Candle stick grafiek ter toelicht op het beleggen in small cap aandelen.

Beleggen in Small Cap aandelen

U heeft vast wel eens de begrippen small cap, mid cap en large cap voorbij zien komen. Op de meeste beurzen is wel een small cap index. Wat bedoelen we precies als we het hebben over small cap aandelen en hoe kunt u investeren in small cap bedrijven? Wij leggen het uit.

Wat zijn Small Cap aandelen?

Small Cap aandelen zijn aandelen van kleinere bedrijven die vaak nog groeien. Small Cap is een Engelse term. Het is een afkorting van Small Market Capitalisation (market cap), of in het Nederlands, kleine marktkapitalisatie. Er is geen officiële definitie voor wanneer een aandeel een small cap aandeel is, maar een vaak genoemde bandbreedte is bij een marktkapitalisatie tussen de €300 miljoen en €2 miljard. De gemiddelde marktwaarde van de twintig bedrijven met een notering in de AScX-index is zo’n €0,8 miljard. De AScX-index is de small cap index van Euronext Amsterdam.

Kleinere bedrijven, meer kansen voor groei

Small Caps zijn kleinere bedrijven dan in de grote beursindexen te vinden zijn, de large cap bedrijven. Dat biedt beleggers kansen maar ook risico’s. Een voordeel van kleine bedrijven is dat ze vaak meer ruimte hebben om te groeien. Het zijn ondernemingen die nog niet zo heel lang bestaan en vaak nieuwe, innovatieve producten of diensten bieden. Voor beleggers is er daardoor een kans dat de beurswaarde harder zal groeien dan die van grotere, gevestigde bedrijven. Dit heeft natuurlijk ook een nadeel. Als het groeipotentieel tegenvalt kan dat tot een verlies van marktwaarde leiden.

Een voorbeeld van een kleiner bedrijf dat laatste jaren snel is gegroeid is Alfen, dat onder meer laadpalen maakt. Het bedrijf is in het voorjaar 2021 gepromoveerd van de AScX-index naar de MidKap-index.

Minder spreiding

Doordat small caps relatief klein zijn hebben ze vaak minder spreiding met hun activiteiten dan grotere bedrijven. Large Caps kunnen een omzetdaling in de ene markt soms compenseren met extra omzet in een andere markt. Als small caps die spreiding missen kunnen de omzet en winst meer op en neer gaan. Het voordeel van dit gebrek aan spreiding is dat het wel eenvoudiger is goed te begrijpen wat de bedrijven doen en wat de factoren zijn die het succes bepalen.

Koersen beweeglijker, minder handel

De koersen van kleine aandelen zijn over het algemeen beweeglijker dan van aandelen in grotere bedrijven. De Amerikaanse S&P 500 met daarin vooral grote bedrijven verloor tijdens de coronacrisis in 2020 bijvoorbeeld een stuk minder dan de S&P Small Cap 600 Index.

De handel in small cap aandelen is relatief vaak minder groot dan in aandelen in grotere bedrijven. Daardoor kan het langer duren voor een order voor een small cap aandeel is uitgevoerd dan voor een groter aandeel of bijvoorbeeld een bekende ETF. De spread is bij small cap aandelen vaak ook groter dan bij large caps. De spread is het verschil tussen de bied- en laatprijs.

Dividend van Small Caps

DSmall Caps kunnen net als grotere bedrijven dividend uitkeren. Wel is het zo dat snel groeiende bedrijven dat vaak niet doen. Ze investeren winsten terug in het bedrijf in plaats van deze uit te keren. Omdat de resultaten van kleinere bedrijven minder stabiel zijn, kan het dividend ook minder stabiel zijn. Vaak verlagen bedrijven de dividenduitkeringen als het economisch tegen zit of stoppen ze zelfs tijdelijk met dividend uitkeren.

Verdiep u vooraf in Small Cap aandelen

Vaak is er minder publieke informatie over small cap aandelen. Relatief weinig analisten volgen deze kleinere bedrijven. Daardoor moet u als belegger meer zelf uitzoeken over deze bedrijven om de beste small caps te vinden. Dat is vaak ook lastiger omdat deze bedrijven minder informatie publiceren dan grotere bedrijven. Zo slaan veel kleinere bedrijven kwartaalrapportages over. Ze brengen alleen de halfjaarcijfers en de jaarcijfers naar buiten.

De AScX index

De Amsterdamse beurs heeft een index met small cap aandelen, de AScX-index. Het is de derde index van de beurs, naast de AEX-index met large caps en de AMX-index met mid cap aandelen. De AScX-index heeft maximaal vijfentwintig aandelen. De drie indexen samen hebben ongeveer tachtig aandelen.

De meeste andere beurzen hebben ook een small cap index. In Parijs is er bijvoorbeeld de CAC Small, en de beurs van Brussel heeft de BEL Small.

Beleggen in Small Cap aandelen

Veel beleggers steken een deel van hun vermogen in small caps. Dat geeft extra spreiding over aandelen in bedrijven die vaak nog kansen hebben om te groeien. Als u gaat beleggen in small caps heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt natuurlijk individuele small cap aandelen kopen. Een andere optie is om te beleggen in ETF's.

Beleggen in Small Cap aandelen via ETF’s via DEGIRO

ETF’s zijn financiële instrumenten waarmee u in één keer belegt in de hele index. Om in ETF’s te beleggen heeft u een broker nodig voor het plaatsen van een order. Via DEGIRO kunt u in veel ETF’s beleggen. Een voorbeeld van een small cap ETF is de SPDR MSCI Europe Small Cap. Dit is een small cap index met aandelen uit heel Europa. Wij vinden het belangrijk dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg de ETF kernselectie pagina voor de volledige lijst en de Fair Use Policy. Lees hier meer over ETF's .

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.