Overzicht van de aandelen die het meest verhandeld zijn door DEGIRO-klanten in mei 2022

Meest verhandelde aandelen per land: mei 2022

De markten zaten vol ups en downs, maar eindigden ongeveer op hetzelfde niveau als aan het begin van mei. De EURO STOXX 50 sloot de maand iets lager (-0,36%) dan waar hij mee begon. De S&P 500 eindigde mei op 0,01%, ondanks het feit dat de S&P 500 kortstondig in bear territorium terechtkwam op de 20ste. Ten opzichte van begin dit jaar zijn de EURO STOXX 50 en de S&P 500 respectievelijk 11,85% en 13,30% gedaald.

Banco Comercial Portugues had de grootste koersstijging van de aandelen op de kaart.

Nieuwkomers op de kaart

Afgelopen maand zagen we twee nieuwkomers op onze kaart:

UniCredit

UniCredit is een internationale bankgroep uit Italië. Hun kernmarkten bevinden zich in Italië, Duitsland en Centraal- en Oost-Europa en het bedrijf levert diensten aan meer dan 15 miljoen klanten wereldwijd.

UniCredit is een van de weinige westerse banken die veel doet in Rusland. Na de Russische inval in Oekraïne kelderde de beurskoers van UniCredit en werden fusiegesprekken met het Duitse Commerzbank op de lange baan geschoven. Hoewel de koers van het aandeel nog steeds lager is dan aan het begin van het jaar, sloot het de maand mei 22,47% hoger af. De koers begon te stijgen nadat het bedrijf op 10 mei aankondigde dat het snel zou beginnen met zijn inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van €1,6 miljard. Dat programma liep eerder risico door de invasie van Rusland.

KGHM Polska Miedz

KGHM is een Poolse onderneming die zich bezighoudt met de winning en verwerking van natuurlijke hulpbronnen, zoals koper, rhenium, goud en zilver. De onderneming is vooral actief in Polen, Canada, Chili en de VS. Het is een van de grootste aandelen op de beurs van Warschau, met een marktkapitalisatie van €6,34 miljard. KGHM was een van de vier aandelen op de kaart die in mei stegen in koers, en eindigde de maand in het groen met 0,41%

Grootste koersbewegingen

De aandelen met de grootste koersbewegingen deze maand waren Banco Comercial Portugues en Just Eat Takeaway.com.

Banco Comercial Portugues

Met een koersstijging van 29,59% werd Banco Comercial Portugues de winnaar van mei. De koers van het aandeel was relatief vlak gedurende de eerste helft van mei, maar steeg aanzienlijk na de bekendmaking van de resultaten voor het eerste kwartaal op 16 mei. Banco Comercial Portugues rapporteerde een netto-inkomen van €112,9 miljoen, bijna een verdubbeling van het netto-inkomen in dezelfde periode op jaarbasis.

Just Eat Takeaway.com

Het Nederlandse voedselbezorgingsbedrijf Just Eat Takeaway zag de grootste koersdaling, namelijk 20,95%. De koers van het aandeel is ten opzichte van het begin van het jaar met 57,12% gedaald, en het is een ontwikkeling met ups en downs geweest.

Niet alleen lopen de bestellingen van eten terug nu we over het hoogtepunt van de pandemie heen zijn, het bedrijf wordt ook kritisch bekeken door aandeelhouders vanwege de overname van zijn Amerikaanse tak Grubhub, die het vorig jaar kocht voor $7,3 miljard. Als reactie daarop heeft Just Eat Takeaway voorgesteld om het te verkopen. Maar dit zou flink verlies betekenen aangezien Grubhub nu ongeveer 5 miljard dollar waard is.

Meer recent, begin mei, kondigde Just Eat Takeaway aan dat de voorzitter van de raad van commissarissen, Adriaan Nuehn, niet zou worden herbenoemd. Ook werd de COO, Joerg Gerbig, onderzocht vanwege mogelijk wangedrag tijdens een bedrijfsevenement en moet hij misschien vertrekken.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Forbes, Seeking Alpha, KGHM, UniCredit, Just Eat Takeaway.com, Banco Comercial Portugues

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.