Overzicht van enkele langverwachte IPO’s van 2022, waaronder Reddit.

Langverwachte IPO's van 2022

2021 was een recordjaar voor beursgangen(IPO's), zowel in aantal als in opbrengsten. Enkele grote namen die vorig jaar naar de beurs gingen zijn Coinbase, Rivian, Bumble, Roblox en GitLab. Ook van 2022 wordt nu al voorspeld dat het weer een groot jaar gaat zijn voor de IPO-markt, met bekende bedrijven die al een aanvraag hebben ingediend om naar de beurs te gaan en anderen waar geruchten over gaan. Dit biedt overigens geen garantie. Zelfs wanneer een bedrijf dicht bij een beursgang is, kan het nog steeds besluiten om niet door te zetten.

Lees meer over enkele langverwachte IPO’s van 2022. We hebben ze voor u op een rijtje gezet (in willekeurige volgorde).

Reddit

In de afgelopen twee jaar heeft Reddit regelmatig de krantenkoppen gehaald omdat gebruikers via zijn forums, de zogenaamde ‘subreddits’, een significante impact hebben gehad op de aandelenmarkt. Vooral de subreddit WallStreetBets heeft bijgedragen aan het ontstaan en de popularisering van bepaalde meme-aandelen, zoals GameStop en AMC. Reddit is een platform dat bestaat uit een enorme verzameling forums waar gebruikers onder andere tekstberichten, links en afbeeldingen kunnen bekijken en delen.

Reddit werkt momenteel samen met Morgan Stanley en Goldman Sachs voor de beursgang, die al in maart zou kunnen plaatsvinden. In de laatste financieringsronde, afgelopen zomer, werd het bedrijf gewaardeerd op $10 miljard. Bij de IPO zou het gewaardeerd kunnen worden op maar liefst $15 miljard.

WeTransfer

Update: Op 21/01/21 heeft WeRock NV zijn IPO geannuleerd, vanwege volatiliteit in de markt. Er is niet bekendgemaakt of het bedrijf de beursgang in een later stadium zal voortzetten.

Begin januari kondigde WeRock NV, dat eigenaar is van het file-sharing platform WeTransfer, aan dat het streeft naar een beursgang op Euronext Amsterdam. Het bedrijf biedt productiviteitstools aan die software-as-a-service (SaaS) combineren met premium reclame. Voorbeelden hiervan zijn onder andere WeTransfer, Collect, Paper, Paste en WeTransfer Advertising. WeRock NV geeft aan een gebruikersbestand van 87 miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben (september 2021).

Bij de beursgang van WeRock NV zal het bedrijf worden omgedoopt tot The Creative Productivity Group. Het bedrijf wil €160 miljoen ophalen met nieuwe aandelen en een secundaire emissie van bestaande aandelen die in handen zijn van enkele huidige aandeelhouders. Op het moment van schrijven is er nog geen datum vastgesteld voor de beursgang.

Instacart

Instacart is een Amerikaanse dienst voor het bezorgen en afhalen van boodschappen. Instacart is steeds populairder geworden naarmate meer consumenten zijn overgestapt op bezorgdiensten via apps.

Het bedrijf had aanvankelijk al plannen om naar de beurs te gaan, maar besloot een beursdebuut uit te stellen tot 2022 (of mogelijk later) om de andere diensten naast voedselbezorging te versterken. In maart 2021 werd Instacart in een financieringsronde gewaardeerd op $39 miljard.

Chime

Chime Financial Inc. is een fintechbedrijf dat met haar bankdiensten traditionele banken uitdaagt. Chime rekent geen maandelijkse servicekosten, geen kosten voor rood staan en vereist geen minimumsaldo. In plaats daarvan verdient Chime geld met een deel van de transactiekosten die partner Visa aan handelaars rekent wanneer klanten hun Chime-pinpas gebruiken.

In de laatste fondsenwervingsronde in augustus 2021 haalde Chime $750 miljoen op, waarmee het bedrijf gewaardeerd werd op $25 miljard. Hoewel niets is bevestigd, gaat rond dat Chime mikt op een beursgang in maart.

