Wat zijn populaire optiestrategieën onder beleggers?

Bij het kopen van een optie, koopt u het recht om een bepaalde hoeveelheid effecten in de toekomst voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen. In de financiële wereld zijn opties een derivaat. Dit houdt in dat het een afgeleid product is, dat zijn waarde ontleent aan de prijs van de onderliggende waarde. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers en bewegelijkheid van deze onderliggende waarde en de looptijd van het optiecontract.

Opties bieden vrijwel oneindige mogelijkheden om in te spelen op beurs stijgingen en dalingen. Ook kunt u opties verkopen waarvoor u premie ontvangt. Het combineren van gekochte en/of verkochte opties geeft beleggers de mogelijkheid om verwachtingen om te zetten in een optiestrategie. Daarnaast is het mogelijk om risico’s hiermee te beperken. In dit artikel bespreken wij veelvoorkomende optiestrategieën. Weet u nog niet goed wat opties zijn en hoe ze werken? Leest u dan eerst hier verder.

Long en Short

Bij het kopen van opties neemt u een long optiepositie in. Dit hoeft niet per se te betekenen dat u profiteert van een stijging van de onderliggende waarde zoals bij een long aandelenpositie. Met een long optiepositie heeft u simpelweg het recht om de contracten uit te oefenen.

Wanneer u een optie verkoopt die u op het moment niet bezit, dan neemt u een short optiepositie in. Dit hoeft niet te betekenen dat u profiteert van een daling van de onderliggende waarde zoals bij een short aandelenpositie. Bij een short optiepositie heeft u de plicht om te leveren wanneer de tegenpartij de optie uitoefent. Het verkopen van opties wordt ook wel shorten of schrijven genoemd.

Een optiestrategie die zowel long als short opties bevat, wordt long genoemd wanner het verzilveren of uitoefenen van long opties bepalend is voor het behalen van winst. Wanneer de te ontvangen premie de bepalende winstcomponent is, dan spreekt men over een short optiestrategie.

Horizontaal, Verticaal of Diagonaal

Gebruikt een optiestrategie opties met dezelfde expiratiedatum, dan heet dit een verticale strategie. De risico’s maar ook de potentiele winsten komen voort uit het verschil in uitoefenprijs.

Gebruikt een optiestrategie opties met verschillende expiratiedata maar met dezelfde uitoefenprijs, dan heet dit een horizontale strategie. De risico’s maar ook de potentiele winsten komen voort uit het verschil in expiratiedatum.

Is een strategie gebaseerd op verschillende expiratiedata én uitoefenprijzen, dan wordt gesproken over een diagonale strategie. De risico’s maar ook de potentiele winsten komen voort uit zowel het verschil in uitoefenprijs als het verschil in expiratiedatum. Diagonale strategieën zijn daarom nog ingewikkelder dan andere optiestrategieën en kunnen nog makkelijker onvoorziene risico’s met zich meebrengen.

Soorten optiestrategieën:

Callopties

Met een calloptie krijgt u het recht om een financieel product, zoals een aandeel, tegen een bepaalde prijs te kopen. Maar wat zijn callopties nou precies, wat zijn de risico’s en wat houdt het schrijven en gedekt schrijven van callopties in?

Lees verder

Putopties

Met een putopie krijgt u het recht om een financieel product, zoals een aandeel, tegen een bepaalde prijs te verkopen. Wat is de uitoefenprijs van een putoptie, het verschil tussen Amerikaanse en Europese putopties, en wat zijn de risico’s van deze optiestrategie?

Lees verder

Straddle: long & short straddle

Deze combinatie-optiestrategie kunt u als belegger kiezen als u niet zeker weet in welke richting de koers zich gaat bewegen, maar wel verwacht dat deze in beweging komt. Wat is het verschil tussen een long en een short straddle en welke risico’s zijn eraan verbonden?

Lees verder

Strangle: long & short strangle

Met een strangle kunt u inspelen op zowel een hoge als lage volatiliteit. Wat is het verschil tussen een long en een short strangle en welke risico’s zitten er aan deze optiestrategie verbonden?

Lees verder

Butterfly spread

Met de butterly spread kunt u als belegger een positie innemen als u verwacht dat de koers van een financieel product, zoals een aandeel, binnen een bepaalde bandbreedte zal blijven of daar juist buiten zal gaan. Hoe gebruikt u deze optiestrategie precies en wat zijn de risico’s?

Lees verder

Iron condor

Met de iron condor kunt u als belegger een positie innemen als u verwacht dat de koers van een financieel product, zoals een aandeel, binnen een bepaalde bandbreedte zal blijven. Hoe werkt de iron condor precies, wat zijn voorbeelden en welke risico’s zitten er aan deze optiestrategie.

Lees verder

Vertical spread

Bij een vertical spread combineert u twee callopties waarmee u het maximale risico beperkt. U kunt hierbij long of shot gaan en dit combineren met een call- of putopie. Lees welke combinaties er zijn, hoe het precies werkt en waar de risico’s liggen.

Lees verder

Covered call & put

Het verkopen van callopties op aandelen die u in bezit heeft, wordt covered writing (gedekt schrijven) genoemd. Dit kan zowel met call- als putopties. Hoe gaat deze optiestrategie precies in zijn werk, wat zijn voorbeelden en welke risico’s zitten er aan vast?

Lees verder

Calendar spread

Bij een calender spread neemt u als belegger tegelijkertijd een short en long positie in op dezelfde onderliggende waarde maar met verschillende afloopmaanden. Hoe gaat deze optiestrategie precies in zijn werk, wat zijn voorbeelden en welke risico’s zitten er aan vast?

Lees verder

Wat zijn risico’s van opties?

Beleggen in opties kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. Zo komen er specifieke rechten en plichten kijken bij het aanhouden van opties. Hierdoor loopt u het risico om uw gehele inleg te verliezen.

Is de prijs van een aandeel lager dan de uitoefenprijs van een calloptie op de expiratiedatum, dan verliest de optie zijn waarde. Bij het schrijven van een calloptie, verliest u normaal gesproken geld wanneer de koers stijgt. U heeft dan namelijk de plicht om het aandeel te leveren tegen de uitoefenprijs.

Bij een geschreven putoptie zit het risico in een daling van de koers. U kunt dan verplicht worden om de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs. Ligt deze prijs hoger dan de beurskoers? Dan maakt u verlies met de putoptie.

Voordat u gaat beleggen in opties, is het belangrijk dat u eerst leert wat de mogelijkheden zijn. Nog veel belangrijker is dat u de risico’s begrijpt. Opties zijn, net als andere complexe producten, niet geschikt voor beginnende beleggers.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.