Overzicht van de muziekstreaming-industrie en de grootste spelers op de markt.

Muziekstreaming-oorlogen

De technologische vooruitgang van de afgelopen twee decennia ontketende groei in nieuwe industrieën. Een voorbeeld hiervan is de muziekstreaming-industrie, die de muziekwereld zoals we die ooit kenden heeft ontwricht en voor altijd veranderd. De dagen van vinylplaten en cd's zijn vervangen door uitgebreide streamingplatforms. Gebruikers van deze platformen hebben tegenwoordig ten alle tijden duizenden nummers binnen handbereik.

De verschuiving naar muziekstreaming heeft niet alleen de manier waarop we naar muziek luisteren veranderd, maar ook het verdienmodel van de muziekindustrie. Het merendeel van de omzet komt nu voort uit het streamen van muziek en deze markt wordt door slechts enkele bedrijven gedomineerd.

Streamingsinkomsten

De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) brengt jaarlijks een rapport uit over muziek wereldwijd. Het rapport uit 2019 toonde aan dat 56.1% van de wereldwijde inkomsten uit opgenomen muziek voortkwam uit streaming, inclusief abonnementen op audiostreams en streams met advertenties. Dit percentage staat gelijk aan $11,4 miljard, een stijging van 22.9% ten opzichte van 2018.

Marktleiders in muziekstreaming

Hoewel er veel gratis opties zijn voor het streamen van muziek, richten wij ons in dit artikel op platforms met betaalde abonnementen. Tencent Music, waar ook QQ Music, Kuwo en Kugou onder vallen, heeft het hoogste aantal maandelijkse actieve gebruikers. Wanneer wij echter kijken naar het aantal betaalde abonnementen, dan staat Spotify aan de top met een marktaandeel van 34%. Deze platforms hadden het grootste marktaandeel in Q2 2020:

Met betrekking tot betaalde abonnementen is Spotify het grootste muziekstreamingplatform.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in één van de bedrijven uit dit artikel? Elk genoemde muziekplatform of het moederbedrijf ervan is beschikbaar via ons platform:

  • Spotify (LU1778762911) is beschikbaar op de New York Stock Exchange (NYSE), Xetra en Börse Frankfurt.
  • Apple Music, uiteraard van Apple (US0378331005) is verhandelbaar op de Nasdaq, Xetra en Börse Frankfurt.
  • Amazon Music, is via Amazon (US0231351067) beschikbaar op de Nasdaq, Xetra en Börse Frankfurt.
  • Tencent Music (US88034P1093) trades on the New York Stock Exchange.
  • YouTube valt onder Alphabet, het moederbedrijf van Google. Hiervan zijn zowel klasse A (US02079K3059) aandelen als klasse C aandelen (US02079K1079) beschikbaar via de Nasdaq, Xetra and Börse Frankfurt.

Onze transactiekosten variëren afhankelijk van de beurs. Bekijk onze ​tarieven​pagina voor meer informatie. Naast de bovenstaande aandelen bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Counterpoint Research, IFPI, Grand View Research

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.