Overzicht van bedrijven die in de eerste helft van 2020 de meeste marktkapitalisatie hebben behaald of verloren tijdens de coronaviruspandemie.

Top-3 winnaars en verliezers

De COVID-19-pandemie heeft de financiële markten op ongekende wijze opgeschud en bedrijven en sectoren op ongekende manieren getroffen. Tijdens de volatiele markten in de eerste helft van 2020 stegen grote technologiebedrijven het meest in marktkapitalisatie, bedrijven uit de olie- en financiële industrie zagen de grootste daling. Wij bespreken de grootste winnaars en verliezers op het gebied van marktkapitalisatie tussen 1 januari 2020 en 17 juni 2020.

Marktkapitalisatie winnaars

De Financial Times bracht in juni 2020 een rapport uit waarin honderd bedrijven werden vermeld met de meeste toegevoegde waarde tussen 1 januari 2020 en 17 juni 2020. Daarvan presteerden bedrijven in de technologiesector collectief beter dan de andere. Dit zijn de grootste winnaars:

1. Amazon

Amazon was de ultieme winnaar en voegde in iets meer dan zes maanden ongeveer $401,1 miljard toe aan zijn waardering, met een prijsstijging van 42,92%.

Tijdens de eerste helft van het jaar werden over de hele wereld lock-downmaatregelen en reisbeperkingen ingevoerd, waardoor velen gedwongen werden om meer te vertrouwen op het online bestellen van goederen. De vraag naar producten op Amazon groeide naarmate fysieke winkels sloten en de gezondheidsproblemen toenamen. Om de bestellingen bij te houden en klanten te voorzien van benodigdheden terwijl ze thuis waren, kondigde Amazon in maart 2020 aan dat het tijdelijk alleen essentiële benodigdheden een plekje zou geven in het magazijn. Zelfs met dergelijke beperkingen aan het einde van het eerste kwartaal, steeg de netto-omzet met 26% op jaarbasis.

Amazon onthulde eind 2020 dat het ongeveer $4 miljard zou investeren in COVID-19-gerelateerde initiatieven. Dit slaat bijvoorbeeld op het verminderen van risico's voor medewerkers en het verbeteren van de distributie om producten veilig bij klanten te krijgen.

2. Microsoft

Microsoft staat op nummer twee. De aandelenkoersen van de technologiegigant stegen met 23,17% in het eerdergenoemde tijdsbestek, wat resulteerde in een toevoeging van ongeveer $269,9 miljard aan de marktkapitalisatie.

Microsoft heeft een uitgebreid portfolio van producten en diensten, waarvan sommige het uitzonderlijk goed hebben gedaan tijdens de corona-pandemie. In juni 2020 communiceerde Microsoft dat al haar clouddiensten, met name Azure, Microsoft Teams, Windows Virtual Desktop en Xbox live, ongeëvenaard in trek waren. Vanwege de aanzienlijke groei in online winkels kondigde Microsoft eind juni 2020 aan dat het al zijn fysieke winkels definitief zal sluiten. Microsoft is een van de vele bedrijven die strategieën haar heeft moeten heroverwegen om competitief te blijven in een post-COVID-19-wereld.

3. Apple

Op een respectabele derde plaats staat Apple. Het bedrijf voegde $219,1 miljard toe aan haar marktkapitalisatie en de aandelenkoersen stegen vanaf het begin van het jaar tot 17 juni 2020 met 19,73%.

In het eerste kwartaal rapporteerde het bedrijf een omzetgroei van 1%. Dit overtrof de schattingen van analisten aangezien alle winkels op een gegeven moment werden gesloten. Apple gaf aan dat eind maart en begin april 2020 een 'zeer depressieve' periode was, maar dat in de tweede helft van april verbeteringen te zien waren. Voor het eerst in meer dan tien jaar, communiceerde Apple geen prognose.

Één van de onderdelen van Apple die het goed heeft gedaan tijdens de pandemie is de App Store. In april 2020 genereerde de App Store een netto-omzet van $1,7 miljard, 31% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Amazon was de grootste winnaar en Saudi Aramco was de grootste verliezer in iets meer dan de eerste helft van 2020.

Marktkapitalisatie verliezers

Voor een aantal bedrijven had de pandemie positieve gevolgen, maar veel bedrijven en sectoren hebben hieraan juist nadelige gevolgen ondervonden. Een Financial Times-rapport onthulde 25 bedrijven die vanaf het begin van het jaar tot 18 juni 2020 het meest hebben geleden op het gebied van marktkapitalisatie. 18 van deze bedrijven bevinden zich in de financiële of energiesector. Uit deze informatie hebben wij gekeken naar marktkapitalisatiewaarden van 1 januari 2020 tot 17 juni 2020 om vergelijking met de winnaars te kunnen maken. Hieronder de grootste verliezers van deze periode:

1. Saudi Aramco

Saudi Aramco is het grootste bedrijf ter wereld en ook de grootste verliezer, met een verlies van $140,1 miljard aan marktkapitalisatie. De aandelenkoersen zijn in deze periode met 7,38% gedaald.

