Groeiaandelen presteerden de afgelopen jaren beter dan waardeaandelen en de kloof tussen de prestaties van de twee is aanzienlijk groter geworden gedurende de COVID-19 pandemie. Sommige analisten zijn echter van mening dat waardeaandelen binnenkort een comeback zullen maken.
In dit artikel leggen wij uit wat groei- en waardeaandelen zijn en bespreken we hun prestaties en verschillende vooruitzichten.
Wat zijn groeiaandelen?
Groeiaandelen zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt. Daarnaast hebben groeiaandelen een aantal andere gemeenschappelijke kenmerken:
- Hoge koers-winstverhouding (P/E-ratio): de koers-winstverhouding meet de aandelenkoers van een bedrijf in verhouding tot de winst per aandeel (EPS of Earnings per Share). Een hoge koers-winstverhouding betekent dat de aandelen tegen hoge prijzen worden verhandeld terwijl een bedrijf weinig of geen inkomsten heeft. In het geval van groeiaandelen wordt verwacht dat de winst in de toekomst zal stijgen. Meer informatie over en de formule voor koers-winstverhouding vindt u hier.
- Geen dividenden: groeiaandelen keren doorgaans geen dividend uit, omdat de winst terug het bedrijf in gaat als investering om de groei te versnellen.
- Hogere volatiliteit: groeiaandelen kunnen volatieler zijn dan de bredere markt.
- Hoger risico: er is potentie voor hoge rendementen, maar tegelijkertijd kan er een grote mate van onzekerheid bestaan rond groeibedrijven. Soms zijn van deze bedrijven de verdienmodellen immers nog niet bewezen. Omdat groeibedrijven doorgaans bovengemiddelde koerzen hebben, kunnen ze ook grote koersdalingen ervaren als niet aan de verwachtingen wordt voldaan.
Doorgaans hebben groeibedrijven een bepaald concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde branche. Voorbeelden daarvan zijn patenten of technologie, unieke productlijnen en een loyaal klantenbestand. Als gevolg hiervan hebben ze mogelijk een aanzienlijk marktaandeel in hun respectieve bedrijfstakken. Bekende groeibedrijven zijn Tesla, Netflix en Amazon.
Wat zijn waardeaandelen?
In tegenstelling tot groeiaandelen worden waardeaandelen verhandeld tegen een prijs die lager is dan hun intrinsieke waarde. Met andere woorden, dit zijn aandelen die ondergewaardeerd zijn in vergelijking met de financiële gegevens van het bedrijf, zoals winst of inkomsten. Enkele andere kenmerken van waardeaandelen zijn:
- Lage koerswinstverhouding: aangezien waardeaandelen ondergewaardeerd zijn, hebben ze doorgaans een lage koers-winstverhouding (P/E-ratio).
- Hoog dividendrendement: over de jaren heen kregen aandeelhouders van waardeaandelen over het algemeen aanzienlijke dividenden uitgekeerd.
- Lage koers-boekwaardeverhouding (P/B-ratio): de koers-boekwaardeverhouding vergelijkt de aandelenkoers van een bedrijf met de boekwaarde. De boekwaarde is het verschil tussen de passiva en activa van het bedrijf. Waardeaandelen hebben een lage P/B-ratio, meestal lager dan 1.
- Lager risico: aangezien waardeaandelen van gevestigde bedrijven zijn met bewezen bedrijfsmodellen die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn ze doorgaans minder risicovol en volatiel in vergelijking met groeiaandelen.
Beleggingslegende Warren Buffett is een van de bekendste voorstanders van een waardebeleggingsstrategie. Aangezien waardeaandelen als goedkoop of ondergewaardeerd worden beschouwd in vergelijking met hun werkelijke waarde, verwachten waardebeleggers zoals Buffett dat de prijs van het aandeel zal gaan stijgen om op de lange termijn de intrinsieke waarde weer te reflecteren. Het is echter natuurlijk nooit gegarandeerd dat de prijzen zullen stijgen.
Waardeaandelen zijn doorgaans van volwassen bedrijven met een bescheiden winststijging in de loop van de tijd. Voorbeelden zijn Bank of America, Johnson & Johnson en Intel.
Groei of waarde?
Zowel de groei- als de waarde-beleggingsstrategie bieden voor- en nadelen. Het is belangrijk om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van uw beleggingsplan, waarbij u rekening houdt met factoren als risicotolerantie en beleggingshorizon. Het opnemen van een mix van groei- en waardeaandelen in uw portefeuille kan zorgen voor meer diversificatie en risicospreiding.
De prestaties van aandelen hangen af van veel verschillende factoren en variëren natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Om waarde- en groeiaandelen in een breder spectrum te vergelijken, vindt u hieronder de prestaties van de S&P 500 Value- en S&P 500 Growth-indices van Q1 2019 tot Q1 2021:

Zoals u kunt zien, werd de kloof tussen de prestaties van Amerikaanse groei- en waardeaandelen aanzienlijk groter vanaf het einde van Q1 2020. Volgens de Financial Times hadden waardeaandelen hun slechtste jaar ooit in 2020, vergeleken met groeiaandelen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.
Over de vraag of groeiaandelen het beter zullen blijven doen dan waardeaandelen, hebben analisten bij toonaangevende instellingen gemengde vooruitzichten. Analisten bij Blackrock zijn bijvoorbeeld van mening dat, hoewel de COVID-19 pandemie veel groeibedrijven heeft aangedreven, er al vóór de pandemie enkele trends ten gunste van groeiaandelen in het spel waren en dat deze zich voort zullen zetten. Volgens Blackrock waren winkelcentra bijvoorbeeld al in gevaar vóór de verspreiding van COVID-19, en heeft de pandemie de trend van online winkelen in een thuisblijvende wereld versneld.
Aan de andere kant staan bijvoorbeeld de analisten van T. Rowe Price. Volgens hen gingen de waardeaandelen in een opwaarste lijn na de aankondiging van de resultaten van de eerste vaccinonderzoeken. Zij zeggen dat het bestedingspatroon van consumenten is gedempt, waardoor ze hebben kunnen sparen. Zodra de verspreiding van vaccins wijdverspreid is en het leven meer genormaliseerd is, zou een opgekropte vraag naar buiten kunnen komen die bedrijven ondersteunt die hard zijn getroffen door de pandemie.
Beleggen via DEGIRO
Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.
Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.
Open een rekeningDe informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds dit artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Financial Times, Investopedia, Motley Fool, Harvard Business Review, S&P Global, Corporate Finance Institute, Blackrock, T. Rowe Price