Overzicht van de aandelen die het meest zijn verhandeld door DEGIRO-klanten in november 2021

Meest verhandelde aandelen per land: november 2021

Nu we de laatste maand van het jaar ingaan, is het tijd om terug te blikken op november. Amerikaanse en Europese aandelen daalden door de onzekerheid rond de Omicron-variant van het coronavirus. De S&P 500 en de EURO STOXX 50 sloten de maand af met dalingen van respectievelijk 0,83% en 4,41%.

In dit artikel bespreken we het bedrijf dat voor het eerst op de kaart verscheen en delen we de grootste winnaar en verliezer van november.

Valneva had de grootste koersstijging van alle aandelen op de kaart van november.

Nieuwkomer op de kaart

Vestas Wind Systems, beter bekend als Vestas, was het meest verhandelde aandeel onder onze Deense klanten en maakte zijn debuut op onze kaart. Het bedrijf is gevestigd in Denemarken en houdt zich bezig met de ontwikkeling, fabricage, verkoop en service van windturbines.

De aandelenkoersen van Vestas hebben in november een paar klappen gekregen. Aan het begin van de maand verlaagde het bedrijf voor de tweede keer dit jaar zijn vooruitzichten voor 2021, waarbij het zich beriep op hogere kosten en aanbodbeperkingen. Na de aankondigingen daalden de aandelenkoersen met maar liefst 14%. Vervolgens maakte Vestas op 20 november bekend dat het getroffen was door een cyberaanval, waardoor gegevens waren gecompromitteerd. Als gevolg daarvan moest het bedrijf de IT-systemen van meerdere bedrijfsonderdelen en locaties stilleggen. De aandelenkoersen eindigden de maand in het rood met 20,95%.

Grootste koersbewegingen

De bedrijven met de grootste koersbewegingen in november, waren Valneva en Evolution AB.

Aan de positieve kant stond Valneva. Het is een Frans biotechnologiebedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling en commercialisering van profylactische vaccins. In november kondigde Valneva een aankoopovereenkomst aan met de Europese Commissie voor de levering van maximaal 60 miljoen doses van haar Covid-19 vaccinkandidaat VLA2001 over een periode van twee jaar. De overeenkomst werd goed onthaald door beleggers. Koersen sloten de maand af met een stijging van 45,56%.

Het Zweedse online gokbedrijf Evolution was aan de verliezende hand. De aandelenkoersen kelderden in november met 31,56% omdat Evolution ervan werd beschuldigd zaken te doen met landen die onder Amerikaanse sancties vallen. Evolution reikte de hand aan toezichthouders in New Jersey, waar het een licentie heeft, en startte een intern onderzoek, dat op het moment van schrijven nog gaande is.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Vestas Wind Systems

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.