De olieproducerende gigant rapporteerde in het eerste kwartaal van 2020 een winstdaling van 25% op jaarbasis. Zelfs met dalende winsten heeft Saudi Aramco geen plannen aangekondigd om zijn dividend te verlagen. Andere oliemaatschappijen, waaronder Royal Dutch Shell, hebben die stap wel gezet om kapitaal te besparen. Het bedrijf gaf aan dat het op andere vlakken bezuinigingen heeft doorgevoerd. Daarnaast kondigde het bedrijf aan te voorspellen dat de vraag naar energie zich zal herstellen naarmate de economieën bijtrekken.

Zoals u wellicht weet, werden de olieprijzen eerder dit jaar zwaar getroffen als gevolg van COVID-19 en belandde de future prijzen in april 2020 zelfs in een negatief gebied. Eind maart en begin april 2020 daalde de wereldwijde vraag met ongeveer 30%. In juni 2020 meldde Bloomberg echter dat het verbruik is gestegen en momenteel 10-15% onder het normale niveau ligt. De olieprijzen zijn ook weer op niveau. In de lijn der verwachting ligt dat ze het beste kwartaal sinds 1990 zullen behalen.

2. JPMorgan Chase & Co.

JPMorgan Chase & Co. staat op de tweede plaats vanwege het verlies van $139,4 miljard aan marktkapitalisatie. In desbetreffende periode daalden de aandelenkoersen van de grootste Amerikaanse bank met 28,64%.

De winst van JP Morgan in het eerste kwartaal was 69% lager dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. In zes jaar tijd heeft het bedrijf niet zo laag gestaan. De daling was gedeeltelijk het gevolg van de $6,8 miljard die het bedrijf additioneel uitgaf aan voorzieningen voor verliezen op leningen. JPMorgan haalde aan dat de extra reserves het economische klimaat weerspiegelen dat wordt veroorzaakt door de gevolgen van COVID-19 en de druk op de olieprijzen.

Hoewel de netto-inkomsten in het eerste kwartaal daalden, profiteerde de handelssector van de bank van de volatiliteit op de markten in deze periode. Opbrengsten uit deze tak waren het hoogst met $7,2 miljard, een stijging van 32% ten opzichte van het jaar ervoor.

CEO Jamie Dimon zei eerder dit jaar in zijn brief aan de aandeelhouders dat de bank mogelijk haar dividend zou kunnen verlagen in het geval dat de coronacrisis verergert. De betalingen voor het derde kwartaal zijn op het moment van schrijven echter niet gewijzigd.

3. Wells Fargo

Wells Fargo staat op de derde plaats omdat het $115,0 miljard aan marktkapitalisatie verloor. Dit is de grootste daling onder de grootste verliezers. De aandelenkoersen van deze bank daalde met 48,98%.

De resultaten van het eerste kwartaal toonden een daling van 89% van het nettoresultaat. Net als JPMorgan heeft de bank extra reserves voor slechte leningen. Wells Fargo wees $4 miljard toe aan voorzieningen voor verliezen op leningen. Dit is vijf keer zo veel als het jaar ervoor en het hoogste bedrag in tien jaar.

In 2016 werd Wells Fargo beschuldigd van fraude als gevolg van het creëren van miljoenen frauduleuze klantaccounts zonder hun toestemming. Als gevolg hiervan moest de bank in februari 2020 een boete van $3 miljard betalen. Bovendien moest Wells Fargo activa beperken tot het niveau van eind 2017, waardoor de groei werd beperkt. In april 2020 heeft de Fed deze beperkingen echter tijdelijk aangepast om Wells Fargo in staat te stellen kleine bedrijven die door de pandemie zijn getroffen, te helpen door de kredietverlening uit te breiden.

In tegenstelling tot sommige concurrenten, waaronder JPMorgan, heeft Wells Fargo haar dividend niet kunnen handhaven. Het bedrijf kondigde eind juni 2020 aan dat het de dividenduitkeringen zou verlagen. De omvang van de korting wordt medio juli 2020 bekend gemaakt.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Amazon, Reuters, Forbes, SensorTower, Apple, JPMorgan, Saudi Aramco, Forbes

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.