Uitleg over stock splits, inclusief voorbeelden van Tesla en Apple.

Stock Splits uitgelegd

Een stock split (aandelensplitsing) kan interessant zijn voor je als belegger. Maar wat is het precies? Kun je hiervan profiteren? In dit artikel leggen we dit begrip verder uit.

In de late jaren '90, tijdens de internet boom, splitsten bedrijven vaak hun aandelen. De aandelenkoersen stegen zo snel dat beursgenoteerde bedrijven hun aandelen wel moesten splitsten, zodat ze betaalbaar bleven voor particuliere beleggers. Cisco deed dat bijvoorbeeld veel. Tussen 1991 en 2000 splitste dit softwarebedrijf maar liefst negen keer haar aandelen. Apple deed hetzelfde, met meerdere splits.

Wat is een stock split (aandelensplitsing)?

De term ‘stock split’ zegt eigenlijk al genoeg. Een bedrijf splitst hierbij elk individueel aandeel in kleinere stukken tegen een bepaalde splitsingsverhouding, maar de waarde van alle aandelen samen blijft gelijk. Bedrijven vergroten hiermee de liquiditeit van hun aandelen.Als het bedrijf bijvoorbeeld een twee-voor-één aandelensplitsing aankondigt, wordt het aandelenaantal verdubbeld en gaat de aandelenprijs door de helft.

Hoe werkt een stock split?

Bij een stock split verdeelt een bedrijf bestaande aandelen in meerdere aandelen om de liquiditeit te vergroten en nieuwe investeerders aan te trekken. Dit doen ze door de eenheidswaarde van de uitstaande aandelen te verlagen. De meest voorkomende splitsingsverhoudingen zijn 2-op-1 of 3-op-1, wat betekent dat elke aandeelhouder respectievelijk twee of drie nieuwe aandelen krijgt voor elk eerder gehouden aandeel.

Als de koers van een beursgenoteerd bedrijf sterk stijgt, gebeurt het vaak dat het bedrijf een stock split doorvoert om de prijs te verlagen en aantrekkelijker te maken voor investeerders. Bijvoorbeeld, een investeerder voelt zich comfortabeler bij het kopen van 100 aandelen voor €10 in plaats van één aandeel voor €1000. Door de prijs per aandeel te verlagen, kunnen nieuwe investeerders de aandelen kopen, wat mogelijk de aandelenkoers verhoogt. Stock splits kunnen ook de volatiliteit van de aandelenkoers verhogen, vaak al vóórdat de daadwerkelijke splitsing plaatsvindt.

Voorbeeld van een aandelensplitsing

Stel je voor:Bedrijf XYZ heeft 10 miljoen aandelen en de prijs is €100 per stuk. De totale waarde op de beurs is dan €1 miljard (10 miljoen * €100). Laten we zeggen dat het bedrijf besluit om een stock split te doen, bijvoorbeeld 2 voor 1. Na de splitsing wordt de prijs automatisch €50, en het aantal aandelen verdubbelt naar 20 miljoen. De totale waarde blijft €1 miljard. Als je 10 aandelen van €100 had, heb je na de splitsing 20 aandelen van €50. Je hebt nog steeds €1000 aan aandelen XYZ.

Meestal is een splitsing 2:1, maar er zijn ook andere verhoudingen mogelijk, zoals 5:1, 7:1, 10:1, 3:2, enzovoort. Bijvoorbeeld, bij een 3:2 splitsing krijg je voor elke twee aandelen drie nieuwe aandelen, wat het totale aantal aandelen met 50% verhoogt. Als je 10 aandelen van elk €60 had (voor de splitsing), heb je na de splitsing 15 aandelen elk van €40 (na de splitsing). Voor een splitsing moet het bestuur toestemming krijgen van de aandeelhouders, die hierover op de aandeelhoudersvergadering kunnen stemmen.

Wat is een reverse stock split?

Soms kiezen bedrijven voor een reverse stock split (omgekeerde aandelensplitsing). Dit is het tegenovergestelde van een gewone stock split. Bij een reverse stock split worden het aantal uitstaande aandelen verminderd en de nominale waarde per aandeel verhoogd met dezelfde factor. Een omgekeerde aandelensplitsing verandert de marktkapitalisatie van een bedrijf niet, en het verandert ook niet de aandelenbezitting van elke aandeelhouder.

Bouwbedrijf Heijmans voerde in 2009 bijvoorbeeld een reverse split van 1:10 door. Hierbij werden 10 gewone aandelen met een nominale waarde van €0,03 samengevoegd tot 1 gewoon aandeel met een nominale waarde van €0,30. Een reverse stock split verandert niets aan de totale waarde van het bedrijf. Als het aandeel de dag voor de splitsing bijvoorbeeld €0,03 waard was, zal het na de splitsing €0,30 zijn. Aandeelhouders met 1000 aandelen Heijmans zouden na de omgekeerde aandelensplitsing 100 aandelen hebben, maar de totale waarde blijft €30.

