We kijken naar de zilverprijsverwachtingen en manieren om te beleggen in dit edelmetaal.

Beleggen in zilver en prijsverwachtingen 2021

Heeft u er ooit aan gedacht om in zilver te beleggen? In dit artikel bespreken wij wat zilver is, waarvoor het wordt gebruikt, factoren die van invloed zijn op de prijzen, de goud-zilverratio en verschillende prijsvoorspellingen. Ook bespreken we enkele veelvoorkomende manieren om in deze grondstof te beleggen en hoe u dit via ons platform kunt doen.

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Zilver is een sterk geleidend edelmetaal dat voor een variëteit aan mogelijkheden kan worden ingezet. Zo kan het bijvoorbeeld in de vorm van munten worden gegoten, of worden gebruikt voor sieraden en ander zilverwerk. In tegenstelling tot andere edelmetalen zoals goud, wordt zilver ook gebruikt voor een breed scala aan industriële doeleinden. In 2019 werd gemeten dat ongeveer 56% van de totale vraag naar zilver werd ingezet voor industriële doeleinden.

Enkele voorbeelden van die industriële toepassingen zijn batterijen, medicijnen, fotografie, fotovoltaïsche energie, touchscreens, 3D-printen, motoren, kunststoffen en halfgeleiders. De grondstof wordt ook gebruikt in 5G-technologie. Deze technologie is nog in ontwikkeling, maar het Amerikaanse Silver Institute voorspelt dat dit zal zorgen voor een toenemende vraag naar zilver. Het bedrijf stelt dat 5G-gerelateerde vraag momenteel 0,75% van het jaarlijkse aanbod uitmaakt, maar voorspelt dat dit tegen 2030 zal groeien tot ongeveer 2,3%.

Factoren die de zilverprijzen beïnvloeden

Zilver wordt vaak het ‘poor man’s gold’ genoemd omdat dit edelmetaal veel goedkoper is dan goud. De prijs van zilver wordt beïnvloed door verschillende factoren:

Vraag en aanbod

Bij elk financieel product zijn vraag en aanbod sleutelfactoren in de prijs die u ervoor betaalt. Aan de aanbodzijde is er een beperkte hoeveelheid zilver in de wereld. Het aanbod is beperkt tot wat al in omloop is en wat nog moet worden gedolven. Met betrekking tot de vraag, spelen meer factoren een rol. Een voorbeeld van zo’n factor is industriële productieniveaus, dankzij de toepassingen van zilver in productieprocessen.

Goudprijs

Hoewel dit niet altijd het geval is, hangt de prijs van zilver samen met de die van goud. Over het algemeen is te verwachten dat zilverprijzen zullen volgen wanneer de goudprijs stijgt of daalt. De prijs van zilver is echter meestal volatieler dan goud, deels vanwege de kleinere markt.

Waarde van de dollar

Zilverprijzen worden veelal uitgedrukt in Amerikaanse dollar (USD). Over het algemeen bewegen de twee zich in tegenovergestelde richting. Wanneer de USD zwak is, kan dit doorgaans leiden tot een stijging van de zilverprijs.

Bij het beleggen in goud en zilver komt vaak de goud-zilververhouding ter spaken.

De Amerikaanse dollar en zilverprijs bewegen doorgaans in tegenovergestelde richting.

De goud-zilverratio

Bij het beleggen in goud en zilver komt vaak de goud-zilververhouding ter spake. Deze ratio geeft aan hoeveel zilver er nodig is om één ons goud te kopen. Omdat de prijzen van beide edelmetalen constant fluctueren, verandert de verhouding tussen beide voortdurend.

Sommige beleggers gebruiken de ratio om te bepalen welk metaal beter zal presteren. Een stijgende goud-zilverratio geeft aan dat goud beter presteert dan zilver. Bij een dalende ratio, presteert zilver juist beter dan goud. In tijden van economische neergang stijgt de ratio meestal omdat sommige beleggers goud als een veiligere belegging beschouwen. Na een recessieperiode daalt de goud-zilverratio vaak als gevolg van het industriële karakter van zilver en de toegenomen vraag wanneer de economieën beginnen te herstellen.

De goud-zilverratio toont hoeveel zilver er nodig is om één ons goud te kopen

De goud-zilververhouding geeft aan hoeveel zilver nodig is om een ons goud te kopen.

Verwachting zilverprijs

Begin 2021 hebben Reddit-gebruikers en particuliere beleggers zich verzameld en de prijzen van bepaalde aandelen omhoog gedreven. U heeft waarschijnlijk wel gehoord over de commotie rondom GameStop. Een dergelijk geval is ook van toepassing op zilvermijnaandelen en exchange-traded funds (ETF's) die de waarde van zilverstaven volgen.

