Met effectenkrediet leent u geld om te beleggen, met uw portefeuille als onderpand. Dit maakt het mogelijk om een grotere beleggingspositie te openen dan u normaal gesproken alleen met uw eigen geld kunt doen. Hierdoor ontstaat een hefboomwerking die zowel bij winst als verlies doorwerkt. Zo kunt u bij verlies een margin-call krijgen. U kunt

Wat is offensief beleggen en hoe werkt deze beleggingsstrategie?

Offensief beleggen heeft te maken met het beleggingsprofiel dat u aanhoudt. Een stijl van beleggen waarbij u risico neemt en aandelen en andere beleggingsproducten kiest waarmee u een zo hoog mogelijk rendement nastreeft. Als offensieve belegger kunt u bijvoorbeeld opties, futures en hefboomproducten kopen. Het risico van offensief beleggen is dat u, naast snelle winst, ook snel veel verlies kunt lijden. Over het algemeen is offensief beleggen niet geschikt voor beginnende beleggers.

Is offensief beleggen iets voor mij?

Offensief beleggen kan stressvol zijn omdat het gepaard gaat met ups en downs. De waarde van uw beleggingen kan omhoog en omlaag schieten. Als u niet bestand bent tegen de stress die hiermee gepaard gaat is offensief beleggen waarschijnlijk niets voor u. Zorg er in ieder geval voor dat u een plan heeft voordat u aan deze beleggingsstrategie begint. Daarbij moet u ook duidelijk hebben op welk moment u posities sluit en wanneer u uw blootstelling aan verlies beperkt.

Manieren om het risico met offensief beleggen te beperken

Uw risico beperken met een offensieve beleggingsportefeuille begint met diversificatie. Eigenlijk geldt dit bij iedere vorm van beleggen. Zorg ervoor dat u uw geld steekt in verschillende beleggingsproducten uit verschillende marktsegmenten en zorg ervoor dat de verdeling tussen deze beleggingen evenredig verdeeld is. Daarnaast kunt u bij risicovolle opties en hefboomproducten ook een stoploss inzetten. Daarmee zorgt u ervoor dat uw verlies niet te ver oploopt.

Offensieve beleggingsproducten

Opties

Koopt u een optie, dan koopt u het recht om in de toekomst een beleggingsproduct tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Opties werken met een hefboomeffect waardoor de winst of het verlies vaak hoger uitvallen. Meer informatie over opties vindt u in ons kenniscentrum.

Futures

Futures zijn afgeleide producten die de onderliggende waarde volgen van aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten. Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Meer informatie over futures vindt u in ons kenniscentrum.

Effectenkrediet

Met effectenkrediet leent u geld om te beleggen, met uw portefeuille als onderpand. Dit maakt het mogelijk om een grotere beleggingspositie te openen dan u normaal gesproken alleen met uw eigen geld kunt doen. Hierdoor ontstaat een hefboomwerking die zowel bij winst als verlies doorwerkt. Zo kunt u bij verlies een margin-call krijgen. U kunt hier meer lezen over effectenkrediet.

Short gaan

Een andere manier van offensief beleggen is short gaan. U zet dan in op de daling van aandelenkoersen. Daarmee kunt u dus ook winst maken op het moment dat het tegenzit op de beurs en aandeelhouders normaal gesproken hun vermogen zien krimpen.

Hefboomproducten

Hefboomproducten worden vaak aangeduid met verschillende namen. Zo heb je sprinters, speeders, turbo’s en boosters. Hoewel de namen verschillen, doen ze allemaal hetzelfde. Ze maken het mogelijk om met een hefboomeffect extra veel winst, of verlies, te maken op een investering. Meer informatie over hefboomproducten vindt u in ons kenniscentrum.

Speculatieve aandelen

Een andere vorm van beleggen die we als offensief kunnen bestempelen is het kopen van speculatieve aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven met een hoog groeipotentieel waar totaal nog onduidelijk van is of ze dit potentieel gaan waarmaken. Vaak bevinden deze bedrijven zich in een markt waar sterke concurrentie heerst, of ontwikkelen ze een product waarvan nog maar de vraag is of het product aanslaat en/of succesvol geproduceerd kan worden.

Cryptovaluta

Ook het kopen van cryptomunten kan in veel gevallen bestempeld worden als offensief beleggen. Veel cryptomunten zijn erg volatiel, wat maakt dat er snel veel geld mee verdiend kan worden. Aan de andere kant kan de koers van veel cryptomunten ook snel omlaag gaan.

Als alternatief kunt u ook gebruikmaken van crypto ETF’s. Deze ETF’s volgen de onderliggende waarde van bepaalde cryptomunten.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Hanteert u een offensieve beleggingsstrategie, dan hebben we verschillende beleggingsproducten waarmee u offensief kunt beleggen.

Nadat u een rekening opent, kunt u direct aan de slag. Kijk op onze tarievenpagina om te zien wat de kosten zijn voor de verschillende beleggingsproducten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.