Dus, een omgekeerde aandelensplitsing is eigenlijk gewoon een truc om het imago van een laag geprijsd aandeel of een penny stock te verbeteren. Zo'n aandeel wordt vaak beïnvloed door speculanten en kan grote prijsschommelingen hebben, wat niet ideaal is. Daarom kondigde Euronext Amsterdam in 2007 aan dat ze af wilden van penny stocks, oftewel aandelen met een waarde van minder dan €1 per stuk. Bedrijven hebben dan twee keuzes:of ze doen een reverse stock split of ze blijven een veilingfonds, wat inhoud dat het aandeel slechts twee keer per dag verhandeld kan worden, wat meestal de waardering drukt.

Voor- en nadelen van stock splits

Bedrijven kiezen meestal vanuit een sterke positie voor een gewone stock split. Het gebeurt meestal nadat de aandelenkoers flink is gestegen, bijvoorbeeld door een sterke winstgroei of de verwachting van toekomstige groei. Beleggers zien een splitsing als een positief signaal voor goede winstvooruitzichten. Na de splitsing is er vaak ruimte voor verdere stijging van de koers. Wat ook gebeurt door een stock split, is dat de verhandelbaarheid verbetert, waardoor het verschil tussen de koop- en verkoopprijzen kleiner wordt. De aankondiging van een stock split heeft meestal een prijsverhogend effect, al is dit meestal tijdelijk. Uiteindelijk bepaalt de winst per aandeel de lange termijn prijsontwikkeling van aandelen.

Echter, het proces van aandelensplitsing is kostbaar, vereist zorgvuldig juridisch toezicht en moet voldoen aan wettelijke eisen. Bovendien voegt het geen echte waarde toe aan het bedrijf. Want, zoals hierboven vermeld, blijft de waarde hetzelfde. Sommige openbare beurzen, zoals de NASDAQ, vereisen ook dat de aandelenkoers op of boven de $1 ligt. Als de koers gedurende dertig opeenvolgende dagen onder de $1 ligt, moet het bedrijf worden teruggeroepen en heeft het 180 dagen om weer aan de regels te voldoen. Tenslotte kan een stock split ook de 'verkeerde' soort investeerders aantrekken. Sterker nog, sommige bedrijven kiezen er bewust het niet door te zetten om de aandelen exclusief te houden.

Recentelijke aandelensplitsingen

Zelfs vandaag zien we vaak stock splits. Zo hebben giganten als Tesla, Apple, Amazon en Alphabet besloten om in de afgelopen jaren hun aandelen te splitsen.

Stock split Tesla

In augustus 2022 voerde Tesla een stock split van 3-op-1 uit. De handelsprijs vóór de splitsing was $891,29 per aandeel en na de splitsing $297.

Stock split Apple

Sinds het bedrijf naar de beurs ging, heeft Apple haar aandeel 5 keer gesplitst. De meest recente was in 2020, een splitsing van 4-op-1, van ongeveer $500 per aandeel naar $125 na de splitsing.

Stock split Amazon

Amazon kondigde een stock split aan van 20-op-1 en een aandeleninkoop van $10 miljard, die inging op 3 juni 2022. Het was de eerste stock split sinds 1999. Op het moment van de aankondiging waren de aandelen $2.785 waard, een stijging van meer dan 4.500% sinds de vorige splitsing.

Stock split Alphabet (Google)

Alphabet (Google) heeft in totaal 3 stock splits ondergaan. De meest recente vond plaats op 18 juli 2022 en was een splitsing van 20-op-1. Vóór de splitsing werden GOOGL-aandelen verhandeld tegen $2.255,34, na de splitsing was de prijs $112,64.

Warren Buffett

Aandelen die lang sterk in waarde stijgen, worden soms te duur voor gewone beleggers. Sommige kosten zelfs €10.000 of meer. Bijvoorbeeld, het A-aandeel van Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, kost nu $548.364 (€501,201, vanaf november 2023. In Europa heeft de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli het duurste aandeel, bijna €111.515, vanaf november 2023.

Voor beleggers met een kleiner budget zijn deze aandelen niet betaalbaar en het is moeilijk om ze te kopen of verkopen. Daarom zit het investeringsbedrijf van Warren Buffett niet in belangrijke aandelenindices zoals de S&P 500. Buffett wil zijn aandeel niet splitsen omdat hij gelooft in lange termijnbeleggen. Hij denkt dat een hoge aandelenkoers speculanten weghoudt die snel winst willen maken.

Maar in 1996 heeft Berkshire Hathaway B-aandelen geïntroduceerd. Die zijn een vijftienhonderdste van een gewoon aandeel en kosten $361,12 (€330,06), bij het schrijven van dit artikel. Hierdoor is het investeringsbedrijf van Buffett ook toegankelijk voor gewone kleine beleggers.

Belangrijkste conclusies

  • Een stock split gebeurt wanneer een bedrijf elk aandeel in kleinere stukjes splitst met een bepaalde splitsingsverhouding om de liquiditeit van het aandeel te vergroten, maar de totale waarde van alle aandelen samen blijft hetzelfde.
  • De meest voorkomende splitsingsverhoudingen zijn 2-op-1 of 3-op-1, wat betekent dat elke aandeelhouder respectievelijk twee of drie nieuwe aandelen krijgt voor elk eerder gehouden aandeel.
  • Bij een reverse stock split wordt het aantal uitstaande aandelen verminderd en de nominale waarde per aandeel wordt verhoogd met dezelfde factor.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen:Investopedia, FD, Forbes, Forex.com, Apple.com, Companies Market Cap

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.