Op 1 februari 2021 klom de zilverprijs naar het hoogste punt in acht jaar, meer dan €24 per ons. Naast aandelen en ETF's stortten beleggers zich ook op zilveropties en -futures. Dit maakte dat 's werelds grootste derivatenbeurs, de Chicago Mercantile Exchange (CME), besloot om de margevereisten voor zilvercontracten te verhogen. Hierna daalden de zilverfutures met maar liefst 10%, de grootste daling sinds augustus 2020.

Hoewel de zilverprijzen zijn gedaald sinds de recente rally, heeft Goldman Sachs een positieve kijk op de grondstofprijzen. Op 2 februari 2021 meldde Bloomberg dat de zilverprijzen waren gestegen tot €27 per ons. Een logische oorzaak hiervoor is het verhogen van de uitgave voor zonne-energie door de regering van Joe Biden. Diezelfde dag publiceerde Bank of America een rapport waarin ze de verwachting uitsprak dat de prijzen naar €28.80 zullen stijgen, met zelfs een kans dat de prijzen rond de €41 per ons kunnen bereiken, het hoogste niveau ooit. HSBC gaf geen prijsvooruitzichten na de prijsstijging van zilver, maar de bank vermoedt dat de prijzen in 2021 volatiel zullen blijven.

Some analysts expect silver prices to outperform gold once the economy recovers.

Veel analisten blijven optimistisch over de zilverprijzen na de volatiliteit begin februari, die was aangedreven door particuliere beleggers.

Hoe u kunt beleggen in zilver

Aangezien zilver een veelzijdig metaal is, biedt het veel beleggingsmogelijkheden. Er zijn veel manieren waarop u in zilver kunt beleggen, elk met risico's. Het is belangrijk om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring en die passen bij uw beleggingsplan. Wij geven u enkele veelvoorkomende manieren om in zilver te beleggen:

Aandelen

U kunt bijvoorbeeld aandelen kopen in zilvermijnbedrijven. Over het algemeen stijgen de aandelenkoersen van zilvermijnbedrijven wanneer de waarde van zilver stijgt. Er kunnen echter bedrijfsspecifieke risico's aan verbonden zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Zelfs als de zilvermarkt het goed doet, kan een mijnbouwbedrijf bijvoorbeeld een onvoorzien ongeval meemaken dat haar financiële positie en aandelenprestaties kan beïnvloeden. U kunt ook beleggen in zilverstreamingbedrijven. Streamingbedrijven ontginnen zelf geen zilver maar financieren vaak bedrijven die dat wel doen.

Voorbeelden van zilveraandelen zijn:

  • Silvercorp Metals Inc. (CA82835P1036)
  • Fortuna Silver Mines (CA3499151080)
  • Pan American Silver (CA6979001089)

ETF’s

Het is ook mogelijk om te beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds) die zilvermijnbedrijven volgen. ETF's zijn de laatste jaren populair geworden omdat ze flexibiliteit en portefeuillediversificatie bieden voor relatief lagere kosten. Door te beleggen in ETF's kunt u de prijs van zilver op de voet volgen zonder de grondstof daadwerkelijk te bezitten. Over het algemeen zijn dit type ETF's meer liquide dan het bezitten van zilver zelf.

  • WisdomTree Physical Silver (JE00B1VS3333)
  • Xtrackers Physical Silver (DE000A1E0HS6)
  • Sprott Physical Silver Trust (CA85207K1075)

Futures

U kunt ook beleggen in futures. Zogeheten zilverfutures zijn op de beurs verhandelde contracten waarbij de koper ermee instemt een specifieke hoeveelheid zilver te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs en datum in de toekomst. Bij het nemen van een longpositie is er een verplichting om levering van het fysieke metaal te accepteren, terwijl een shortpositie de verplichting op zich neemt om te leveren. Futures zijn complexe instrumenten en kunnen een hoog risico hebben om uw belegging of zelfs meer te verliezen.

Ongemunt zilver

Tot slot kunt u geld verdienen in zilver door fysiek zilver te kopen. Zo kunt u bijvoorbeeld zilver kopen in de vorm van edelmetaal, zilveren munten of sieraden. Zilverstaven en munten kunnen vaak worden gekocht bij banken of edelmetaalhandelaren.

Beleggen met DEGIRO

Het is mogelijk om via DEGIRO te beleggen in zilver. Wij bieden een aantal zilveraandelen en ETF's waarin u kunt beleggen met onze ongelooflijk lage kosten. Er staat zelfs een zilver-ETF op onze lijst van producten waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg deze PDF voor de volledige lijst en de Fair Use Policy.

Naast aandelen en ETF’s bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina beurzen op onze website.

Bekijk ook onze pagina over hoe u ETF’s kunt kopen.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, S&P Global, Forbes, Silver Institute, Investopedia, Kitco, NASDAQ, FXStreet, Yahoo Finance

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.