We kijken naar de zilverprijsverwachtingen en manieren om te beleggen in dit edelmetaal.

Zilverprijsverwachtingen en manieren om in zilver te beleggen

Heeft u er ooit aan gedacht om in zilver te beleggen? In dit artikel bespreken wij wat zilver is, waarvoor het wordt gebruikt, factoren die van invloed zijn op de prijzen, de goud-zilverratio en verschillende prijsvoorspellingen. Ook bespreken we enkele veelvoorkomende manieren om in deze grondstof te beleggen en hoe u dit via DEGIRO kunt doen.

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Zilver is een sterk geleidend edelmetaal dat voor een variëteit aan mogelijkheden kan worden ingezet. Zo kan het bijvoorbeeld in de vorm van munten worden gegoten, of worden gebruikt voor sieraden en zilverwerk. In vergelijking met andere edelmetalen zoals goud, wordt zilver ook gebruikt voor een breed scala aan industriële doeleinden. In 2019 werd gemeten dat ongeveer 56% van de totale vraag naar zilver werd ingezet voor industriële doeleinden.

Enkele voorbeelden van industriële toepassingen zijn batterijen, medicijnen, fotografie, fotovoltaïsche energie, touchscreens, 3D-printen, motoren, kunststoffen en halfgeleiders. De grondstof wordt ook gebruikt in 5G-technologie. Deze technologie is nog in ontwikkeling, maar het Amerikaanse Silver Institute voorspelt dat dit zal zorgen voor een toenemende vraag naar zilver. Het bedrijf voorspelt dat 5G-gerelateerde vraag momenteel 0,75% van het jaarlijkse aanbod uitmaakt, maar tegen 2030 zal groeien tot ongeveer 2,3%.

Factoren die de zilverprijzen beïnvloeden

Zilver wordt vaak het ‘Poor Man’s Gold’ genoemd omdat dit edelmetaal veel goedkoper is dan goud. De prijs van zilver wordt beïnvloed door verschillende factoren:

Vraag en aanbod

Bij elk financieel product zijn vraag en aanbod sleutelfactoren in de prijs die u ervoor betaalt. Aan de aanbodzijde is er een beperkte hoeveelheid zilver in de wereld. Het aanbod is beperkt tot wat al in omloop is en wat nog moet worden gedolven. Met betrekking tot de vraag, spelen meer factoren een rol. Een voorbeeld zijn industriële productieniveaus vanwege de verschillende toepassingen van zilver.

Goudprijs

Hoewel dit niet altijd het geval is, hangt de prijs van zilver samen met de die van goud. Over het algemeen is te verwachten dat zilverprijzen zullen volgen wanneer de goudprijs stijgt of daalt. De prijs van zilver is echter meestal volatieler dan goud, deels vanwege de kleinere markt.

Waarde van de dollar

Zilverprijzen worden veelal uitgedrukt in US-dollar. Over het algemeen bewegen de twee zich in tegenovergestelde richting. Wanneer de US-dollar zwak is, kan dit doorgaans leiden tot een stijging van de zilverprijs.

Bij het beleggen in goud en zilver komt vaak de goud-zilververhouding ter spaken.

De goud-silverratio

Bij het beleggen in goud en zilver komt vaak de goud-zilververhouding ter spaken. Dit geeft aan hoeveel zilver er nodig is om één ons goud te kopen. Omdat de prijzen van beide edelmetalen constant fluctueren, verandert de verhouding tussen beide voortdurend.

Sommige beleggers gebruiken de ratio om te bepalen welk metaal beter zal presteren. Een stijgend goud-zilverratio geeft aan dat goud beter presteert dan zilver. Bij een dalend ratio, presteert zilver juist beter dan goud. In tijden van economische neergang stijgt de ratio meestal omdat sommige beleggers goud als een veiligere belegging beschouwen. Na een recessieperiode daalt de goud-zilverratio vaak als gevolg van het industriële karakter van zilver en de toegenomen vraag wanneer de economieën beginnen te herstellen.

Vóór het begin van de 20e eeuw stond de goud-zilververhouding vast. Ten tijde van het Romeinse rijk werd de goud-zilververhouding vastgesteld op 12. In 1792 stelde de Amerikaanse regering de verhouding vast op 15. Deze verhouden werd over het algemeen universeel gebruikt tot het einde van de 19e eeuw. Ter indicatie in vergelijking met de huidige tijd, de gemiddelde goud-zilververhouding in 2019 was 86,04. Onlangs, in maart 2020, werd een record verbroken toen de goud-zilverratio piekte op 123.78. Het hoogste punt in ruim 5.000 jaar.

De goud-zilverratio toont hoeveel zilver er nodig is om één ons goud te kopen

Verwachting zilverprijs

Net als bij veel andere aandelen en financiële producten, ervaarden de zilverprijzen in maart 2020 een klap tijdens de COVID-19-pandemie. De prijzen daalden onder de $12 per ons, het laagste niveau in elf jaar.

