Overzicht van de aandelen die het meest werden verhandeld door DEGIRO-klanten in 2020 en andere beleggingstrends die we zagen.

Een samenvatting van 2020

2020 was in veel opzichten een turbulent jaar. Beurzen, beleggers en brokers voelden allemaal de invloed van deze turbulentie en volatiliteit. Zo behaalden de belangrijkste beurzen recordhoogtes- en dieptepunten, werden de rentetarieven negatief en werd de markt overspoeld met nieuwe beleggers.

Terwijl we terugkijken op dit bewogen jaar, delen wij per land welke aandelen het meest werden verhandeld in 2020. Daarnaast vertellen wij welke trends wij hebben gespot onder onze beleggers.

Meest verhandelde aandeel per land in 2020

Tesla blijkt het meest dominante aandeel op de kaart van 2020. In acht van de achttien landen waarin wij actief zijn werd dit aandeel het meest verhandeld. We zagen een piek na de aandelensplitsing van vijf tegen één in augustus. Door deze aandelensplitsing is de prijs per aandeel toegankelijker geworden voor meer beleggers. De koers van Tesla steeg in 2020 met maar liefst 695,97%.

Met betrekking tot koersveranderingen bleek Novacyt echter de winnaar. De koers van het bedrijf steeg met maar liefst 5276,47%. Novacyt is een Frans kleinschalig biotechnologiebedrijf dat zich richt op klinische diagnostiek. Net als veel andere bedrijven heeft Novacyt zich ingespannen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het bedrijf produceert en levert COVID-19-testkits en werkt aan de uitbreiding van haar COVID-19-productportfolio.

Aan de andere kant van het spectrum was de grootste koersdaling te zien bij Wirecard. De koers daalde met 99,70%. De Duitse aanbieder van elektronische betalingsoplossingen was aan het begin van het jaar een tech-lieveling in het thuisland. Een boekhoudschandaal dat in juni aan het licht kwam, leidde er echter toe dat het bedrijf een faillissementsaanvraag moest doen.

Kaart van de meest verhandelde aandelen per land via DEGIRO in 2020.

Tesla werd in 2020 globaal het meest verhandeld

De onderstaande top-10 is gebaseerd op alle transacties via ons platform. Het gaat hierbij om een gewogen lijst waarbij we rekening houden met het aandeel transacties per land. Een overeenkomst tussen alle Europese beleggers bij DEGIRO is dat ze vaak in het buitenland zoeken naar hightech-, EV-, ruimte- en reisbedrijven. Tesla is onbetwist het meest populaire aandeel van 2020. In alle Europese landen is het één van de meest verhandelde Amerikaanse aandelen. Wat beurzen betreft is de Nasdaq over het algemeen de favoriet, gevolgd door de New York Stock Exchange (NYSE).

1Tesla Motors IncNasdaq
2NIO IncNYSE
3Apple IncNasdaq
4Microsoft CorporationNasdaq
5Virgin Galactic Holdings IncNYSE
6Wirecard AGXETRA
7Carnival CorporationNYSE
8Royal Dutch ShellEuronext Amsterdam
9Advanced Micro DevicesNasdaq
10CD Projekt Red SAWarsaw Stock Exchange

Tesla loopt voorop in de Nederlandse top-10

Royal Dutch Shell was in 2020 veruit het meest verhandelde aandeel onder Nederlandse beleggers. Het verschil met ING, de nummer twee op de lijst, is bijna het dubbele. Beleggers deden bijna twee keer zo veel transacties in Shell dan in ING.

Verder staan in de top-10 veel andere financiële, farmaceutische en tech bedrijven. Net als in veel andere Europese landen is Tesla één van de meest verhandelde aandelen buiten Europa.

1Royal Dutch ShellEuronext Amsterdam
2ING Groep NVEuronext Amsterdam
3ABN AMRO GroupEuronext Amsterdam
4GalapagosEuronext Amsterdam
5AegonEuronext Amsterdam
6Pharming GroupEuronext Amsterdam
7Tesla Motors IncNasdaq
8Unibail-WFDEuronext Amsterdam
9ArcelorMittalEuronext Amsterdam
10ASML HoldingEuronext Amsterdam

Beleggingstrends

Behalve dat Tesla duidelijk het favoriete aandeel was van 2020, waren er enkele opmerkelijke trends onder ons klantenbestand en hun beleggingsvoorkeuren:

  • Het aantal vrouwelijke beleggers is op jaarbasis met 15% gestegen. Vrouwen vertegenwoordigen nu 15% van ons totaal aantal klanten.
  • Van de nieuwe rekeningen die in 2020 zijn geopend was de helft voor tieners en twintigers.
  • Jongere beleggers kiezen voornamelijk voor aandelen en openen daarom meestal een ‘basis’ profiel.
  • Bij Europese beleggers onder de veertig jaar zijn vooral Amerikaanse beurzen bijzonder populair, terwijl Europese beurzen populairder zijn onder veertigplussers.
  • Over het algemeen kiezen beleggers voornamelijk voor hun thuisbeurs, hier zijn echter enkele uitzonderingen op. Onze Ierse, Spaanse en Portugese klanten beleggen internationaler en kiezen vaker voor Amerikaanse beurzen.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u een van de bedrijven die op de kaart van november staan toevoegen aan uw portefeuille? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €0,50 + $0,004 per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Open an account

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Yahoo Finance, Financial Times

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.