Stripe

Een ander groot fintechbedrijf dat dit jaar naar de beurs zou kunnen gaan is betalingsplatform Stripe. Wanneer een klant online een betaling doet, verwerkt Stripe de betalingen met de ‘Stripe Payments’ software. Het bedrijf verdient het grootste deel van het geld aan de vergoedingen die het rekent om deze betalingen te verwerken. Stripe levert wereldwijd diensten. Grote bedrijven als Amazon, Booking.com en Deliveroo maken daar bijvoorbeeld gebruik van.

In maart 2021 haalde Stripe ongeveer $600 miljoen aan financiering op, wat een waardering van $95 miljard opleverde. Reuters meldde in juli 2021 dat Stripe advocaten had ingehuurd om te helpen met de voorbereidingen voor een beursgang. In november 2021 zei de medeoprichter echter dat Stripe 'heel gelukkig is als een privébedrijf'. De tijd zal leren of Stripe uiteindelijk in 2022 naar de beurs gaat.

Discord

Discord is een communicatie-app en -website die oorspronkelijk werd gebouwd voor de gamer community. Inmiddels wordt Discord gebruikt voor allerlei soorten gemeenschappen. Het product is gratis te gebruiken, maar biedt ook abonnementen aan. Discord steeg in populariteit tijdens de pandemie, toen mensen thuis zaten, videospelletjes speelden en online verbinding maakten.

In maart 2021 was Microsoft in gesprek met Discord om het bedrijf over te nemen voor $10 miljard. In april 2021 wees Discord het bod van $12 miljoen van Microsoft echter af en zou het zich richten op een eigen beursgang. In september 2021 werd het bedrijf gewaardeerd op $15 miljard. Hoewel een datum nog niet is vastgesteld, denken velen dat Discord ernaar zal streven om ergens in 2022 naar de beurs te gaan.

Impossible Foods

Beyond Meat concurrent Impossible Foods zou een andere grote naam kunnen zijn die dit jaar naar de beurs gaat. Impossible Foods heeft verschillende plantaardige vleesalternatieven zoals de Impossible Burger, Impossible Sausage en Impossible Chicken Nuggets in hun productaanbod. De producten van Impossible zijn verkrijgbaar in restaurants, zoals Burger King met zijn Impossible Whopper en in supermarkten in verschillende landen over de hele wereld.

Impossible Foods wordt geschat op een waarde van $7 miljard. Het is niet duidelijk wanneer ze precies naar de beurs gaan, maar CEO Pat Brown zei in november 2021 dat een beursgang 'onvermijdelijk' is.

Databricks

Databricks is een platform voor gegevensanalyse, opgericht door de makers van Apache Spark, een open-source systeem dat wordt gebruikt om big data te beheren. Databricks is een drijvende kracht geweest achter het zogenaamde 'data lakehouse'. Een data lakehouse combineert data 'lakes', grote hoeveelheden ruwe data, met data 'warehouses', structuren die de data verwerken. Databricks is actief in twaalf landen en levert diensten aan meer dan 5.000 organisaties, waaronder ABN AMRO, H&M Group en Shell.

Databricks heeft nog geen IPO-documenten ingediend, maar in de wandelgangen wordt gezegd dat het bedrijf in 2022 naar de beurs zal gaan. In augustus 2021 haalde het bedrijf $1,6 miljoen op bij een waardering van $38 miljard.

Klarna

Klarna is een Zweeds fintechbedrijf dat ‘buy now, pay later’ of kortweg ‘BNPL’ diensten aanbiedt. BNPL is een vorm van kortetermijnfinanciering waarmee consumenten nu een aankoop kunnen doen en deze later en/of in termijnen kunnen betalen. In een eerder artikel van ons kunt u meer lezen over BNPL. Klarna meldt dat het wereldwijd 90 miljoen actieve gebruikers heeft en dat 250.000 handelaren gebruikmaken van zijn diensten.

In juni 2021 haalde Klarna $639 miljoen op, waarmee het gewaardeerd werd op $45,6 miljard. Daarmee is Klarna de hoogst gewaardeerde private fintech in Europa en de vierde wereldwijd (volgens CB Insights). CEO Sebastian Siemiatkowski zei vorig jaar dat Klarna op dat moment niet werkte aan een beursgang, maar dat mogelijk al in 2022 wel overweegt.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële producten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Forbes, Motley Fool, Investopedia, Reuters, Chime, Stripe, Databricks, S&P Global, CB Insights, WeTransfer

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.