Overzicht van groeiaandelen en waardeaandelen, hun prestaties, vooruitzichten van analisten en beleggen bij DEGIRO.

Het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen

Groeiaandelen presteerden de afgelopen jaren beter dan waardeaandelen en de kloof tussen de prestaties van de twee is aanzienlijk groter geworden gedurende de COVID-19 pandemie. Sommige analisten zijn echter van mening dat waardeaandelen binnenkort een comeback zullen maken.

In dit artikel leggen wij uit wat groei- en waardeaandelen zijn en bespreken we hun prestaties en verschillende vooruitzichten.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt. Daarnaast hebben groeiaandelen een aantal andere gemeenschappelijke kenmerken:

  • Hoge koers-winstverhouding (P/E-ratio): de koers-winstverhouding meet de aandelenkoers van een bedrijf in verhouding tot de winst per aandeel (EPS of Earnings per Share). Een hoge koers-winstverhouding betekent dat de aandelen tegen hoge prijzen worden verhandeld terwijl een bedrijf weinig of geen inkomsten heeft. In het geval van groeiaandelen wordt verwacht dat de winst in de toekomst zal stijgen. Meer informatie over en de formule voor koers-winstverhouding vindt u hier.
  • Geen dividenden: groeiaandelen keren doorgaans geen dividend uit, omdat de winst terug het bedrijf in gaat als investering om de groei te versnellen.
  • Hogere volatiliteit: groeiaandelen kunnen volatieler zijn dan de bredere markt.
  • Hoger risico: er is potentie voor hoge rendementen, maar tegelijkertijd kan er een grote mate van onzekerheid bestaan ​​rond groeibedrijven. Soms zijn van deze bedrijven de verdienmodellen immers nog niet bewezen. Omdat groeibedrijven doorgaans bovengemiddelde koerzen hebben, kunnen ze ook grote koersdalingen ervaren als niet aan de verwachtingen wordt voldaan.

Doorgaans hebben groeibedrijven een bepaald concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde branche. Voorbeelden daarvan zijn patenten of technologie, unieke productlijnen en een loyaal klantenbestand. Als gevolg hiervan hebben ze mogelijk een aanzienlijk marktaandeel in hun respectieve bedrijfstakken. Bekende groeibedrijven zijn Tesla, Netflix en Amazon.

Wat zijn waardeaandelen?

In tegenstelling tot groeiaandelen worden waardeaandelen verhandeld tegen een prijs die lager is dan hun intrinsieke waarde. Met andere woorden, dit zijn aandelen die ondergewaardeerd zijn in vergelijking met de financiële gegevens van het bedrijf, zoals winst of inkomsten. Enkele andere kenmerken van waardeaandelen zijn:

  • Lage koerswinstverhouding: aangezien waardeaandelen ondergewaardeerd zijn, hebben ze doorgaans een lage koers-winstverhouding (P/E-ratio).
  • Hoog dividendrendement: over de jaren heen kregen aandeelhouders van waardeaandelen over het algemeen aanzienlijke dividenden uitgekeerd.
  • Lage koers-boekwaardeverhouding (P/B-ratio): de koers-boekwaardeverhouding vergelijkt de aandelenkoers van een bedrijf met de boekwaarde. De boekwaarde is het verschil tussen de passiva en activa van het bedrijf. Waardeaandelen hebben een lage P/B-ratio, meestal lager dan 1.
  • Lager risico: aangezien waardeaandelen van gevestigde bedrijven zijn met bewezen bedrijfsmodellen die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn ze doorgaans minder risicovol en volatiel in vergelijking met groeiaandelen.

Beleggingslegende Warren Buffett is een van de bekendste voorstanders van een waardebeleggingsstrategie. Aangezien waardeaandelen als goedkoop of ondergewaardeerd worden beschouwd in vergelijking met hun werkelijke waarde, verwachten waardebeleggers zoals Buffett dat de prijs van het aandeel zal gaan stijgen om op de lange termijn de intrinsieke waarde weer te reflecteren. Het is echter natuurlijk nooit gegarandeerd dat de prijzen zullen stijgen.

Waardeaandelen zijn doorgaans van volwassen bedrijven met een bescheiden winststijging in de loop van de tijd. Voorbeelden zijn Bank of America, Johnson & Johnson en Intel.

Groei of waarde?

Zowel de groei- als de waarde-beleggingsstrategie bieden voor- en nadelen. Het is belangrijk om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van uw beleggingsplan, waarbij u rekening houdt met factoren als risicotolerantie en beleggingshorizon. Het opnemen van een mix van groei- en waardeaandelen in uw portefeuille kan zorgen voor meer diversificatie en risicospreiding.

De prestaties van aandelen hangen af van veel verschillende factoren en variëren natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Om waarde- en groeiaandelen in een breder spectrum te vergelijken, vindt u hieronder de prestaties van de S&P 500 Value- en S&P 500 Growth-indices van Q1 2019 tot Q1 2021:

Grafiek van de prestaties van de S&P 500 Value-index en de S&P 500 Growth-index.

Zoals u kunt zien, werd de kloof tussen de prestaties van Amerikaanse groei- en waardeaandelen aanzienlijk groter vanaf het einde van Q1 2020. Volgens de Financial Times hadden waardeaandelen hun slechtste jaar ooit in 2020, vergeleken met groeiaandelen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.

Over de vraag of groeiaandelen het beter zullen blijven doen dan waardeaandelen, hebben analisten bij toonaangevende instellingen gemengde vooruitzichten. Analisten bij Blackrock zijn bijvoorbeeld van mening dat, hoewel de COVID-19 pandemie veel groeibedrijven heeft aangedreven, er al vóór de pandemie enkele trends ten gunste van groeiaandelen in het spel waren en dat deze zich voort zullen zetten. Volgens Blackrock waren winkelcentra bijvoorbeeld al in gevaar vóór de verspreiding van COVID-19, en heeft de pandemie de trend van online winkelen in een thuisblijvende wereld versneld.

Aan de andere kant staan bijvoorbeeld de analisten van T. Rowe Price. Volgens hen gingen de waardeaandelen in een opwaarste lijn na de aankondiging van de resultaten van de eerste vaccinonderzoeken. Zij zeggen dat het bestedingspatroon van consumenten is gedempt, waardoor ze hebben kunnen sparen. Zodra de verspreiding van vaccins wijdverspreid is en het leven meer genormaliseerd is, zou een opgekropte vraag naar buiten kunnen komen die bedrijven ondersteunt die hard zijn getroffen door de pandemie.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds dit artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Financial Times, Investopedia, Motley Fool, Harvard Business Review, S&P Global, Corporate Finance Institute, Blackrock, T. Rowe Price

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.