende kant stond IT-reparatiebedrijf Solutions 30, met een koersdaling van 53,02%. Op 10 mei vroeg het bedrijf aan Euronext Parijs om de handel in zijn aandelen tot nader order op te schorten. Het bedrijf publiceerde zijn jaarverslag voor 2020 op 23 mei zonder dat de accountant van het bedrijf, Ernst & Young (EY), zijn handtekening had gezet. EY verklaarde dat het niet genoeg bewijs had voor bepaalde transacties om dit te doen.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Motley Fool, Business Insider, Financial Times, Nasdaq, AMC, Marathon

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.