Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je op vaste momenten (b.v. één keer per maand) een vast bedrag investeert in een beleggingsproduct, zoals aandelen of fondsen. Deze strategie wordt ook wel ‘dollar-cost averaging’ genoemd. Beleggers kijken hierbij niet naar de koers van het beleggingsproduct en of deze aantrekkelijk geprijsd is, maar houden vast aan het gekozen beleggingsmoment.

Zo start je met periodiek beleggen

Ten eerste stel je het inlegmoment en het inlegbedrag vast. Welk bedrag kun je op welk moment (per week, maand of kwartaal) missen. Vervolgens kies je, na eigen onderzoek, een beleggingsproduct. Periodiek beleggen is een strategie voor de lange termijn. Daarom passen ETF’s of aandelen die over de jaren heen stabiele groei laten zien goed bij deze strategie. Door vaste inlegmomenten aan te houden en rendement op rendement te stapelen, is de kans aanzienlijk om op de lange termijn mooie winsten te boeken.

Waarom zou je periodiek beleggen?

De aandelenmarkt staat nooit stil. Dat maakt instappen lastig. Hoe kies je het juiste instapmoment? Al je geld in één keer in de markt stoppen is risicovol. Zodra de beurs omlaaggaat, verlies je een deel van je inleg. Dit is waar periodiek beleggen om de hoek komt kijken. Door op vaste momenten een vast (klein) bedrag in te leggen, spreid je jouw instapmomenten. Daarmee heb je soms geluk (als de koers omhooggaat) en soms pech (als de koers omlaaggaat). Wat overblijft is de gemiddelde aankoopprijs over alle inlegmomenten. Hiermee ben je minder afhankelijk van de grillen van de markt.

Warren Buffet is één van de bekendste beleggers. In zijn leven heeft hij een fortuin bij elkaar gesprokkeld met beleggen. Over periodiek beleggen zegt hij het volgende in een interview: “Als je het leuk vindt om zes tot acht uur per week onderzoek naar bedrijven te doen, doe dat dan. Als je dat niet doet, ga dan voor dollar-cost averaging en investeer in indexfondsen."

Beleggen is niet alleen voor de rijken

Mensen denken vaak dat beleggen alleen zin heeft met grote bedragen. Het mooie van periodiek beleggen is dat je gebruik maakt van het rendement-op-rendement-effect. Ook met kleinere bedragen kun je al een leuk resultaat opbouwen. Laten we de S&P 500 eens nemen als beleggingsproduct. Deze index (die gevolgd wordt door verschillende ETF’s) heeft van 1928 tot eind 2021 een gemiddeld jaarlijks rendement gehaald van 11.82%. Stel dat je iedere maand 50 euro inlegt en een S&P 500 ETF koopt.

Na 1 jaar heb je dan 12 x 50 = 600 + 11.82% jaarlijks rendement = € 630,42 (€ 30,42 winst)

*hou er rekening mee dat in het eerste jaar alleen de eerste 50 euro na een jaar 11.82% rendement oplevert. De maandelijkse inleg die later volgt, heeft ook een jaar nodig om tot het jaarlijkse rendementspercentage te komen.

Na 2 jaar heb je € 1.331.95 (€ 131,95 winst, € 1.200 eigen inleg)

Na 5 jaar heb je € 3.948,06 (€ 948,06 winst, € 3.000 eigen inleg)

Na 10 jaar heb je € 10.685,11 (€ 4.685,11 winst, € 6.000 eigen inleg)

Na 20 jaar heb je € 41.798,71 (€ 29.798,71 winst, € 12.000 eigen inleg)

Na 30 jaar heb je € 132.397,28 (€ 114.397,28 winst, € 18.000 eigen inleg)

Na 60 jaar heb je € 3.401.229,18 (€ 3.365.229,18 winst, € 36.000 eigen inleg)

Bovenstaande berekening laat zien wat het effect van de lange termijn is. Zeker als je dit combineert met een vaste inleg iedere maand. Het stapelen van rendement op rendement kan dus ook met inleg van een klein bedrag mooie resultaten opleveren.

Wanneer we het rendement van de SP 500 afzetten tegen rente die je op een spaarrekening krijgt, zie je een groot verschil. Veel banken hanteerden lange tijd geen, of zelfs een negatief rentepercentage. Er zijn op dit moment enkele banken die 2% rente bieden op een spaarrekening. Wanneer je iedere maand 50 euro op een spaarrekening zou zetten, met een rendement van 2%, kom je na 60 jaar uit op een eindbedrag van € 69.055,96. Trek daarvan de eigen inleg af, en je komt uit op een winst van € 33.055,96.

Periodiek beleggen voor je pensioen

Periodiek beleggen is met name ook geschikt voor je pensioen. Bovenstaande berekening laat zien wat het effect van periodiek beleggen op de lange termijn kan zijn. Hoe eerder je ermee start, hoe hoger je mogelijke winst.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.