Vrouw die belegt op het DEGIRO platform

Financial power to all: de opkomst van vrouwelijke beleggers

Als we onze data van de afgelopen jaren bekijken, zien we dat steeds meer vrouwen een beleggingsrekening bij ons openen. Aangezien nog steeds slechts 1 op de 5 beleggers vrouw is, is dit een positieve trend die wij willen aanmoedigen. Daarom doken we dieper in de database, wat we ontdekten willen we graag met je delen.

Belangrijkste bevindingen

  • Het aantal vrouwelijke beleggers is bij ons de afgelopen vijf jaar sneller gegroeid dan het aantal mannelijke beleggers.
  • De meerderheid van zowel onze vrouwelijke als onze mannelijke beleggers belegt liever in aandelen, maar vrouwen beleggen meer in onze ETF Kernselectie dan mannen.
  • Aandelen van elektrische voertuigen zijn populair bij vrouwen.
  • Onze vrouwelijke beleggers zijn qua handelsactiviteiten bijna net zo actief als onze mannelijke beleggers en reageren vergelijkbaar op veranderingen op de beurs.
  • Onze vrouwelijke beleggers loggen gemiddeld minder vaak in dan mannen, maar uit vijf jaar aan data blijkt dat de trend van logins tussen vrouwen en mannen sterk overeenkomt als reactie op beurssituaties.

Groei aantal vrouwelijke beleggers

Hoewel er nog ruimte is voor veel meer groei, zijn we blij om steeds meer vrouwelijke beleggers hun financiële toekomst in eigen hand te zien nemen. Het aantal vrouwelijke beleggers dat ons platform gebruikt is aanzienlijk toegenomen, en nieuwe aanmeldingen voor een DEGIRO rekening stijgen harder onder vrouwen dan onder mannen. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal vrouwen in ons klantenbestand met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage (AAGR) van 72,29% vergeleken met 51,16% voor mannen.

Voorkeur voor aandelen en ETF's

Aandelen zijn voor beide geslachten duidelijk favoriet. Van januari tot augustus 2022 belegde meer dan 60% van onze mannelijke en vrouwelijke beleggers in aandelen. Aandelen in elektrische voertuigen waren specifiek populair bij vrouwen. In de eerste tien maanden van het jaar waren Tesla en NIO de meest verhandelde aandelen door onze vrouwelijke beleggers.

We zien een verschil in voorkeur voor ETF's, met name onze ETF Kernselectie. Vrouwen die bij ons beleggen, beleggen 74% vaker in onze ETF Kernselectie dan hun mannelijke tegenhangers.

Taartdiagram met productvoorkeuren van vrouwelijke DEGIRO-klanten.

Gedrag

Om een beter inzicht te krijgen in het gedrag van onze vrouwelijke klanten, hebben we gekeken naar transactie- en loginactiviteit.

Handelsgedrag

Zoomen we in op de groep actieve en zeer actieve vrouwen en mannen, dan zien we dat vrouwen bijna net zo actief zijn als mannen in hun handelsactiviteit.

Logins

In de eerste acht maanden van 2022 logden vrouwen gemiddeld 14 keer in, tegenover 24 keer voor mannen. Interessant is dat, hoewel vrouwen minder vaak inlogden, de trend voor mannelijke en vrouwelijke beleggers vrijwel identiek is. We zien dus dat de situatie op de beurs zowel bij mannelijke als vrouwelijke beleggers invloed heeft op hoe vaak ze inloggen.

Grafiek met inloggedrag van DEGIRO-klanten.

Beleggen met DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we via de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kun je terecht op onze tarievenpagina.

Je hebt toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan je helpen je risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en jouw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kun je terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Weet dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.