Veel van de bedrijven in de S&P 500 aandelenindex staan op Wall Street

De top S&P 500 ETF’s

De S&P 500 is wereldwijd de populairste en meest gevolgde aandelenindex. ETF’S die de S&P 500 volgen, geven u als belegger de kans om met één enkel beleggingsproduct te investeren in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Maar hoe kiest u de juiste S&P 500 ETF met zoveel keuzemogelijkheid?

Wat zijn S&P 500 ETF’s?

Een ETF, ook wel tracker genoemd, is een beleggingsproduct dat een index, grondstof of obligatie volgt. In het geval van een S&P 500 ETF wordt de S&P 500 index gevolgd. Het doel van deze ETF is om de prestaties op de beurs van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zo nauwkeurig mogelijk te volgen. In sommige gevallen volgt een ETF niet de gehele S&P 500, maar bijvoorbeeld slechts een specifiek bedrijfssegment binnen de S&P 500. Zo volgt de iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF alle bedrijven in de energiesector binnen de S&P 500.

Er zijn verschillende aanbieders die S&P 500 ETF’s uitgeven. Over het algemeen liggen de beheerkosten die deze aanbieders in rekening brengen laag. Dit komt omdat de ETF’s de index van de S&P 500 volgen. S&P 500 ETF’s zijn daarmee passieve beleggingsproducten en hoeven, zoals bij een beleggingsfonds wel gebeurt, niet actief gemanaged te worden. De samenstelling van de index wordt niet door de vermogensbeheerder bepaald, maar door medewerkers van S&P Dow Jones Indices.

Er bestaan twee soorten ETF’s. Zogenaamde fysieke en synthetische ETF’s.

Fysieke ETF:

Om een S&P 500 ETF samen te stellen koopt een aanbieder aandelen van alle bedrijven binnen de S&P 500 index. Vervolgens worden deze aandelen, en opgedeelde stukjes daarvan, verpakt tot een ETF-pakket dat u kunt kopen.

Synthetische ETF:

Bij synthetische ETF’s sluit de aanbieder een overeenkomst met een tegenpartij, bijvoorbeeld een bank. De aandelen zijn nooit fysiek in handen van de aanbieder, maar via een ruilconstructie neemt hij wel bezit over de waarde van de aandelen.

De top S&P 500 ETF’s

Wij bieden een ruim aanbod aan S&P 500 ETF’s. Een aantal van deze ETF’s zijn opgenomen in onze kernselectie. Je betaalt enkel €1 aan handlingskosten. De ETF kernselectie is aan verandering onderhevig en valt onder een Fair Use Policy. Valuta-, externe product- en spreadkosten kunnen van toepassing zijn.

Vanguard S&P 500 | Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD | VUSA | IE00B3XXRP09

Dit is de meest verhandelde S&P 500 ETF bij DEGIRO. Vanguard rekent 0,07% beheerkosten per jaar over het product. De ETF is opgenomen in onze kernselectie. Ieder kwartaal wordt er dividend uitgekeerd. Vanguard heeft alle aandelen zelf in handen, wat dit dus een fysieke ETF maakt.

iShares S&P 500 | iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) | SXR8 | IE00B5BMR087

Ook iShares brengt per jaar 0,07% beheerkosten in rekening over deze ETF. Ook deze ETF behoort tot de kernselectie van DEGIRO. Bij deze ETF krijgt u geen dividend uitgekeerd. Alle winst wordt geherinvesteerd in het aandeel. Bij iedere dividenduitkering groeit uw aandelenpositie dus. Wanneer er geen dividend wordt uitgekeerd noemen we dit een accumulerende ETF.

Lyxor S&P 500 | Lyxor S&P 500 UCITS ETF - D-EUR | LU0496786574

Lyxor brengt 0.09% beheerkosten in rekening voor deze ETF. Ook deze ETF staat in onze kernselectie, dus commissiekosten zijn van het huis. Dividend wordt ieder half jaar uitgekeerd.

Invesco S&P 500 Equal Weight | Invesco S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc | IE00BNGJJT35

Met deze ETF pakt Invesco het anders aan. Er klinkt vaker kritiek op de samenstelling van de S&P 500 door het aandeel dat grote bedrijven innemen met hun marktwaarde binnen de index. De grootste 10 bedrijven nemen zo’n 30% van in de indexwaarde in beslag. Hiermee zou de index, volgens critici, niet goed gediversifieerd zijn.

Bij deze ETF van Invesco heeft ieder bedrijf een positie van 0,02% binnen het beleggingsproduct. Dat houdt wel in dat er door Invesco actief heen en weer geschoven moet worden met de aandelenposities. Sommige bedrijven groeien nou eenmaal harder dan andere bedrijven. Ieder kwartaal worden aandeelposities actief weer in verhouding gebracht. Dit is terug te zien in de beheerkosten, die liggen namelijk op 0,20%.

iShares S&P 500 Inf Tech Sector | iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD Acc | IE00B3WJKG14

Deze ETF volgt alle techbedrijven binnen de S&P 500. Daarmee investeert u bij aankoop in een specifiek marktsegment binnen de S&P 500 index. De beheerkosten voor deze ETF liggen op 0.15%. De dividendopbrengsten worden geherinvesteerd in het beleggingsproduct.

Naast deze ETF van iShares zijn er verschillende marktspecifieke ETF’s die u kunt kopen bij DEGIRO. Heeft u veel vertrouwen in een bepaald deel van de markt? Dan kunnen dit soort ETF’s interessant zijn. Op onze ETF-pagina hebben we een aantal interessante ETF-categorieën voor u op een rijtje gezet.

Hoe kies ik een S&P 500 ETF?

In uw zoektocht naar de juiste S&P 500 ETF voor u, is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

Beheerkosten

Kijk goed naar de kosten die u afdraagt aan de ETF-aanbieder. Deze beheerkosten vindt u op de website van de aanbieder. Over het algemeen zijn deze kosten laag omdat de S&P 500 index niet door vermogensbeheerders wordt samengesteld. Het is een passief samengesteld beleggingsproduct. Bij ETF’s die een bepaald marktsegment volgen, of waarbij de verhoudingen van aandeelposities worden aangepast, is wel sturing nodig. Een aanbieder zal hier hogere kosten voor in rekening brengen.

Verhandelbaarheid

Op het moment dat u de ETF weer wilt verkopen is het belangrijk dat de liquiditeit van de ETF hoog genoeg is. Een ETF waar weinig in gehandeld wordt, heeft mogelijk minder geïnteresseerden die de ETF van u willen overkopen. Over het algemeen zijn ETF’s echter veel verhandelde producten die u makkelijk kunt kopen én verkopen. De bied- en laat spread geeft een goede indicatie over de verhandelbaarheid. Bij ETF’s die niet frequent verhandeld worden, kan de spread relatief groot zijn.

Leeftijd ETF

Het is verstandig om te kijken naar hoe lang een ETF al bestaat. ETF’s die al langer op de markt zijn hebben een ‘track record’ die laat zien hoe de koers reageert op economische cycli en marktomstandigheden. Deze geeft inzicht in hoe stabiel een ETF is.

Dividend

Kijk goed naar wat een S&P 500 ETF doet met dividend. Wilt u dat uw positie sneller groeit, kies dan voor een accumulerende ETF. Wilt u graag het dividend uitbetaald krijgen, dan kiest u voor een distribuerende ETF.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: JustETF, iShares, Vanguard, LyxorETF, Invesco, Forbes

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.