Overzicht van wat aandelensplitsingen zijn en wat Tesla en Apple voor u als belegger betekenen.

Aandelensplitsing Tesla & Apple

Apple en Tesla kondigden recentelijk twee weken na elkaar een aandelensplitsingen aan. Bedrijven kiezen doorgaans voor een aandelensplitsing om aandelen betaalbaarder te maken voor beleggers en om de liquiditeit van het aandeel te vergroten. In dit artikel bespreken we wat een aandelensplitsing is, de details van de aandelensplitsingen van Tesla en Apple en hoe wij hiermee omgaan.

Wat is aandelensplitsing?

Elk beursgenoteerd bedrijf, heeft een bepaald aantal uitstaande aandelen. De betreffende raad van bestuur kan beslissen om het aantal uitstaande aandelen te verhogen door meer aandelen uit te geven aan de huidige aandeelhouders via een aandelensplitsing. Deze stap heeft invloed op het aantal aandelen en de prijs per aandeel, maar niet op de marktkapitalisatie van een bedrijf of uw procentuele eigendom.

Voorbeeld: Bedrijf XYZ heeft één miljoen uitstaande aandelen die worden verhandeld tegen €50 en daarmee een marktkapitalisatie van €50 miljoen. Stel, het bedrijf kiest voor een twee-voor- één-splitsing en u heeft één aandeel, dan heeft u na de splitsing twee aandelen die worden verhandeld tegen €25 per aandeel. De marktkapitalisatie van bedrijf XYZ blijft in dit geval nog steeds €50 miljoen.

Tesla's vijf-voor-één aandelensplitsing

11 augustus 2020 kondigde Tesla aan dat de aandelenkoersen betaalbaarder zullen worden voor beleggers, door middel van een aandelensplitsing van vijf-voor-één. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in elektrische auto's is een veel geziene een favoriet onder onze beleggers. Dit jaar werd Tesla elke maand in minimaal één land waarin wij actief zijn, het meest verhandelde aandeel van de maand. Dat terwijl de aandelenkoersen stegen met 228,5% vanaf het begin van het jaar tot het moment van de aankondiging van de aandelensplitsing. Hiermee is één aandeel momenteel ruim $1.300, een bedrag dat voor sommigen beleggers onbetaalbaar is of te zwaar zou wegen in hun portefeuille.

Elke aandeelhouder zal vanaf 21 augustus 2020 vier extra standaard aandelen ontvangen voor elk aandeel dat als dividend wordt gehouden. De extra aandelen zullen worden uitgekeerd na sluiting van de beurs op 28 augustus 2020. Vanaf 31 augustus 2020, zal de handel worden aangepast op de aandelensplitsing.

Apple’s vier-voor- één aandelensplitsing

Op 30 juli 2020 kondigde Apple een vier-voor- één aandelensplitsing aan, de vijfde splitsing sinds haar beursgang. Op het moment dat Apple de aankondiging deed, was de aandelenkoers $384,76. Dat is slechts 31,03% hoger dan aan het begin van het jaar. De iPhone-producent geeft aan dat deze splitsing Apple-aandelen toegankelijker zal maken voor meer beleggers.

Voor elk aandeel dat u op de registratiedatum, 24 augustus 2020, houdt, ontvangt u drie extra aandelen. Het aandeel zal op 28 augustus 2020 worden gesplitst en op de ex-datum, 31 augustus 2020, zullen de aandelen op de beurs verhandeld worden tegen de nieuwe voor de splitsing gecorrigeerde prijs.

Teslasplitst op 5-voor-1 en Apple splitst op 4-voor-1
Hoe gaan wij om met aandelensplitsingen?

Heeft u aandelen in uw portefeuille die een verplichte bedrijfsactie ondergaan, zoals bijvoorbeeld een aandelensplitsing, spin-off, fusie, ISIN-wijziging of -ruil, dan handelen wij dit voor u af. Als klant hoeft u hier zelf geen verdere actie voor te ondernemen.

Bezit u aandelen Tesla of Apple vóór de bovengenoemde registratiedata, dan worden de extra aandelen automatisch toegevoegd aan uw rekening. Onder het tabblad ‘Transacties’ op ons beleggingsplatform kunt u zien wanneer de aandelen zijn toegevoegd aan uw rekening. In uw portefeuille kunt u details vinden over uw positie(s). Zo leest u daar bijvoorbeeld hoeveel aandelen u in uw portefeuille heeft.

Houd er rekening mee dat wanneer u uw aandelen verkoopt op of na de registratiedatum maar vóór de ex-datum verkoopt, uw aandelen worden verkocht tegen de prijs vóór de splitsing. U hebt dan geen recht op gesplitste aandelen. U ontvangt alleen de opbrengst van de verkoop tegen de pre-splitprijs.Kooptu daarentegen aandelen op of na de registratiedatum, maar vóór de ex-datum, dan koopt u de aandelen tegen de prijs vóór de splitsing en ontvangt u de extra aandelen uit de aandelensplitsing.

Bronnen: Bloomberg, Tesla, Apple

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.