Overzicht van de halfgeleiderindustrie, het huidige tekort en de grootste bedrijven in deze industrie.

Het wereldwijde halfgeleidertekort

Halfgeleiders, ook wel geïntegreerde schakelingen, microchips of chips genoemd, maken deel uit van ons dagelijks leven. Ze zijn de aandrijvingskracht achter geavanceerde technologieën in onder andere de gezondheidszorg, communicatie, transport en militaire systemen. Of u dit artikel nu leest op een smartphone, laptop, tablet of pc, er zijn halfgeleiders bij betrokken.

Sinds vorig jaar kampt de wereld met een tekort aan deze chips. In dit artikel geven wij eerst achtergrondinformatie over halfgeleiders, daarna gaan wij in op het tekort eraan en de gevolgen daarvan. Daarnaast vertellen wij u over de bedrijven aan de top van deze branche en hoe u daar via ons platform in kunt beleggen.

Wat zijn halfgeleiders?

Halfgeleiders zijn materialen met elektrische eigenschappen tussen die van geleiders (bijvoorbeeld koper) en isolatoren (bijvoorbeeld rubber). Dit maakt dat ze elektrische stromen kunnen reguleren. Halfgeleiderapparaten worden onder andere gebruikt om te schakelen, signalen te versterken en energie om te zetten.

Het meest voorkomende halfgeleidermateriaal is silicium (‘silicon’ in het Engels). Silicon Valley, het epicentrum van innovatieve technologiebedrijven in de VS, dankt zijn naam dan ook aan het aantal halfgeleider- en computergerelateerde bedrijven in het gebied.

Hoewel de chips klein van formaat zijn, zijn ze het brein van moderne elektrische apparaten. Smartphones, computers, led-lampen, medische apparatuur en auto's zijn bijvoorbeeld allemaal afhankelijk van halfgeleiders om te functioneren. Een auto alleen al heeft ongeveer honderd chips, die alle systemen binnen de auto (denk aan remsystemen, stuurinrichting, displays, airbags en bijvoorbeeld ruitenwissers) draaiende houden.

De halfgeleiderindustrie verklaard

Binnen de halfgeleiderindustrie heerst veel concurrentie, waarbij een handvol bedrijven domineren. Chipfabrieken kosten miljarden om te bouwen en te voorzien van de juiste materialen. Om de chips continu te verbeteren zijn grote budgetten nodig voor onderzoek en ontwikkeling. Hierdoor kunnen chips steeds kleiner, goedkoper en sneller worden.

Sommige bedrijven zijn van begin tot eind bij het productieproces betrokken. Anderen besteden echter een deel van het proces uit, zoals het ontwerpen of testen. Bedrijven die zich richten op de productie van halfgeleiders worden gieterijen genoemd, zoals de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

De winstmarges zijn in dit geval klein en bovendien moeten bedrijven 24/7 actief zijn om hun investering terug te verdienen. Ook moeten ze ‘yields’ (het aantal werkende chips per batch) van 80-90% behouden om concurrerend te zijn, wat jarenlange ervaring vereist. Daarnaast duurt het proces behoorlijk lang. Het kan tot wel een half jaar duren om een chip voor een consument te maken.

De halfgeleiderindustrie is zeer cyclisch en reageert op bewegingen uit vraag en aanbod. In economisch goede tijden, neemt de vraag naar chipproducten toe en hebben chipmakers vaak moeite om de vraag bij te houden. Dan kunnen de prijzen stijgen. Aan de andere kant, wanneer de omstandigheden minder gunstig zijn, kan er juist een overschot ontstaan en kunnen de prijzen dalen.

Waarom is er een chiptekort?

Het huidige tekort aan halfgeleiders is wereldwijd en de COVID-19-pandemie heeft hieraan bijgedragen. De bevoorrading werden verstoord als gevolg van thuiswerken en capaciteitsbeperkingen door veiligheidsmaatregelen. Het consumentengedrag veranderde en de vraag naar elektronische apparaten, zoals laptops, monitoren en spelsystemen, nam toe. Elektronische bedrijven begonnen daarom grotere bestellingen te plaatsen en chipsvoorraden aan te leggen om aan de vraag te voldoen. Autobedrijven bestelden in eerste instantie minder chips, maar bleken onderschat te hebben hoe snel de autoverkopen terugkeerden.

COVID-19 is echter niet de enige oorzaak van het tekort aan chips. Zelfs vóór de pandemie zorgde nieuwe technologie, zoals apparatuur met 5G, voor een toename van de vraag naar halfgeleiders. Ook de handelsoorlog tussen de VS en China had zijn weerslag. Zo verbood de regering van Trump op een gegeven moment Amerikaanse bedrijven om te verkopen aan Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), een Chinees bedrijf dat gedeeltelijk eigendom is van de Chinese overheid en ongeveer 10% van 's werelds chips produceert.

Implicaties van het chiptekort

Een aanzienlijk aantal bedrijven in de auto-industrie heeft de impact van het tekort aan halfgeleiders al gevoeld. Zo hebben toonaangevende autofabrikanten, zoals General Motors, Ford, Daimler, Nissan, Honda, Volkswagen, NIO en Fiat Chrysler, de productie moeten onderbreken of verminderen. Volgens Bloomberg zou de autoindustrie in 2021 tot €50 miljard aan omzet kunnen verliezen als gevolg van chiptekorten.

Ook bedrijven in andere bedrijfstakken hebben de gevolgen ervan ondervonden. Samsung, één van de grootste producenten van halfgeleiders en consumentenelektronica, zei bijvoorbeeld dat het mogelijk de lancering van een nieuwe Galaxy Note-smartphone vertraagt vanwege het gebrek aan beschikbare halfgeleiders. Apple waarschuwde in november ook dat het te kampen had met een tekort aan chips voor de nieuwste iPhone.

Om aan de toegenomen vraag te voldoen, voeren halfgeleiderbedrijven hun productie op. Bloomberg zei echter dat het tekort meerdere kwartalen of zelfs tot 2022 zou kunnen duren.

Met betrekking tot aandelenkoersen meldde Bloomberg dat de impact op het tekort verschilt tussen bedrijven en ook tussen bedrijfstakken. Wanneer we specifiek inzoomen op chipaandelen, zien we dat ze tot dusver dit jaar zowel de S&P 500 (de index met de 500 grootste bedrijven op Amerikaanse beurzen) als de S&P 500 InformationTechnology (een index met bedrijven binnen de S&P 500 in de technologiesector) hebben overtroffen. Sommige analisten hebben echter aangegeven dat er bezorgdheid bestaat dat de halfgeleidercyclus binnenkort een hoogtepunt zal bereiken, waarna de vraag weer zal afnemen.

Marktleiders in de halfgeleiderindustrie

De halfgeleiderfabrikanten met de hoogste omzet zijn Amerikaanse of Aziatische bedrijven:

De topfabrikanten van halfgeleiders zijn Amerikaanse of Aziatische bedrijven, waarbij Intel qua omzet aan de top staat.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Reuters, The Washington Post, Harvard Business Review, South China Morning Post, Investopedia, Investor’s Business Daily, Barron’s, Forbes, Volkswagen, Intel, Semiconductor Industry Association, AMD

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.