Samenvatting beursjaar 2019

Samenvatting beursjaar 2019

Het best verhandelde aandeel in 2019 was ING, percentueel gezien was de grootste winnaar ASML Holding en de grootste verliezer bleek Nokia. Nu 2019 ten einde is gekomen, hebben wij gekeken naar de EURO STOXX 50 en de balans opgemaakt. Wij lichten de drie uiterste partijen toe.

overzicht van de meest gehandelde aandelen van de Eurostoxx 50 in 2019

Meest verhandelde aandeel

Het meest verhandelde aandeel uit de EURO STOXX 50-index is dat van de ING Groep. ING komt oorspronkelijk uit Nederland en is een wereldwijd opererende financiële instelling die wholesale- en retailbankdiensten aanbiedt aan particuliere klanten, bedrijven en overheden. Ze eindigden 2019 met een stijging van 15,1%.

ING rapporteerde een nettoresultaat van €1.119 miljoen in Q1, €1.438 miljoen in Q2 en €1.344 miljoen in Q3. Hoewel er een daling was tussen Q2 en Q3, rapporteerde ING belangrijke mijlpalen van Q3. Deze hadden betrekking op het bestrijden van klimaatverandering, iets waar ING zich voor inzet. Voorbeelden hiervan zijn, het ondertekenen van, de door de VN gesteunde, principes voor verantwoord bankieren en het ondertekenen van de collectieve inzet voor klimaatverandering. Ook hebben ze het Nederlandse klimaatakkoord ondertekend, wat een interpretatie is van het Verdrag van Parijs. Daarnaast bracht het bedrijf haar eerste voortgangsrapport over Terra uit. Dit is de benadering van ING om haar portefeuille en kredietportefeuille te sturen in lijn met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

ING Groep handelt onder de ISIN-code NL0011821202 en is beschikbaar op ons platform op Euronext Amsterdam, Xetra, Börse Frankfurt, Borsa Italiana en de SIX Swiss Exchange.

Grootste winnaar

De grootste winnaar van de EURO STOXX 50 aandelen in 2019 is ASML Holding. Zij eindigden het jaar 91,6% hoger dan waarmee ze het jaar begonnen. ASML is een Nederlands hightechbedrijf dat wereldwijd werkzaam is in de halfgeleiderindustrie en een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf biedt chipmakers de hardware, software en services die ze nodig hebben om massapatronen op silicium door middel van lithografie te produceren. Enkele voorbeelden van bedrijven waaraan ASML hun producten levert, zijn TSMC, Intel en Samsung. Bovendien werd in oktober gemeld dat Samsung 15 EUV-chipmachines had besteld, die elk meer dan €100 miljoen kostten.

In het derde kwartaal had ASML een netto-omzet van €3,0 miljard, een nettowinst van €627 miljoen en een brutomarge van 43,7%. In haar Q3-rapport verwachtte ASML een netto-omzet in het vierde kwartaal van ongeveer €3,9 miljard en een brutomarge tussen 48% en 49%. We zullen moeten wachten tot later in 2020 wanneer ASML haar Q4-rapport publiceert om te zien of aan deze cijfers is voldaan of niet.

De hoogste koers in 2019 was €267,80 en het laagste punt bleek €130,12. Hoewel er het hele jaar door ups en downs zijn geweest, is er een algemene lineaire trend in de aandelenkoers van ASML van begin 2019 tot het einde.

ASML's ISIN-code is NL0010273215 en is beschikbaar om te handelen op ons platform op Euronext Amsterdam, Xetra, Börse Frankfurt en de SIX Swiss Exchange.

Grootste verliezer

Hoewel Nokia de grootste winnaar was in 2018, bleken ze de grootste verliezer van 2019. Nokia sloot 2019 af met een daling van 34,15% vanaf het begin van het jaar. Nokia is een Finse multinational dat is toegespitst op telecommunicatie en informatietechnologie.

In het eerste kwartaal van 2019 rapporteerde Nokia een verrassend kwartaalverlies. In het tweede kwartaal overtrof Nokia de voorspellingen van analisten en stegen de opbrengsten 7% jaar-op-jaar. Ze versloegen ook de marktverwachtingen in Q3 2019; de winst daalde echter 27% ten opzichte van het jaar ervoor. Hierna kondigde het bedrijf een kostenbesparingsplan aan, dat streeft naar een jaarlijkse kostenbesparing van €700 miljoen tegen het einde van 2020.

De aandelenkoers van Nokia daalde in oktober met maar liefst 25%, de grootste intraday daling sinds 1991. Na deze daling heeft het bedrijf zijn vooruitzichten verlaagd en zijn dividenden tijdelijk opgeschort om zich te concentreren op 5G-investeringen. Zodra de netto kaspositie is verbeterd tot ongeveer €2 miljard, is Nokia van plan de dividenduitkeringen te hervatten. Er is ook een toename van de concurrentie binnen de 5G-omgeving van bedrijven zoals Ericsson en Huawei. Daarom wordt niet verwacht dat Nokia in de 5G-sector zoveel marktaandeel zal winnen als aanvankelijk werd verwacht. Nokia ging 2019 echter een samenwerking aan met Vodafone, waarbij Nokia Vodafone helpt zijn 5G-netwerk uit te rollen naar Vodafone-gebruikers in Australië. Het bedrijf verwacht dat zijn inkomsten in 2021 zullen herstellen.

Nokia handelt onder de ISIN FI0009000681 en kan worden verhandeld op ons platform op OMX Helsinki, Euronext Parijs, Xetra, OMX Stockholm, Börse Frankfurt, de Praagse effectenbeurs en de SIX Swiss Exchange.

Sentiment 2020

In onze app kunt u uw mening geven over de verwachting van verschillende belangrijke indices. Op basis van wat klanten rapporteerden, verwacht 65% een stijging van de EURO STOXX 50 en 35% een daling. Dit is minder dan voor 2019, toen verwachte 70% van onze klanten een stijging en 30% een daling. De EURO STOXX 50 zag een jaarlijkse stijging van 24,8%. Het is nu hopen op wederom een positief resultaat in 2020!

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ING, ASML, Nokia, Reuters, Bloomberg, De Telegraaf

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.