Nederlandse aandelen beleggen op de New York stock exchange via een ADR.

Nederlandse aandelen in New York

Naast de hoofdnotering in Amsterdam heeft een aantal Nederlandse aandelen ook een notering op de Amerikaanse beurs. Vaak via zogeheten American Depository Receipts (ADR’s). Van de fondsen in de AEX-index hebben er acht een bijkomende notering op de NYSE via een ADR. Dit zijn:

  • Aegon (AGN)
  • ArcelorMittal (MT)
  • ASML Holding (ASML)
  • ING Groep (ING)
  • Philips (PHI)
  • RELX (REN)
  • Royal Dutch Shell (RDSA)
  • Unilever (UN)
  • Prosus (PRX)
  • Just Eat Takeaway (TKWY)

Wat zijn ADR’s?

Wall Street is het centrum van de financiële markten. De Amerikaanse beurzen New York Stock Exchange (NYSE) en de NASDAQ behoren tot de grootste in de wereld. Dat trekt niet alleen beleggers aan, maar ook beursgenoteerde ondernemingen van buiten de VS.

Veel niet-Amerikaanse bedrijven hebben een bijkomende notering op de Amerikaanse beurs via ADR’s. Dit zijn certificaten van een gewoon aandeel van een buitenlandse onderneming. Ze worden uitgegeven door een Amerikaanse bank of broker. Doorgaans vertegenwoordigt één ADR één gewoon aandeel, maar de verhouding kan ook anders liggen.

Historie ADR’s

In 1927 introduceerde de Amerikaanse vermogensbeheerder J.P. Morgan de eerste ADR voor de Britse warenhuisketen Selfridges. Dat vond plaats op de New York Curb Exchange, de voorloper van de NYSE. Met het ADR-concept wilde de bank het voor Amerikaanse beleggers gemakkelijker maken om in internationale aandelen te investeren. Voor niet-Amerikaanse bedrijven vormen de certificaten een goedkope en snelle route naar Wall Street, vergeleken met een traditionele beursnotering.

Aandachtspunten

Belangrijk is dat de ADR’s gelijkwaardig zijn aan gewone aandelen en dezelfde rechten hebben. Houders van ADR’s mogen normaliter hun stem uitbrengen op de aandeelhoudersvergadering en delen mee in de winst. De koersen van ADR’s luiden in Amerikaanse dollars en ook de dividendbetalingen vinden plaats in dollars.

Een ander aandachtspunt is de verhandelbaarheid. De liquiditeit van de ADR is nagenoeg altijd minder dan het gewone aandeel op de thuismarkt. Daardoor is er een groter verschil tussen de bied- en laatkoersen (‘spread’).

ADR’s zijn vooral een aantrekkelijk alternatief voor gewone aandelen uit opkomende markten. Lang niet alle banken en brokers bieden immers de mogelijkheid om te beleggen in moeilijk toegankelijke beurzen zoals de Chinese of Braziliaanse . Bovendien liggen de transactiekosten hier veel hoger dan op de Amerikaanse beurzen. Veel van de bekende grote aandelen uit China, India en Brazilië hebben een ADR op de Amerikaanse beurs.

Profiteer van valutaschommelingen

Voor Nederlandse particuliere beleggers biedt een ADR van de Nederlandse aandelen in beginsel geen toegevoegde waarde. De verhandelbaarheid van de ADR’s is zoals aangegeven minder goed dan het gewone aandeel en u loopt ook een valutarisico.

Aan de andere kant kunt u ook profiteren van valutaschommelingen. Verwacht u een stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro, dan kunt u kiezen voor een ADR. Zo kunt u bovenop het stijgingspotentieel van het aandeel ook een positief valutarendement behalen.

Stel, u koopt niet het aandeel ASML op Euronext Amsterdam maar de ADR via de NYSE. Als de koers van het gewone aandeel met 10% stijgt en de euro-dollarkoers blijft gelijk, dan stijgt ook de ADR met 10%. Maar als de dollar ook nog eens 10% meer waard wordt tegenover de euro, dan komt het rendement uit op 20%. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: als de dollar 10% verliest ten opzichte van de euro dan boekt u geen winst.

ADR’s kunnen dus de valutablootstelling van uw aandelenportefeuille vergroten. Daarnaast kunt u ADR’s gebruiken om buiten de reguliere handelstijden op de Amsterdamse beurs te beleggen in Nederlandse aandelen. Wall Street is geopend van 15.30 tot 22.00 uur CET. Door zowel ADR’s als de gewone aandelen te kopen, kunt u altijd snel reageren op relevant nieuws.

Beleggen in Nederlandse aandelen in New York

Wilt u via ADR’s beleggen in Nederlandse aandelen op de Amerikaanse beurs? Zou het toevoegen van ADR’s bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio?

Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Als u een positie heeft in ADR’s worden externe periodieke kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden één-op-één doorgezet.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de beurzen pagina op onze website.

Waarom beleggen in Nederlandse aandelen op de Amerikaanse beurs bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.