Overzicht van de grootste bedrijven ter wereld

De top vijf grootste bedrijven ter wereld

Wanneer wordt gesproken over 'het grootste bedrijf ter wereld', dan slaat dit meestal op de marktkapitalisatie (market cap). Dit is de waarde van de uitstaande aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Oftewel het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de huidige marktprijs per aandeel. Om u een indicatie te geven, alle bedrijven uit deze top vijf hebben op een bepaald moment in de eerste twee maanden van 2020 een marktkapitalisatie van boven de $1 biljoen gehad.

Leuk feitje: de bedrijven op positie 2 tot en met 5 op deze lijst zijn allemaal begonnen in een garage.

1. Saudi Aramco

De Saoedi-Arabische oliemaatschappij, Saudi Aramco, is met een waardering van 6,60 biljoen SAR (€ 1.62 biljoen [1]) momenteel de grootste onderneming ter wereld met betrekking tot marktkapitalisatie. Dit olie- en gasbedrijf, heeft haar hoofdkantoor in Dhahran, Saoedi-Arabië.

De oorsprong van dit bedrijf dateert uit 1930 toen een concessieovereenkomst tussen Saudi-Arabië en de Standard Oil Company of California (SOCAL) werd ondertekend. Om de overeenkomst te beheren, werd een dochteronderneming genaamd California Arabian Standard Oil Company (CASOC) opgericht. Later in de jaren tachtig werd dit de Saudi Arabian Oil Company. Na jaren van zoeken en graven vonden zij olie in de Saoedische woestijnen. Daarna groeide het bedrijf snel. In 1949 werden ongeveer 500.000 vaten olie per dag geproduceerd.

Saudi Aramco haalde vorig jaar menig voorpagina toen haar beursgang (IPO) op 11 december het record vestigde als de grootste IPO ooit. Vóór de beursgang was het bedrijf volledig in handen van de Saoedi-Arabische regering. Er was veel discussie op welke beurs het bedrijf als eerst zou noteren. Uiteindelijk is gekozen voor de beurs van Saudi-Arabië, de Tadawul. Op de tweede handelsdag stegen de aandelenkoersen met 10% en oversteeg de waardering de grens van $2 biljoen.

Om de omvang van Saudi Aramco in perspectief te brengen, de huidige marktkapitalisatie is groter dan die van Exxon Mobil (€210,79 miljard), Shell PLC (€166,77 miljard) en Chevron (€ 173,98 miljard) tezamen. Helaas is het via DEGIRO niet mogelijk om te beleggen op de Tadawul, waar Saudi Aramco staat genoteerd. Daarom is het niet mogelijk om aandelen van Saudi Aramco te kopen via DEGIRO.

2. Microsoft

Op nummer twee staat Microsoft, met een marktkapitalisatie van $1,28 biljoen (€1.18 biljoen [2]). Beroemd om zijn Windows-software en OfficeSuite, is dit bedrijf uitgegroeid tot het grootste technologiebedrijf. Vrienden Bill Gates en Paul Allen richtten het bedrijf in 1975 op nadat ze allebei hun studie hadden beëindigd. Ze begonnen met de ontwikkeling en verkoop van een BASIC-interpreter (programmeertaal) voor de Altair 8800. Dit is een microcomputer gemaakt door het Amerikaanse elektronicabedrijf MITS. Microsoft bleef groeien en ging uiteindelijk in 1986 naar de beurs. Met deze beursgang haalde ze $61 miljoen (€56.07 miljoen [2]) op.

Tegenwoordig is het bedrijf opgedeeld in drie segmenten: Productivity & Business, Intelligent Cloud en Personal Computing. Binnen deze segmenten bezit Microsoft bijvoorbeeld besturingssystemen, cloud computing-services, applicaties voor bedrijfsoplossingen, computers, tablets, gameconsoles, telefoons en videogames.

Microsoft sloeg veel computertrends over begin 2000 en vertrouwde op hun besturingssysteem genaamd Windows als een belangrijke bron van inkomsten. Onder leiding van CEO Satya Nadella begon het bedrijf in te zetten op de cloud computing-business. Met name hun service Azure, kreeg veel tijd en aandacht, hoewel het in deze markt jaren achter lag op concurrent Amazon.

In de loop van de tijd zijn de cloud computing-services van Microsoft een belangrijke bron van inkomsten geworden voor het bedrijf. Azure is niet de enige service in het Intelligent Cloud-segment van Microsoft, in combinatie met de overige diensten, besloeg dit gehele segment 32% van de totale omzet in het afgelopen kwartaal.

Naast de eigen merken heeft Microsoft met de jaren ook andere bedrijven aan haar portfolio toegevoegd. De grootste acquisitie was LinkedIn. Microsoft kocht het bedrijf in december 2016 voor $26,2 miljard (€24.08 miljard [2]). Enkele andere voorbeelden zijn Hotmail, Skype, GitHub en Minecraft.

