Wat is defensief beleggen en hoe werkt deze beleggingsstrategie?

Defensief beleggen heeft te maken met het beleggingsprofiel dat u aanhoudt. Een stijl van beleggen waarbij u zo weinig mogelijk risico neemt en beleggingsproducten kiest die stabiel zijn en zichzelf over de jaren heen bewezen hebben. Doorgaans gaat het hierbij om aandelen van gevestigde bedrijven die ieder jaar een vast dividendpercentage uitkeren en weinig volatiliteit laten zien of obligaties en rente vaste producten die een stabiel rendement geven.

Rendement op de lange termijn

Defensief beleggen is een strategie voor de lange termijn en over het algemeen geen strategie die zich leent voor snelle winsten. De bekendste defensieve belegger is Warren Buffet. “Regel 1: zorg ervoor dat je geen geld verliest. Regel 2: vergeet nooit regel 1!”, is een van zijn bekendste uitspraken.

Bij defensief beleggen gaat het dus om zo min mogelijk verlies lijden. Het doel is om rendement op rendement te stapelen waardoor er een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Dit noemt men ook wel compound interest.

Stel: u investeert € 1.000 en behaalt daar een jaarrendement van 10% op. Na het eerste jaar is uw investering daarmee uitgegroeid naar € 1.100. Het volgende jaar boekt u weer 10% winst, waarmee uw investeringskapitaal na twee jaar op € 1.210 staat. Na 10 jaar is uw initiële inlegbedrag met een jaarlijks rendement van 10% gegroeid naar € 2.594 en na 30 jaar staat de teller op € 17.450.

Wanneer u naast uw initiële inleg ook periodiek nieuw kapitaal inlegt en de inkomsten uit dividend herbelegt, kan de sneeuwbal steeds harder gaan rollen.

Let op: in de uitleg hierboven gaan we uit van een jaarrendement van 10%. Dit is natuurlijk niet gegarandeerd. U kunt ook verlies lijden.

Defensieve sectoren

De drie voornaamste defensieve sectoren zijn nutsbedrijven, voeding- en levensmiddelen en de gezondheidszorg. Alle drie hebben ze één ding gemeen: ze leveren producten waar we niet zonder kunnen. Een bijkomend voordeel is dat deze bedrijven in tijden van inflatie de kosten vaak kunnen doorberekenen aan de consument. Dat betekent dat ze zelf minder te lijden hebben onder stijgende (productie)kosten. Bedrijven die luxeproducten verkopen zien in tijden van inflatie vaak wel hun verkopen achteruitgaan. Dit komt omdat het niet noodzakelijk is voor mensen om deze aankopen te doen.

Vast dividendpercentage

De meeste defensieve bedrijven bestaan al decennia. Vaak zijn ze in het verleden flink gegroeid en ligt de focus in het heden vooral op winst maken. Bij sommige populaire aandelen van defensieve bedrijven wordt een significant gedeelte van de winst verdeeld onder aandeelhouders in de vorm van dividend. Bij aankoop van defensieve dividendaandelen is het slim om te controleren welk percentage dividend het bedrijf uitkeert, hoeveel jaar dit al gedaan wordt en of het dividendpercentage op hetzelfde niveau blijft of verhoogd wordt.

Weinig koersschommelingen

Defensieve aandelen staan erom bekend dat hun koersverloop vrij stabiel is. In vergelijking met groei- en cyclische aandelen gaat het koersverloop minder op en neer. De strategie bij defensief beleggen is dan ook om geen verlies te lijden maar gestaag rendement op rendement te stappelen.

Obligaties

Een goed gespreide defensieve portefeuille bevat vaak obligaties. Obligaties met een hoge kredietwaardigheid zijn over het algemeen (lees: iedere vorm van beleggen brengt risico met zich mee) veiligere beleggingsproducten. Obligaties hebben een vaste aflooptijd en u weet wanneer u het geld terugkrijgt. De rente (coupon) van obligaties is vaak niet bijzonder hoog, denk aan een paar procent per jaar. Dit zorgt er wel voor dat uw opgebouwde kapitaal zijn waarde blijft houden nadat u de inflatie (in normale tijden) hiervan aftrekt.

De termijn waarover mensen beleggen bepaalt vaak hoe groot het aandeel obligaties in een portefeuille is. Laten we zeggen dat u voor uw pensioen spaart en 30 jaar lang belegt. In het begin wilt u kapitaal opbouwen en daarmee zal het aandeel obligaties binnen de portefeuille wat lager zijn. Naarmate u uw pensioengerechtigde leeftijd bereikt, en uw kapitaal gegroeid is, wilt u meer veiligheid inbouwen. Door het aandeel obligaties te verhogen heeft u meer zekerheid op het vasthouden van uw vermogen. Daarnaast ben u minder kwetsbaar voor een beurcrash. Het zou namelijk maar net gebeuren dat er een crash ontstaat nét voordat u met pensioen wil gaan.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.