Debet Geld

Via onze dienst genaamd Debet Geld, kunt u op marge kopen. Deze dienst is beschikbaar voor klanten met een Active, Trader en Day Trader profiel. Wij vinden het belangrijk dat u begrijpt wat Debet Geld precies inhoudt en dat u weet welke risico’s ermee gepaard gaan, voordat u gebruikmaakt van deze dienst. In dit artikel lichten wij beide toe.

Wat is Debet Geld?

Onze marge-faciliteit noemen wij Debet Geld. Met deze dienst kunt u met meer geld beleggen dan uw initiële storting. Hoeveel u meer kunt beleggen is afhankelijk van het beschikbare onderpand op uw rekening. Telkens wanneer de balans in uw geldmarktfonds (Money Market Fund) of op uw geldrekening (EUR) negatief is, dan leent u geld van DEGIRO. Wij bieden deze dienst aan voor meerdere valuta. In het tarievenoverzicht vindt u onder ´Debetrente’ welke valuta dit zijn.

Hoeveel geld kan ik lenen via deze dienst?

Het bedrag dat kan geleend worden met Debet Geld is gebaseerd op de waarde en de samenstelling van uw beleggingsportefeuille. U vindt meer informatie hierover in onze ‘handleiding risico beleggingsportefeuille’. Het bedrag dat u kunt lenen varieert afhankelijk van uw profiel, de balans op uw geldmarktfonds of geldrekening, de waarde van uw beleggingsportefeuille en het risico van uw beleggingsportefeuille.

Bij DEGIRO zijn alle producten gecategoriseerd op basis van hun risiconiveau. Een product in categorie A heeft volgens ons risicomodel bijvoorbeeld minder risico dan een product uit categorie D. Wanneer u op het icoontje klikt naast uw vrije ruimte ziet u hoeveel risico uw beleggingsportefeuille heeft. De algemene margeberekening is als volgt:

Marge=Waarde beleggingsportefeuille + balans geldmarktfonds of geldrekening – portefeuillerisico

Voor een Active profiel geldt een meer conservatieve risicobenadering. Dit betekent dat wij het risico van uw beleggingsportefeuille hoger inschatten waardoor uw beschikbare marge kleiner is.

Voor een Trader profiel geldt een minder conservatieve risicobenadering. Het risico van uw beleggingsportefeuille zal lager zijn en het bedrag dat u kunt lenen zal groter zijn.

Wat zijn de kosten van deze dienst?

Voor deze dienst rekenen wij debetrente. Deze rente hangt af van de valuta waarin u geld leent. De gealloceerde debetrente voor EURO is 4.50%. Meer informatie hierover vindt u in ons tarievenoverzicht. Voor geleend geld dat niet gealloceerd is op voorhand, geldt een jaarlijkse rente van 5.9%. Deze rente brengen wij maandelijks in rekening. Wilt u geld van ons lenen, dan kunt u de gewenste som op voorhand alloceren om zo de debetrente te verlagen.

Hoe kan ik op voorhand geld alloceren?

Wanneer u op voorhand geld alloceert, dan kunnen wij dit geld budgetteren. Via de volgende stappen kunt u geld alloceren:

  • Stap 1: Ga naar het tabblad instellingen en selecteer ‘Allocatie’.

  • Stap 2: Klik op ‘Voeg nieuwe allocatie toe’.

  • Stap 3: Kies de gewenste valuta en het bedrag dat u wenst te lenen. Vul ook de overige velden naar uw wens in.

  • Step 4: Klik op ‘bevestigen’.

Nadat u een allocatie hebt toegevoegd aan uw beleggersrekening, zal deze ingaan op de eerste dag van de volgende maand. Wij attenderen u erop dat u over het volledige gealloceerde bedrag rente betaalt, ongeacht of het volledige bedrag gebruikt wordt of niet. Wilt u de allocatie beëindigen, zet dan het gealloceerde bedrag terug naar nul. Wanneer u het gealloceerde bedrag verlaagt (of terugzet naar nul), dan gaat dit vanaf de eerste dag van de volgende maand in.

Wat zijn de risico’s van Debet Geld?

Wanneer u belegt met geleend geld, is het hefboomeffect van toepassing en worden winsten en verliezen dus vergroot ten opzichte van uw eigen belegde bedrag. Dit betekent dat u uiteindelijk meer geld kan verliezen dan u initieel hebt belegd. Hierdoor is deze dienst over het algemeen niet aan te raden voor beginnende beleggers of beleggers met een lage risico-tolerantie.

Daarnaast kunt u een margin call ontvangen wanneer het onderpand in uw portefeuille niet voldoende is om de debet balans te dekken. In zo een geval vragen wij de belegger om meer geld op de rekening te storten of andere posities te sluiten. Is dit bedrag niet gestort binnen de aangegeven termijn, dan zullen wij namens de belegger de posities sluiten. Wanneer wij op een dergelijke manier moet ingrijpen, zijn daar extra kosten aan verbonden. Ook deze kosten vindt u in ons tarievenoverzicht. Meer informatie over het overschrijden van limieten vindt u in het document: NIB - Zekerheidswaarde, risico, debet geld en debeteffecten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.