U kunt beleggen in Microsoft (ISIN-code US5949181045) via de NASDAQ, Xetra, Börse Frankfurt en SIX Swiss Exchange.

3. Apple

Niet ver achter Microsoft staat Apple, met een marktkapitalisatie van $1,26 biljoen (€1.16 biljoen [2]). Het bedrijf werd in 1976 opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak in Californië, de Verenigde Staten. De derde oprichter, genaamd Ronald Wayne, verliet het bedrijf al snel en verkocht zijn aandelen destijds voor $800, een beslissing waar hij nu misschien wel spijt van heeft.

Het eerste product van Apple was de Apple I, een computer zonder toetsenbord en monitor. Nog voordat Apple de eerste Macintosh-computer uitbracht, was het bedrijf al beursgenoteerd. Deze beursgang vond plaats in december 1980. Hiermee werd iets meer dan $100 miljoen (€91.93 miljoen [2]) opgehaald. Pas in de vroege jaren van 2000, lanceerde Apple de nu alom bekende iMac en de iPod. In 2007 debuteerde uiteindelijk ook de iPhone.

Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit de volgende segmenten: iPhone, Mac, iPad, Wearables Home & accessoires en Services. Historisch gezien is de verkoop van iPhones goed voor meer dan de helft van de inkomsten van Apple. Voor het eerst in zeven jaar bleek dit bij het presenteren van de halfjaarcijfers van 2019 echter niet het geval: slechts 48,29% van de inkomsten van Apple waren te danken aan iPhones. Het bedrijf heeft deze verandering echter omarmd en diversifieert haar inkomstenstromen met producten zoals AirPods, Apple Card en Apple TV +.

De ISIN-code van Apple is US0378331005, aandelen zijn te verhandelen op de NASDAQ, Xetra, London Stock Exchange, Börse Frankfurt en SIX Swiss Exchange.

4. Amazon

Een marktkapitalisatie van $982,05 miljard (€902.41 miljard [2]) maakt Amazon het vierde meest waardevolle bedrijf ter wereld. Amazon werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos. Aanvankelijk was het een online boekhandel. In mei 1997 ging het bedrijf naar de beurs. Dit leverde $54 miljoen (€49.62 miljoen [2]) op. Een jaar later voegde Amazon extra productcategorieën toe aan haar aanbod. Het bedrijf zag een snelle groei. In 1999 werden in totaal 20 miljoen artikelen verzonden naar 150 landen.

Amazon is tegenwoordig één van de grootste online retailers en biedt ook een aantal andere producten en diensten aan, waaronder cloud computing-services genaamd Amazon Web Services (AWS). AWS is een grote speler op de cloudmarkt , met name in de IaaS-sector. Gartner heeft in 2018 een artikel uitgebracht dat aangeeft dat AWS verantwoordelijk is voor 47,8% van het wereldwijde marktaandeel van IaaS.

Amazon is te verhandelen op de NASDAQ, Xetra, Börse Frankfurt en Borsa Italiana onder de ISIN-code US0231351067.

5. Alphabet

Alphabet werd in januari 2020 voor het eerst kort lid van de ’$1 biljoen club’ en is met een marktkapitalisatie van $953,57 miljard (€876.24 miljard[2]), het op vier na grootste bedrijf ter wereld. Vóór 2015 stond Alphabet bekend als Google, het bedrijf besloot echter te reorganiseren onder een nieuw moederbedrijf. In 1995 ontmoetten Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin elkaar op Stanford University, waar ze begonnen te werken aan een zoekmachine genaamd Backrub. Later kreeg dit de nu bekende naam Google. Negen jaar later lanceerde Google haar IPO met een waardering van $23 miljard (€21.13 miljard [2]).

Alphabet deelt haar financiële rapporten op in twee categorieën: Google en ‘Other Bets’. Bedrijven en producten die onder de categorie Google vallen, zijn Google-dochterbedrijven zoals Google Ads, Google Cloud, Chrome, YouTube en Android. Onder ‘Other Bets’ vallen bedrijven zoals Calico, Verily, Waymo, X en CapitalG. Het overgrote deel van de inkomsten komt uit de Google-categorie. Slechts 0,4% van de inkomsten in het vierde kwartaal van 2019 bleek afkomstig uit de tweede categorie.

Alfabet wordt verhandeld op de NASDAQ onder de twee tickers GOOG en GOOGL. Aandelen die worden verhandeld onder de ticker GOOGL worden gecategoriseerd als Klasse A. GOOG-aandelen worden gecategoriseerd als Klasse C. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het stemrechten.

Overzicht van de grootste bedrijven te wereld

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, The New York Times, Saudi Aramco, Forbes, History.com, Investopedia, Gartner, Yahoo Finance

Marktkapitalisatie gemeten op: 25.02.20

Wisselkoers gemeten op: 25.02.20

[1] 1 SAR = 0.24 EUR

[2] 1 USD = 0.92 EUR

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.