Zelf fiscaal voordelig beleggen voor uw pensioen.

Zelf beleggen voor uw pensioen

Besluit u te gaan beleggen om een aanvullend pensioen op te bouwen, dan kan dit bij meerdere partijen. Helaas laten de meeste van deze partijen u enkel in een beperkte selectie van vaak dure huisfondsen beleggen. Wij vinden dat dit anders moet. Wij zijn geen pensioenaanbieder, maar geven u de mogelijkheid om via een fiscaal gefaciliteerde beleggingsrekening zelf te bepalen hoe u uw pensioen wilt opbouwen. Zo kunt u beleggen in aandelen, obligaties, trackers en meer dan 700 beleggingsfondsen. Ook krijgt u direct toegang tot meer dan 50 beurzen, verspreid over 30 verschillende landen. Wij leggen u in dit artikel uit hoe u fiscaal vriendelijk kunt beleggen voor uw pensioen en welke regels daaraan zijn verbonden. We geven antwoorden op vragen als, voor welke situatie is dit het meest passend? En, wat zijn belangrijke concepten om rekening mee te houden?

Hoe werkt het?

Wanneer u een pensioenrekening bij DEGIRO opent, gebruikt u hetzelfde platform als bij onze reguliere beleggingsrekening. Het grote verschil zit hem in het feit dat het niet is toegestaan om voor uw pensioengerechtigde leeftijd geld op te nemen van uw pensioenrekening. Het gaat dus om een geblokkeerde beleggingsrekening (lijfrenterekening). Hiermee kunt u zelfstandig beleggen om kapitaal op te bouwen voor uw lijfrente. Op uw pensioenleeftijd koopt u vervolgens met het eindkapitaal een inkomen bij een aanbieder naar keuze.

Om fiscaal voordelig te kunnen beleggen voor uw pensioen, is het belangrijk dat u weet wat uw beschikbare jaarruimte is. Dit is het bedrag dat u van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk te sparen of beleggen als aanvulling op uw pensioen. Per kalenderjaar wordt bepaald wat dit bedrag is. Via deze tool berekent u gemakkelijk wat dit bedrag voor u is. Valt uw gestorte bedrag binnen de jaarruimte, dan betaalt u hier geen vermogensrendementheffing (box 3) over. Daarnaast stelt u hiermee de inkomstenbelasting (box 1) uit naar de toekomst.

Voordat u begint met fiscaal vriendelijk beleggen voor uw pensioen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de spelregels die de belastingdienst hanteert. Zo kan de fiscale behandeling per individu verschillen en is het mogelijk dat fiscale regels in de toekomst kunnen wijzigen. Hieronder de belangrijkste spelregels:

Voor wie is een pensioenrekening geschikt?

Aanvulling op uw pensioen

Heeft u wel een inkomen maar bouwt u niet over uw volledige inkomen een pensioen op? Denk hierbij aan inkomen uit loondienst, winst uit onderneming of bijvoorbeeld resultaat uit overige werkzaamheden. Dan kan zelf beleggen ter aanvulling op dit pensioentekort voordelig zijn.

Pensioenopbouw voor zzp’ers

Echt pensioen opbouwen in de tweede pijler, dus via een werkgever, dat kan als zzp’er niet. Tenzij u eerder opgebouwt pensioen heeft, van voordat u een zzp’er werd, dat u kunt voortzetten. Een andere mogelijkheid om pensioen op te bouwen als zzp’er, is via een zogehete lijfrenterekening. Hiermee bouwt u in de derde pijler fiscaal voordelig een bedrag op voor later.

Naast sparen ook beleggen

Wilt u naast sparen voor uw pensioen ook beleggen? Dan kan de DEGIRO pensioenrekening voor u de oplossing bieden. DEGIRO is geen pensioenaanbieder, maar laat u via een fiscaal gefaciliteerde beleggingsrekening zelf bepalen hoe u voor een aanvulling op uw pensioen belegt.

Belangrijke concepten

Wanneer u gaat beleggen voor uw pensioen, is het belangrijk om na te denken over uw strategie. Sta bijvoorbeeld stil bij de vraag of uw pensioenportefeuille voldoende is gediversifieerd? Spreiden kan het risico van uw portefeuille namelijk aanzienlijk verminderen. Dit komt omdat de winst van het ene bedrijf, verliezen van de andere kan goedmaken in een goed gespreide portefeuille. Lees hier meer over spreiding.

Bij pensioenbeleggen is de kans groot dat u over een lange termijn zult beleggen. De impact daarvan op uw resultaten, en hoe daar mee om kunt gaan leest u hier. Door op een rijtje te zetten waar u in wil gaan beleggen en voor hoelang u dit wilt doen, kunt u een stuk beter inschatten hoeveel risico verantwoord is.

Bent u klaar om te beginnen? Open dan eenvoudig een gratis rekening op onze pensioenpagina.

Open pensioenrekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.