Persoon die een smartphone vasthoudt die financiële gegevensgrafiek analyseert..

Zitten waarde-aandelen in de lift?

Warren Buffet, één van de grootste voorstanders van waardebeleggen, kan een glimlach waarschijnlijk niet onderdrukken. Waarde-aandelen doen het na bijna een decennium namelijk eindelijk beter dan groeiaandelen.

Waarde-aandelen halen groei in

Omdat groeiaandelen het zo lang goed hebben gedaan is het moeilijk voor te stellen dat waarde-aandelen nu zo goed presteren. Vooral opvallend als je bedenkt dat het gat tussen de twee begin 2020 zelfs nog groeide, toen de pandemie begon. The Financial Times schreef dat waarde-aandelen dat jaar het allerslechts presteerden ten opzichte van groei. In onderstaande grafiek zie je een duidelijke stijgende lijn. Zoals je kan zien doen waarde-aandelen het sinds begin dit jaar duidelijk beter dan groeiaandelen:

Grafiek van waarde-aandelen in vergelijking met groeiaandelen sinds het begin van dit jaar.

Sommige analisten denken dat dit een blijvende trend is de komende jaren. Maar er zijn ook genoeg experts die het daar niet mee eens zijn en dat groeiaandelen binnenkort weer de overhand krijgen.

Wat drijft waarde-aandelen?

Analisten verklaren de recente goede prestaties van waarde-aandelen met een aantal theorieën. Eentje is gebaseerd op rente. Als de rente laag is profiteren groeiaandelen daarvan. Geld is goedkoper en beleggers nemen meer risico, in de hoop op een hoger rendement. Als de rente stijgt, zoals nu gebeurt, hebben waarde-aandelen daar juist weer voordeel van.

Inflatie speelt hier ook een grote rol in. Over het algemeen zijn groeiaandelen activa met een langere looptijd waarvan men verwacht dat ze grotere kasstromen in de toekomst generen. In tijden van hoge inflatie gaat deze gedachte niet op. Waarde-aandelen hebben op korte termijn een stabielere kasstroom, wat ze nu voordeel geeft.

Een andere factor die verband houdt met inflatie is de waarde van prijzen. Wanneer de prijzen stijgen door inflatie, lukt het bedrijven met reële winsten (waarde-aandelen) waarschijnlijk betere om hun eigen prijzen te verhogen en winstmarges te behouden.

Een korte opfriscursus over groei- en waarde-aandelen

Als dit allemaal nieuwe termen voor je zijn leggen we het hier nog even makkelijk voor je uit:

Trait Groeiaandelen Waarde-aandelen
Eigenschappen Sterk winstgroeipotentieel, snelle groei, jongere bedrijven Stabiel inkomen, trage groei, oudere, meer gevestigde bedrijven
Waardering Hoge P/E ratios Lage P/E ratios
Markt voorbeelden Tech, Consumptiegoederen, Communicatie Financieel, Energie, Gezondheidszorg, Industrie
Bedrijfsvoorbeelden Tesla, Netflix, Amazon Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway, Proctor & Gamble
Dividend Minder vaak Vaker
Volaliteit Hoger Lager

Beleggen in groei- of waarde-aandelen?

Kiezen tussen groei- of waarde-aandelen heeft zowel voor- als nadelen. Begin beleggingsbeslissingen altijd met uw beleggingsplan in het achterhoofd en hou rekening met factoren als risicotolerantie en beleggingshorizon. Door een mix van groei- en waarde-aandelen in uw portefeuille op te nemen, kunt u het risico spreiden.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Investopedia, Visual Capitalist

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.