Een steeds populairdere manier om bedrijven naar de beurs te brengen is via een Special Purpose Acquisition Companies (SPAC’s) of, vrij vertaald, een ‘speciaal overnamebedrijf’. Mocht u niet bekend zijn met SPAC’s, wellicht heeft u wel ooit gehoord van Virgin Galactic, Nikola of DraftKings. Alle drie bedrijven die via de SPAC-route naar de beurs zijn gegaan.
In dit artikel geven wij u achtergrondinformatie over SPAC’s en bespreken wij hoeveel deze producten in populariteit hebben gewonnen afgelopen jaren.
Wat is een SPAC?
SPAC’s zijn bedrijven die een beursnotering gebruiken om kapitaal op te halen om hiermee bestaande bedrijven over te nemen of te fuseren. Ze staan ook bekend als ‘blank check companies’ of ‘blanco cheque bedrijven’ omdat ze vaak geen gedefinieerd overnamedoel hebben wanneer ze worden opgezet. Bij de beursgang (IPO) van een SPAC weten investeerders daarom ook niet in welk bedrijf zij uiteindelijk beleggen. SPAC’s hebben ook geen bestaande bedrijfsactiviteiten op de dag van hun beursgang.
Hoe werkt een SPAC?
Een SPAC haalt geld op door middel van een beursgang waarin aandelen en warrants van de SPAC. Deze aandelen en warrants worden gebundeld en verkocht als eenheid. Voor kost één zo’n eenheid $10. Volgend op de IPO splitsen de units in aandelen en warrants die kunnen worden verhandeld op de markt.
De opbrengsten van de beursgang worden aangehouden in een trust en later gebruikt voor een overname. Doorgaans heeft een SPAC twee jaar nodig voor een complete overname. Is de overname niet afgerond binnen het vooraf gegeven tijdsschema? Dan worden de activa in de trust geliquideerd en teruggegeven aan de aandeelhouders.
In het geval dat een beleggers niet achter de overname staat, dan is het mogelijk om de aangekochte aandelen te verkopen. De warrants blijven in zo’n geval wel behouden. In het geval dat de overname beter uitpakt dan de uitgestapte belegger verwachtte, dan kan hij/zij weer aandelen kopen door de warrants in te ruilen. Hier is doorgaans de vaste prijs per aandeel van $11.50 voor bepaald. Dit kan verleidelijk zijn voor diegenen die geloven dat de aandelenprijzen van het uiteindelijke bedrijf na de beursgang van het bedrijf dat de SPAC overneemt zullen stijgen.
Na de overname, past de SPAC vaak haar naam en symbool aan om zo ook het overgenomen bedrijf reflecteren. De voorwaarden van de warrants blijven over het algemeen gelijk.
In vergelijking met traditionele IPO’s, is overgenomen worden door, of fuseren met, een SPAC over het algemeen een efficiëntere manier om naar de beurs te gaan wat betreft kosten en tijd. Het traditionele beursgang-proces kan maanden duren waar het SPAC -proces gemiddeld enkele weken duurt.
Voorbeeld van een SPAC
We gebruiken het voorbeeld van Virgin Galactic om het begrip ‘SPAC’ verder uit te leggen en te laten zien hoe het precies werkt.
In 2017 werd een lege vennootschap (shell company) genaamt Social Capital Hedosophia (SCH) verhandelbaar onder de ticker IPOA. In juli 2019 maakte Virgin Galactic bekend dat het zou fuseren met SCH waarbij SCH 49% van de aandelen van Virgin Galactic zou overnemen, wat resulteerde in een bedrijf genaamd Virgin Galactic Holdings. Deze transitie werd in oktober 2020 afgerond. Aandelen, eenheden en warrants van Virgin Galactic Holdings werden verhandelbaar onder de respectievelijke tickers ‘SPCE’, ‘SPCE.U’ en ‘SPCE WS’. (In maart 2020 maakte Virgin Galactic bekend dat het de uitstaande warrants zou aflossen. Daarom is het nu enkel mogelijk om aandelen van Virgin Galactic te verhandelen.)
Hoe hebben SPAC’s aan populariteit gewonnen?
De eerste beursnotering van een SPAC dateert al uit 1993. Recentelijk is dit pas echt opgepikt door het grote publiek. Volgens Bloomberg hebben SPAC’s sinds het begin van dit jaar tot eind september al $41 miljard opgehaald op de financiële markten. Om dit getal in perspectief te plaatsen, dat is meer dan de afgelopen tien jaar bij elkaar. Van deze $41 miljard is ongeveer $29 miljard opgehaald sinds 1 juli. Bloomberg merkte ook op dat SPAC’s instonden voor ongeveer 40% van het IPO-volume van dit jaar.

Beleggen via DEGIRO
Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.
Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Bloomberg, Investopedia, Financial Times, Wall Street Journal, Business Insider