Analisten van de ABN AMRO bank verwachten dat hoewel zilver sinds de dieptepunten in maart 2020 aanzienlijk is gestegen, het enige tijd zal duren voordat de waarde ervan in vergelijking met goud weer op het normale niveau zal zijn. Ze verklaarden dat het langetermijngemiddelde van de goud-zilverratio rond de zestig ligt. Daarom is het mogelijk dat de zilverprijzen beter gaan presteren dan de goudprijzen, maar hun voorspelling is dat dit niet op korte termijn zal gebeuren. Op de lange termijn verwachten ze echter dat zilver beter zal presteren dan goud, zodra de wereldeconomie begint te herstellen.

Enkele andere prijsvoorspellingen die zijn gedaan met betrekking tot zilver:

Goldman Sachs

Halverwege juni 2020 verhoogde dit bedrijf haar prognoses voor drie maanden naar $19, zes maanden naar $21 en twaalf maanden naar $22 per ons. Eerder had het bedrijf prijzen voorspeld van respectievelijk $13,5, $14 en $15 per ons.

Bank of America

Analisten van Bank of America gaven in juni 2020 aan dat ze een rooskleurige toekomst zien voor zilver. Zij verwachten dat naarmate de economieën beginnen te herstellen, het gebruik voor de grondstof zal evolueren. Daarbij refereren zij naar 5G-technologie als voorbeeld. De zilverprijsvoorspellingen van de bank voor 2020 en 2021 zijn respectievelijk gemiddeld $16,87 en $23 per ons.

Refinitiv

Deze provider van data over financiële markten en infrastructuur, voorspelt voor 2020 dat zilverprijzen per april 2020 gemiddeld $15,75 per ons zullen zijn. Het bedrijf stelde dat de industriële vraag naar zilver dit jaar negatief zal worden beïnvloed door de implicaties van COVID-19. Daarnaast gaf Refinitiv ook aan te verwachten dat er meer vraag zal ontstaan naar Exchange Traded Products (ETP’s) en zilveren munten.

Some analysts expect silver prices to outperform gold once the economy recovers.

Beleggen in zilver

Aangezien zilver een veelzijdig metaal is, biedt het veel beleggingsmogelijkheden. Er zijn veel manieren waarop u in zilver kunt beleggen, elk met risico's. Het is belangrijk om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring en passen bij uw beleggingsstrategie. Wij geven u enkele veelvoorkomende manieren om in zilver te beleggen:

Ongemunt zilver

U kunt beleggen in zilver door fysiek zilver te kopen. Zo kunt u bijvoorbeeld zilver kopen in de vorm van edelmetaal, zilveren munten of sieraden. Zilverstaven en munten kunnen vaak worden gekocht bij banken of edelmetaalhandelaren.

Aandelen

Een andere manier is door aandelen te kopen in zilvermijnbedrijven. Over het algemeen stijgen de aandelenkoersen van zilvermijnbedrijven wanneer de waarde van zilver stijgt. Er kunnen echter bedrijfsspecifieke risico's aan verbonden zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Zelfs als de zilvermarkt het goed doet, kan een mijnbouwbedrijf bijvoorbeeld een onvoorzien ongeval meemaken dat zijn financiële positie en aandelenprestaties kan beïnvloeden. U kunt ook beleggen in zilverstreamingbedrijven. Streamingbedrijven ontginnen zelf geen zilver maar financieren vaak bedrijven die dat wel doen.

ETFs

Het is ook mogelijk om te beleggen in ETF’s die zilvermijnbedrijven volgen. ETF's zijn de laatste jaren populair geworden omdat ze flexibiliteit en portefeuillediversificatie bieden voor relatief lagere kosten. Door te beleggen in ETF's kunt u de prijs van zilver op de voet volgen zonder de grondstof daadwerkelijk te bezitten. Over het algemeen zijn dit type ETF's meer liquide dan het bezitten van zilver zelf. In de periode 01.01.20-25.06.20 waren dit de meest verhandelde ETF’s via DEGIRO die zilver volgen:

  • WT PHYSICAL SILVER (JE00B1VS3333)
  • ZKB Silver ETF (CH0183135976)
  • ETFS SILVER (GB00B15KY328)

Futures

Tot slot kunt u ook beleggen in futures. Zogeheten zilverfutures zijn op de beurs verhandelde contracten waarbij de koper ermee instemt een specifieke hoeveelheid zilver te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs en datum in de toekomst. Bij het nemen van een longpositie is er een verplichting om levering van het fysieke metaal te accepteren, terwijl een shortpositie de verplichting op zich neemt om te leveren. Futures zijn complexe instrumenten en kunnen een hoog risico hebben om uw belegging of zelfs meer te verliezen.

Beleggen met DEGIRO

Het is mogelijk om via DEGIRO te beleggen in zilver. Wij bieden een aantal zilveraandelen en ETF's waarin u kunt beleggen met onze ongelooflijk lage kosten. Er staat zelfs een zilveren ETF op onze lijst van producten waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg deze PDF voor de volledige lijst en de Fair Use Policy.

Naast aandelen en ETF’s bieden wij groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en markten op onze website.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, S&P Global, Forbes, Silver Institute, Investopedia, Kitco, NASDAQ, FXStreet

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.